Színek a kertben – Összefoglaló cikk

Kertünk tervezésénél nagyon fontos szerepe van a színeknek, pont ugyanúgy, ahogy a lakberendezésben is. A színek a kertben különböző hangulatokat, érzelmeket váltanak ki, egy-egy színösszeállítással teljesen eltérő élményt nyújthatunk. Nagyon érdekes, de a színek térnövelő vagy tércsökkentő hatása kültéren is működik.

ALAPOK

Neutrális színek a kertben

A kertben a neutrális színek közé soroljuk azokat a színeket, melyeket ha bármilyen más színnel párosítunk, azok nem változtatják meg a kert elérni kívánt hangulatát. A neutrális színek segítenek összesimítani egy ágyás színeit, összekötő elemként használhatóak két nagyon kontrasztos szín között.

Ezek színek tartoznak ide:

 • Fekete
 • Fehér
 • Szürke
 • Barna
 • Zöld

A szürke árnyalatok többnyire levélszínekkel jelennek meg a kertben. Ki ne ismerné a levendulát, melynek levelei szürkés színűek. A szürkés, sárgás, zöldes levélszínek alkalmazásával egy “csupa zöld” kert is színes lehet.

A fehér szín nemcsak összefésülni a színeket, de világosítja is a kertet. Árnyékos részeken nagyon klasszul tud fényérzetet kelteni a fehér, ugyanakkor hajnalban és napnyugtakor kiugranak a fehér virágok a színesek mellett a kert napos részein is.

A barna és a a zöld mindenütt jelen vannak a kertben. Csak néhány barna virágú növény van, inkább a füvekben és az elhaló növényekben, fák, cserjék törzsén található meg ez a szín. Az ősz és a tél a barna időszaka, amikor a lapos szögben érkező, gyengébb napsugarak lehelnek életet ebbe a csodás, aranyos-barnás világba. A talaj színe is barna, és mennyiféle barna van, ugye? Becsüljük meg a barnát, mert olyankor áll a színpadon, mikor a többi szín már rég eltűnt, és téli álmot alszik. 🙂

Hideg színek a kertben

A hideg színek megnyugtató, békés, stresszmentes légkört teremtenek a kertben, ahol az ember elfelejtheti a hétköznapok gondjait. Ráadásul még a legnagyobb melegekben is a hűvös kert illúzióját adják. A hideg színek megnövelik a kert térérzetét, ezért ha apró kertünket nagyobbnak szeretnénk érezni, válogassuk a hideg színekből:

 • Kék
 • Lila

Az igazán kék színű virágok elég ritkák, és legtöbbjük inkább tavaszi virág, mint nyári. Valójában a kék virágú növények virágszínében a piros is jelen van, ami segít a lilás és sötét rózsaszínes árnyalatokkal harmóniát teremteni.

Meleg színek a kertben

A meleg színek megragadják az ember tekintetét, hangsúlyt adnak annak a helynek, ahol megjelennek. Meleg színekkel kiemelhetjük kertünk egy-egy részét, amivel mozgalmassá és dinamikussá tudjuk varázsolni a kertet. A meleg színek csökkentik a térérzetet, ezért óvatosan bánjunk velük:

 • Piros
 • Narancs
 • Sárga

A piros szín nagyon hamar láthatatlanná válik szürkületkor, ezért egy csupa piros virágágyás akár depresszívnek és nyomasztónak hathat estefelé. Halványabb piros vagy narancsos árnyalatok már oldják ezt a hatást, ezért oda kell figyelni a megfelelő párosításokra, hogy a pirosak mellett más színekre is kerüljön hangsúly alkonyatkor.

Rózsaszín a kertben

A rózsaszín besorolása a fenti két csoportba igencsak nehézkes, pont a határmezsgyén áll.
Ugyanakkor nagyon hálás szín, mert nagyon jól párosítható a hideg és meleg színekkel egyaránt. Nagyon sokféle rózsaszín létezik. A lilás rózsaszínek kellemes, puha érzetet adnak, míg a pirosas rózsaszínek már inkább dinamikát visznek a kertbe, a magenta pedig az egyik legmarkánsabb szín, ezért óvatosan bánjunk vele.

A kora nyári virágok leggyakoribb színe a rózsaszín, mely nagyon jól működik azokon a klímákon is, ahol borongósabb az időjárás, és szűrt fény jut csak el a kertbe. Ha túlzásba visszük a rózsaszínt, “túl cuki” lesz a kertünk, és elveszíti a karakterét.

Komor színek a kertben

A szokatlanul sötét árnyalatokra is felfigyelünk a kertben, mert eltérnek az általunk megszokottól. Ezek a színek mélységet kölcsönöznek a kertnek. Halvány színekkel kombinálva megdöbbentő, de nagyon kifinomult kombinációt alkothatunk.

Kevés növénynek van igazán sötét virágszíne, de a bordó levelű növények is tudják hozni a meghökkentő, furcsán gótikus érzetet. A tömeges, nagy területen történő alkalmazásuk helyett válasszuk őket olyan kisebb helyekre látványosságnak, ahol azt szeretnénk, hogy a kertünk látogatója egy pillanatra megálljon, és megcsodálja a különös hatású beültetést.

Komor színek:

 • sötétlila
 • bordó

KEVERJÜK A SZÍNEKET!

A harmonikus színkombinációk létrehozásában nagy segítségünkre van a színkerék. Több módszerrel választhatunk harmonizáló színeket:

 • egy szín és árnyalatai – egy körcikk a színkeréken
 • rokon színek – egymás szomszédai a színkeréken
 • komplementer színek – egymással szemben helyezkednek el
színkerék

Egyszínű vagy monokróm beültetés

Ez a fajta színválasztás egy színt és annak árnyalatait társítja. Könnyű kivitelezni, mert nem nagyon kell odafigyelnünk a színharmóniára, hiszen tulajdonképpen egy színnel dolgozunk.
Ennél a beültetésnél a hangsúly egyértelműen a formákra esik.

monokrom feher
Monokróm fehér beültetés
Kép: Gardenia.net
monokrom lila
Monokróm lila ültetés
Kép: Houzz.com

Rokon színekkel történő beültetés

A színkerék szomszédos színeivel dolgozhatunk, ilyenkor is viszonylag könnyű dolgunk van. Megfűszerezhetjük a beültetést, ha két rokon szín mellé egy harmadik szomszédost is hozzáadunk.

meleg színek a kertben
sárga, narancs, piros
hideg színek a kertben
kék, lila, rózsaszín

Komplementer színpárok

Háromféle színpárt tudunk állítani a kerék segítségével.

 • kék – narancs
 • lila – sárga
 • piros – zöld

Ez a színválasztás kontrasztosabb, élesebb hatást kelt. Finomítani a kontrasztot azzal lehet, hogy a neutrális színek arányát növeljük a beültetésben (füvek, kisebb virágú növények), vagy valamelyik komplementer színhez választunk egy rokon színt, amivel lágyabb hatást tudunk elérni. (Pl. a fenti, középső képen a háttérben magas, rózsaszín izsópfű lágyítja a lila-sárga kontrasztot)

ÖSSZEFOGLALÁS

A színek nagy szerepet játszanak a kert hangulatában, de a megismert színpárosítások segítségével már könnyen dönteni tudunk, hogy milyen érzést vagy színhatást szeretnénk viszontlátni a kertünkben.

Használjuk a színkereket, ha bizonytalanok vagyunk!

A színek emberre gyakorolt hatása alapján például ha valaki bulizósabb, annak élénk, dinamikus színekkel tölteném meg a kertjét: pirosak, sárgák, sötétlilák. Azoknak pedig , akik szívesen beszélgetnek és boroznak a kertben halk zene kíséretében, azoknak a lilás, rózsaszínes lazacszíneket ajánlanám fehérrel párosítva.

+ 1 ÖTLET

Természetesen a kert nem csak növényekből áll, amiknek a színét tervezhetjük, hanem a házunk, kerítésünk, kerti bútoraink, árnyékolóink színe is meghatározza a kültéri hangulatot. Növényeinket hangolhatjuk a meglévő környezethez, vagy a virágainkhoz is hangolhatjuk a kert többi alkotóelemét. Például egy narancs – fehér virágbeültetés mellett egy kék paddal kellemes kontrasztot alkothatunk.

Egy kellemes érzetű, kiegyensúlyozott kertben a kontrasztok és a harmóniák egyensúlyban vannak, ezt az egyensúlyt egyrészt a színek, másrészt formák megfelelő választásával tudjuk elérni.

A formák a kertben a következő téma, amit figyelmedbe ajánlok folyatásként!

Ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek