Szárazságtűrő évelők: A déli borsófürt

A déli borsófürt (Baptisia australis) még nem igazán elterjedt dísznövény Magyarországon.

Mondjuk, nem is honos Európában, ez az évelő növény is az USA keleti részéről származik, ezért megint csak igaz, hogy kiválóan télálló -20 fok alatt is.

De mégis a szárazságtűrése az, ami miatt most fel kell figyelnünk rá. Rettenetesen erős gyökérzetet fejleszt, ami mélyen hatol a talajba. Ennek kifejlesztéséhez azért idő kell, így az első évben öntözni kell.

Szerencsére nagyon jó tapasztalatom van ezzel a növénnyel, ebben az idei, cudar aszályban kiemelkedően jól teljesített.

Borsóéra hasonlító levelei és virága miatt kapta nevét. A déli borsófürt virága egyébként hasonlít egy kicsit a csillagfürtére is.

A két növény körülbelül ugyanakkor virágzik, ám míg a csillagfürt rövid életűnek és vízigényesnek bizonyult nálam, a déli borsófürt többszörösen lekörözi a tartósságával és szárazságtűrésével.

A borsófürt virágzása után hüvelyekben neveli magjait, amik feketévé színeződnek el, eszméletlenül vagányan néznek ki. A bokrot formázó, szép, kékeszöld leveleivel egész nyáron díszíti a kertet. Kasvirággal, díszcsorbával nagyon jól lehet párosítani, mert a nagy zöld lomb remek háttért szolgáltat nekik, de füvekkel is nagyon jól mutat.

Viszonylag magasnak számít a 80-120 cm-es termetével, ezt vegyük figyelembe a beültetésnél.

Amit tudni érdemes a déli borsófürtről

TalajJó vízáteresztő talajban érzi jól magát.
Típus: Homokos, vályog.
pH: savas, semleges
FényigényNapos fekvés
VízigényAlacsony
SzárazságtűrőIgen
Virágalila – bordó – sárga – fehér – rózsaszín – tavasszal (április – május)
Magasság80-120 cm
Szélesség30-60 cm
Télállóságtélálló -20 fok alatt is
GondozásNyári aszályos időkben heti egy alapos öntözést meghálál.
Február végén kell a szárakat visszavágni.
SzaporításTavasszal tőosztással, magvetéssel hideghatással.
VeszélyességEnyhén mérgező.
Növények, amikkel jól mutat társításbanKúpvirágok (Rudbeckia), Díszgyertya (Gaura), Szamárkenyér (Echinops), Bíbor kasvirág (Echinacea), Ernyős verbéna (Verbena bonariensis), Pompás varjúháj (Sedum vagy Hylotelephium) Veronikafélék (Veronica), Cickafark (Achillea)Gyapjas tisztesfű (Stachys byzantina), Díszcsorba (Liatris)Sédkender (Eutrochium), Vesszős köles (Panicum), Varfű (Knautia), Vérfű (Sanguisorba), Csinos árvalányhaj (Stipa tenuissima)Keskenylevelű csillagmeténg (Amsonia hubrichtii), Özönfű (Sporobolus heterolepis)

A déli borsófürt gondozása

A déli borsófürtöt olyan helyre ültessük, ahol megfelelően vastag a talaj, mert kiterjedt gyökérzete van. Cserépben éppen ezért nem ajánlott tartani.

A lúgos kémhatású, meszes talajokat nem szereti, leginkább vályog és homokos talajokon fejlődik szépen.

Az első szezonban öntözzük rendszeresen, hogy gyökérzetét ki tudja fejleszteni, ami később a szárazságtűrésének a kulcsa lesz.

Márciusban szoktam visszavágni a szárait.

Tavasszal gyönyörű lilás hajtásokkal tör elő a földből, melyek abszolút jól kombinálhatóak a tavaszi hagymás virágokkal. Ilyen növény még a csillagmeténg is, remek tavaszi hajtásai vannak, ráadásul prérinövény is.

Déli borsófürt gondozása - Baptisia australis
Déli borsófürt levele és termése baloldalon, árvalányhaj és kasvirág a prérikertben

A déli borsófürt szaporítása

A déli borsófürtöt tőosztással, dugványozással szaporíthatjuk tavasszal, de magvetéssel is próbálkozhatunk.

Amilyen egyszerű a borsófürt gondozása, olyan nehézkes a magról szaporítása.

Legjobb eredményt a frissen szedett magokkal érhetünk el. Viszont nagyon kemény burokban vannak, ezért javasolt megkarcolni a felületüket csiszolópapírral, ezután áztassuk be a magokat meleg vízbe egy napra úgy, hogy meleg vizet öntsünk rájuk, majd hagyjuk kihűlni. Vessük őket palántaföldbe, 1 cm vékonyan takarjuk be a magokat, és tartsuk nedvesen a földjüket szobahőmérsékleten.

Praktikus a magokat nagyobb cserépbe vetni (10-12 cm átmérőjű), hogy sokáig tudjuk húzni az átültetést, és a gyökerek kellőképpen meg tudjanak erősödni. Mélyre törő gyökere nem szereti az átültetést. A palántáknak akár 3-4 évre is szükségük van, hogy virágot növesszenek, azonban utána hosszú időn át kertünk díszei lesznek.

Ha nem tudjuk azonnal elvetni a magokat, tartsuk őket a hűtőben (nem a fagyasztóban), mikor szeretnénk felhasználni őket, vegyük ki a hűtőből, áztassuk be a magokat 24 órára ugyanúgy, mint fentebb. A vetést is ugyanúgy végezzük.

A csírázási arány kb 35-40%. Erre számítsunk.

Képgaléria a déli borsófürtről a Pinteresten

Ha a “Déli borsófürt – Baptisia australis” feliratra kattintasz, feljön a teljes galéria. Nagyon szép színekben fordul elő!

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek