7 ötlet a télen is színes kerthez – A télkert

Nagyon sok kertbarát viseli nehezen a téli hónapokat, főleg azok, akik színek, virágok szerelmesei. De jó hírem van nekik is, ugyanis nem kell élénk színek, formák, illatok nélkül maradnunk az év ezen szakában sem.

Furcsa, de találó elnevezés a winter gardenre a télkert. Nem télikert, hanem télkert. A télikertben általában a fagyra érzékeny növényeket tartjuk egy beltéri, a kerttől elzárt, világos helyiségben.

Ezzel szemben a télkert az egy kültéri látványosság, mely örökzöld, látványos kérgű, bogyós, télen virágzó növényekből és füvekből áll.

Télkert - winter garden
Pampafű, som, tündérvirág, bugás hortenzia egy dél-angliai télkertben.
Kép forrása: https://ngs.org.uk/ fényképezte: Marianne Majerus

Hogyan alakítsunk ki télkertet?

Több lehetőségünk is van. Kiterjeszthetjük a télkert koncepcióját az egész kertre, vagy létrehozhatunk kisebb télkerti részleteket a kertben. Bárhogy is döntünk, az eszközök, a lépések, amikkel szép téli jeleneteket tudunk előállítani, azok megegyeznek minden esetben.

1. Teremtsünk megfelelő hátteret!

Egy télkert akkor tud igazán mutatni, ha jó háttere van.

Jó háttér lehet egy szép panoráma, egy épület fala, egy örökzöld vagy egy lombhullató sövény, egy erdős terület is.

A télkert ilyen tekintetben nem tér el a hagyományos kertektől, hiszen a területünket határoló részek minden típusú kert esetében fontos és alapvető építőelemek.

Legyen egy szép “vászon”, amire festhetjük a télkert színeit, formáit!

2. Ültessünk örökzöldeket a télkertbe!

A legnagyobbaktól a legkisebbekig az örökzöld növények szerves részét képezik a télkerteknek. Négy évszakos látványosságok, ezért mindenképpen helyük van bármilyen stílusú kertben.

Örökzöld fákat ültetni alapos átgondolás után érdemes.

Az egyik, szerintem a legfontosabb dolog, amivel számolnunk kell, mikor egy örökzöld fát ültetünk, az az, hogy ezeknek a fáknak van árnyéka az év minden hónapjában.

Mit jelent ez? Azt, hogy például a terasz déli oldalára ültetett leylandi ciprus vagy ezüstfenyő akkor is árnyékolni fogja a teraszt, mikor a tavaszi és őszi, lágyabb napsugarak jól esnének a hintaágyban ülve.

Míg az állandó lomb egyik esetben hátrány, addig északi fekvésben előnyt is jelenthet! Például egy északi, észak-nyugati szélirányú területnél az északi fekvésbe ültetett örökzöld fa vagy cserje biztosan jól fogja egész évben védelmezni a kertet a süvítő széltől.

Örökzöld sövények nagyon kedveltek mindenhol az országban, mert intimitást adnak a kertnek, eltakarnak egy csúnya épületet vagy felfogják az utca zaját, porát. Így azt mondom, egy jó alapunk már van is a télkerthez!

Télkert - winter garden
Változatos formák és színek jellemzik az örökzöldeket is.
Állandó jelenlétüket érdemes kiegészíteni a lombhhullatók változásával, hogy mindig izgalmas kertünk legyen.
A túl sok örökzöld a kertben “temetői” hangulatot kelthet.

Az örökzöldek a kert vázát alkotják állandóságukkal, még akkor is, ha némileg színt vált a lombjuk, a leveleiket elvesztett lombhullatók pedig télen engedik láttatni az örökzöldek nagyszerűségét.

A zöld és a sárga ezernyi árnyalatában pompáznak, így nem fordulhat elő olyan, hogy ne találjuk megfelelő örökzöldeket egy kertbe.

Fontos megjegyeznem, hogy sokunk fejében az örökzöld az egyenlő a fenyőkkel, a ciprusokkal, tujákkal, babérmeggyel. Hát az a remek hírem van, hogy rengeteg más örökzöld is létezik, ott van például a levendula, a rozmaring, az örökzöld bangita, az örökzöld magnólia, a hamvas cipruska, a tatárvirág, narancsszínű sás, a gyöngyikés gyepliliom, az őszi nyúlfarkfű, a kövi varjúháj, a borókák, a cédrusok és még sorolhatnám!

3. Válasszunk szép kérgű és szerkezetű, lombhullató fákat és cserjéket!

A lombhullató fák és cserjék kérge ilyenkor főszerepet kap, sőt nemcsak a kérge, hanem az egész növény formája, ágrendszere is. Télen nincs mi elvonja a figyelmet róla, nincs lomb, nincsenek virágok rajta.

Ha jól választunk, akkor a lombhullatóink kérge kertünk téli dísze lehet. Gondoljunk csak a legismertebb, fehér kérgű fára, a nyírre, vagy a vörös kérgű tibeti cseresznyére (Prunus serrula). Mennyire feldobják a kertet nemcsak a törzsükkel, de jellegzetes ágrendszerű koronájukkal is!

Ha cserje, akkor pedig a somok ugranak elénk bordó, sárga, narancsos vesszőjükkel. Legnagyobb kedvenc most a veresgyűrűs som egy fajtája, a Cornus sanguinea ‘Midwinter Fire’. Vagy akinek épp jezsámen van a kertben, annak a hámló kérge is csodálatos látvány!

És ne feledjük a csavart mogyorót és a csavart füzet sem, amiknek különleges görcsös, tekervényes ágrendszere lesz hangsúlyos télen.

4. Ültessünk bogyót nevelő növényeket!

A bogyót nevelő növények hasznosak lehetnek a madaraknak is, amellett hogy fenséges látványt nyújthatnak a téli időszakban.

Megint csak szerencsések vagyunk, mert a bogyók nagyon sokfélék lehetnek: fehér, fekete, lila, piros, narancs, citromsárga. Mind-mind feldobják a kertet a téli hónapokban.

A piros bogyós növényekről már írtam, és a hóbogyóról is, aminek rózsaszín és fehér bogyói is lehetnek. Különleges lila színű bogyókat nevelnek a lilabogyók, a Callicarpák.

5. Kerüljön a télkertbe télen virágzó növény!

A hunyorok, a legkoraibb hagymások (hóvirág, téltemető, krókusz, hófény), az alpesi hanga, a varázsmogyoró, a mogyoró, a bangiták közül néhány, a téli jázmin! Szuper lehetőségeket rejtenek magukban!

A télkert nemcsak színes, de illatos is lehet tőlük! Ültessük őket közel a bejárathoz vagy a teraszhoz, hogy élvezhessük látványukat, illatukat!

6. Válasszunk jó szerkezetű évelőket!

A lágyszárú évelők legnagyobb része télre alvó állapotba kerül, de mit adhatnak mégis a téli látványhoz?

Az erős szerkezetű évelők elszáradt maradványai a kert mesés díszei lehetnek télen is. (Szerencsére) Egyre elterjedtebb eljárás az, hogy meghagyjuk az évelők esztétikus maradványait a téli hónapokra, amivel ráadásul a rovarok petézési és áttelelési lehetőségeit nagyban javíthatjuk.

Jó szerkezetű évelők a kúpvirágok, a kasvirágok, a sudárzsálya, a virginiai veronika, a macskahere, a hamis üröm, a kárpáti varjúháj. Cserjék közül a bugás hortenzia, a cserjés hortenzia és a kerti hortenzia egyaránt szép virágmaradványokkal rendelkezik, de az orbáncfű termései is nagyon szépek.

7. Használjunk díszfüveket!

A díszfüvek fontos elemei a télkertnek. Az elszáradt levelek és virágzatok új értelmet nyernek a téli hónapokban. Ragyognak a napsütésben, káprázatosak, ha megcsípi őket a dér. Szeles időben dinamikát adnak a kertnek.

A díszfüvek között is találunk örökzöldeket, ott van az őszi nyúlfarkfű, vagy akár a bambusz is, ami a legnagyobb fű a világon. 🙂

Nagyon erős szerkezetűek a japánfű fajok (Miscanthus), de díszkölesből is találhatunk függőlegesen erős fajtákat (Panicum virgatum ‘Northwind’). A pampafű (Cortaderia) is nagyon szép tud lenni télen.


A legkedvencebb mesebeli télkertem a Bressingham Gardens. Meg is mutatom, hogy miért:

Éljenek a télkertek! 🙂

Pinterest galéria kedvcsinálónak

Kattints a télkert feliratra és betöltődik a galéria.

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek