Hunyorkert – Zsuzsa és Dezső kertje

Aki szereti az erdőt, mindenképpen látogasson el a budajenői Hunyorkertbe, mert ez a kert olyan, mint egy felturbózott erdei túra. Nem viccelek, mire végigjárod a területet, megmászol 35 métert fel-le, és közel 5.000 négyzetmétert fürkészhetsz a tekinteteddel. Ilyen az, mikor saját túraútvonalad van.

Április második hetére beszéltünk meg egy találkozót Zsuzsával, aki nagyon közvetlen és barátságos volt. Kocsival érkeztünk délután egyre Budajenőre, útitársam, aki kertőrült szintén, a Zöld Pagony Erikája volt.

Figyeltük a házszámokat, ahogy közeledtünk, de egy “Óóóóóóóóóóóó, hát ez az!” felkiáltással nyugtáztuk, hogy megérkeztünk, ez itt a Hunyorkert. Már a ház előtti árokpart is tele volt hunyorral, nem kellett tovább keresni a házszámot, eléggé egyértelmű volt, hogy jó helyen járunk.

Zsuzsa mosolygósan várt minket, nem sokat tétováztunk, gyorsan be is mentünk a kerítésen belülre, ahol egy kedves, hívogató kertecske fogadott minket és Tappancs.

Hunyorkert bejárata
Barátságos ház, barátságos kutyussal

Már itt világossá vált, hogy amikor a hunyor és a jó ízlés találkozik, abból rossz nem sülhet ki. Klassz szerkezetű fák, hunyorok, nárciszok, borostyánokkal befutott, látványos kőfal ölelik körbe a házat. A kőfal köveinek története van, ugyanis a telken kőből épült melléképületek álltak régen, melyeket Zsuzsáék elbontottak, és a köveket felhasználták a kerítéshez, ami egyben támfal is.

Egy szűk, de meredek lépcsőn jutottunk ki a hátsó teraszhoz és A Kerthez. Természetesen hunyorokban tobzódott már itt is minden. 🙂

Süti, kávé, tea, üdítő várt minket a teraszon, és nem találjátok ki, hogy még mi: hunyorok cserépben! 😀

Rövid beszélgetés után Zsuzsa megjegyezte, hogy úgy egyébként ennek a szezonnak most “hunyorilag vége“, mert már elnyílóban vannak a növények. Legnagyobb szerencsénkre a hunyoroknak erről nem szóltak még, így számunkra igazi hunyororgia volt ez a vezetett kerti séta.

Keleti hunyorok a Hunyorkertben
Keleti hunyorok a terasz mellett

Az északi fekvésű kert a nagy lejtés miatt igen száraz is. Nehezített terep ez, akárhogyan is nézzük.

Szűk kerti ösvények vezetnek fel a domboldalban, a teraszt elhagyva elindultunk az egyiken egyenesen felfelé. A hibridek mellett honos hunyorokkal is büszkélkedhet a Hunyorkert, ilyenek voltak a kisvirágú hunyor és a pirosló hunyor. Később pedig láthattunk ugyan nem honos, de nagyon szép büdös hunyorokat és elnyíló félben lévő fekete hunyorokat is.

Büdös hunyor a Hunyorkertben
Büdös hunyor teljes virágzásban
Illatos hunyor

Zsuzsa elmesélte, hogy nagyjából 30 éve vették meg az ingatlant, amibe egyből beleszerettek. Bár a domboldal tele volt és van is kihívásokkal, nem hátráltak meg, és a mai napig folyamatosan gondozzák, alakítják a meredek területet. Rengeteg földmunkát végeztek, számtalan támfalat alakítottak ki, ezenfelül sok bozótos, iszalagos területet tisztítottak ki, aminek egykori jelenlétét az öreg diófa kacskaringós ágai jelzik. (Az iszalag annyira belepte a diófát, hogy lehúzta az ágait is.)

A kert legtetejében egy mahóniasor jelenti a telekhatárt, bár ez olyan tekintetben jelképes, hogy Zsuzsa és Dezső rendben tartják a telken kívüli területet is.

Hunyorkert Budajenő

A legmagasabb pontról szépen elkezdtünk visszafelé lecsurogni, a magasságot jól lehetett érezni a panorámából, ami onnan elénk tárult.

Budajenő panoráma

Azért egy igazi növényfüggő tudja, hogy vannak a megszállottságban különböző korszakok, egy-egy növényhez való rajongás átcsap egy másikba, és így hullámzik át egy valamirevaló növénybolond egyik őrületből a következőbe.

Hát itt is kiderült hamar, hogy a hunyorok mellett korábban volt itt íriszgyűjtemény is, amit később teherautóval vittek más kertekbe. 😀 “Kisebb” sásliliom kollekciót is találtunk “véletlenül“. 😀

De azért biztosan állíthatom, hogy a hunyor a legtöbb. Ez tuti. Bármerre nézel, bármerre lépsz, hunyor van mindenhol. Valaki a korábbi kertlátogatók közül meg is jegyezte, hogy itt hunyorból van a kerítés is – mesélte nevetve Zsuzsa.

Azért a beszélgetés közben pár elejtett szó elhangzott arról is, hogy lesz egy kisebb árnyékliliom gyűjtemény is, illetve pünkösdi rózsából is van már jó pár. 🙂

A bőrlevelek mögött rejtőzik a konyhakert

Zsuzsa konyhakertet is szeretett volna, így egy részt ennek megfelelően kezdtek kialakítani. Egy szuper magaságyás készült el és néhány hagyományos ágyás, de nagyon klasszul belesimul a kertbe ez is. Azt hiszem, ez az egyetlen rész, ahol nagyobb, összefüggő területen vízszintes a talaj.

És akkor ez volt az a pont, ahol Zsuzsa kijelentette, hogy “Akkor most nézzük meg A Hunyorokat!” Erikával nagyon nevettünk. (Vagy ha írnék egy nagyon rossz szóviccet, akkor azt írnám, “elhunyorizálgattunk”, de ezért elnézést kellene kérem. Amúgy bírom a fekete hunyort is. Jaj, bocs. Már megint. 😀 )

Balra a kacskaringós diófa, jobbra pedig a különleges hunyorokkal teli, keleti oldal csücske

A kert keleti oldalán kialakított, lépcsős támfalrendszer ad otthont a legújabb és legkedvesebb nemesített hunyoroknak. Apró táblák jelzik a hunyorok pontos fajtáját, amit Zsuzsa nagyon jól tud, de itt az én agyam hunyorszekciója már ledobta a láncot, és csak pár, nekem tetsző fajtát bírtam fotózni.

Helleborus Mahony
Helleborus Monte Cristo

Egyébként a kertnek nagyon különleges hangulata van, harmóniát és nyugalmat sugároz. Nagyon sok, szép erdei növény díszíti még a kertet, ebből találhattok egy kis ízelítőt a képgalériában lentebb. Gyönyörűek voltak a tüdőfüvek, a salamonpecsétek és az árnyékliliomok most bújtak, virágzott a júliaborbolya, az illatos lonc és a mahónia is.

Zsuzsa egyik nagy kedvence a kereklevelű kapotnyak, ami szuperül takarja a talajt fényes, húsos leveleivel, de még azok is csak most ébredeztek téli álmukból.

Hunyorkert Budajenő
Kilátás a kertre a keleti sarokból

A Hunyorok után megcsodáltunk egy korzikai hunyort, ami szerintem egy bokor inkább. Brutális mérete van.

Korzikai hunyor
A bokor méretű korzikai hunyor. Őrület.

Visszatértünk a teraszra a kerti túra után, és újra beszélgetni kezdtünk. Zsuzsa elmesélte, hogy kertész a végzettsége, Kecskeméten végzett, és mindig is nagyon szerette a kertészkedést. Dezső pedig villamosmérnök, de ő is megszállott kertészkedő. Mindketten nagyon kedves emberek. Szerencsére Dezső is megérkezett késő délután, így megoszthatott velünk pár szórakoztató történetet arról, hogy egy-egy növény, hogyan is került a kertbe.

Hangulatos lépcső a kert alsó felében

A kerti munkákat mindig megosztják egymás között: Zsuzsa gondozza a növényeket, Dezső pedig szaporít, ültet, és terepet rendez.

Élményekben dús délutánt töltöttünk el, és pár növénnyel gazdagabban távoztunk a Hunyorkertből, ugyanis Zsuzsa készített nekünk meglepetést. Mindketten kaptunk egy-egy salamonpecsétet és egy ‘Anja Oudolf’ hunyort. Nem véletlen a választása, mert kiderítette, hogy nagyon nagy Oudolf-rajongó vagyok. 🙂 <3

Az “Anja”-t, de szép 😀

Szívből ajánlom mindenkinek a Hunyorkertet, mert remek, nem mindennapi hely, amit nagyszerű emberek gondoznak. Szerencsére a látogatható magánkertek weboldalon könnyedén tudtok jelentkezni kertlátogatásra. 🙂 Tegyétek is meg, mert érdemes!

A Hunyorkert elérhetőségei

Hunyorkert a facebookon:
https://www.facebook.com/HunyorKertBudajeno

Hunyorkert a látogatható magánkertek oldalon:
https://latogathatomagankertek.hu/hunyorkert

Hunyorkert képgaléria

Ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek