Árnyékos kert: A salamonpecsét

A salamonpecsét (Polygonatum) egy nagyon látványos árnyéki évelő. A legjobb benne az, hogy nagyon szívós, nagyjából minden talajban megél, és jól bírja a szárazságot is. Apró, csengettyűszerű virágai pedig mesebelien aranyosak. Most már sejthetitek, hogy a salamonpecsét gondozása nem bonyolult.

Több faj is honos Magyarországon. A fürtös salamonpecsét (Polygonatum multiflorum) leginkább gyertyán- és bükkerdők aljnövényzeteként fordul elő, míg a szagos salamonpecséttel (Polygonatum odoratum) laza bokorerdőkben, sziklagyepeken találkozhatunk. Nedvesebb, humuszos talajokat szeretik a legjobban, de nálam homoktalajon a fenyő alatt élnek és virulnak.

A salamonpecsétek tavasszal hajtanak ki a talajból, egészen őszig díszítenek a leveleikkel. Őszi lombszínük gyönyörű sárga. Virágzásukra május-június hónapokban számíthatunk, mikor a levelek tövéből apró, fehéreszöld, harangra emlékeztető virágok fejlődnek.

Legnagyobb erényük a különleges hatás, melyet ívesen elhajló száraiknak és azokon sorakozó, szép leveleiknek köszönhetnek. Nem hiányozhatnak az árnyékos kertekből, erdőkertekből! 🙂

Salamonpecsét gondozása - Polygonatum

Amit tudni érdemes a salamonpecsétről

TalajJó vízáteresztő, nedves, humuszos talaj.
Típus: Agyagos, vályog, meszes, homokos.
pH: Savanyú, semleges, lúgos.
FényigényFélárnyékos fekvés, árnyékos fekvés.
VízigényÁtlagos
SzárazságtűrőIgen
Virágafehér – zöldesfehér – tavasszal és nyáron virágzik (május-június)
Magasság30-90 cm
Szélesség25-30 cm
Télállóságtélálló -20 fok alatt is
GondozásBegyökeresedésig öntözzük, tavasszal vagy ősszel vágjuk le az elszáradt szárakat.
SzaporításŐszi tőosztással
VeszélyességMérgező.
Növények, amikkel jól mutat társításbanÁrnyékliliom (Hosta), Páfrányok, Tündérvirág (Epimedium)Gyöngyikés gyepliliom (Liriope muscari), Turbántok (Tiarella), Poloskavész (Actaea), Tollbuga (Astilbe), Hunyor (Helleborus), Tűzeső (Heuchera), Kaukázusi nefelejcs (Brunnera), Tüdőfű (Pulmonaria)Illatos gólyaorr (Geranium macrorrhizum)
Salamonpecsét gondozása - Polygonatum

A salamonpecsét gondozása

A salamonpecsét rizómáival mélyre hatol, ezért jól bírja a szárazabb időszakokat is. Természetesen ültetés után öntözni kell, hogy meg tudjon telepedni, de utána már nagyon strapabíró. Telepítéskor 20-30 cm-enként ültethetünk egy-egy salamonpecsétet.

Ahol jól érzi magát, nagyon könnyen elszaporodik, megfékezése vagy eltávolítása bizony jó kis program lehet, mert nagyon nagy telepet képes alkotni a föld alatt, de nemcsak széltében, hanem lefelé is.

Mivel viszonylag későn, áprilisban hajt csak ki a földből, érdemes más, koraibb vagy örökzöld árnyéki évelőkkel társítani. Ezen kívül nagyon jó társai a páfrányok is. 🙂

Nyáron fekete bogyókat nevel, de ezek elfogyasztása nem javasolt, mert mérgezőek. A madar elcsipegetik ezeket minden gond nélkül.

Ősszel gyönyörű sárga levélszíne lesz, egész sokáig tartja magát. Tavasszal szoktam visszavágni, ilyenkor ki is lehet könnyedén húzni az elszáradt szárakat. Akit zavar az összeomlott növény látványa, akár ősszel is levághatja a szárakat, és összeaprítva visszaszórhatja a területre.

Salamonpecsét gondozása - Polygonatum
Fürtös salamonpecsét – Polygonatum multiflorum

A salamonpecsét szaporítása

A salamonpecsétet legkönnyebben a rizómáinak őszi szétosztásával szaporíthatjuk. Ásóvillával vagy ásóval kiforgatunk egy tövet a földből és óvatosan szétválasztjuk vagy szétvágjuk a nagyobb rizómákat.

Salamonpecsét gondozása - Polygonatum
Orvosi salamonpecsét – Polygonatum odoratum

A salamonpecsét fajtái

Fürtös salamonpecsét – Polygonatum multiflorum

Késő tavasszal virágzik, a virágok 2-6-os fürtökben jelennek meg a levelek tövében. A virágok harang alakúak és a szegélyük zöld. Hosszú életű, igénytelen évelő. Honos hazánkban.

Orvosi salamonpecsét – Polygonatum odoratum

Száraz, pusztai gyepek, erdők és cserjések növénye. Magyarországon honos, az Alföldön és a középhegységeinkben található meg. Május-június hónapokban virágzik, a levelek tövéből 1-2, illatos virág fejlődik. A ‘Variegatum’ fajtája tarkalevelű, a ‘Flore Pleno’ pedig egy sokvirágú fajta.

Hibrid salamonpecsét – Polygonatum x hybridum

Az orvosi és a fürtös salamonpecsét hibridje, nagyon szuper fajta. Itt is a ‘Flore Pleno’ és ‘Variegatum’ fajtákat lehet megtalálni a boltokban.

Óriás salamonpecsét – Polygonatum biflorum

Virágai és termete is nagyobb az előzőeknél, magassága kedvező körülmények között elérheti a két métert is.

Salamonpecsét gondozása - Polygonatum
Áprilisban már bújnak a salamonpecsétek

Salamonpecsétek a kertünkben

Kétféle salamonpecsét van a kertben mostanáig, mindkettő gyarapodik a fenyő alatti, árnyékos, gyökérnyomásos homoksivatagban. A 2022-es aszályt nevetve viselték. Nálam nem szaporodnak kontrollálhatatlanul, ezért én nagyon bírom őket.

Fürtös salamonpecsét (Polygonatum multiflorum ‘Variegatum’) és orvosi salamonpecsét (Polygonatum odoratum) van a képeken.

Ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek