A csillagfürt gondozása, szaporítása – Lupinus

A csillagfürt (Lupinus) nagyon látványos növény, mind levelei, mind virágai nagyon dekoratívak. Színekben is igen gazdag a választék, az egyszínű fehér, sárga, rózsaszín, lila mellett nagyon sok kétszínű változata is van. A csillagfürt gondozása egyszerű, ha fejben tartjuk, hogy nagyon szereti a nedves, magas szervesanyag-tartalmú, nem túlzottan tápdús talajokat.

Sajnos a csillagfürt egy rövid életű évelő, de nagyon jól újraveti magát, talán ez kárpótolja a kertészt. A beporzók is nagyon szeretik, ezenkívül gyökerével nitrogént köt meg a talajban.

A csillagfürt gondozása
Csillagfürt – Lupinus

Amit tudni érdemes a csillagfürtről

TalajNedves, jó vízáteresztő talajban érzi jól magát
Típus: Homokos, vályog.
pH: savas, semleges
FényigényNapos fekvés, enyhén árnyékos fekvés.
VízigényÁtlagos
SzárazságtűrőNem
Virágafehér–rózsaszín-sárga-lila – tavasszal és nyáron virágzik (május-június)
Magasság50-100 cm
Szélesség20-50 cm
Télállóságtélálló -15 fokig
GondozásTavasszal a száraz időszakokban öntözést igényel.
SzaporításMagról és dugványról szaporítható.
VeszélyességEnyhén mérgező.
Növények, amikkel jól mutat társításbanKúpvirágok (Rudbeckia), Kasvirágok (Echinacea), Izsópfüvek (Agastache), Szamárkenyér fajták (Echinops), Árvalányhaj (Stipa), Molinia fűfajták, Ernyős verbéna (Verbena bonariensis), Évelő díszgyertya (Oneothera vagy Gaura), Tűzesők (Heuchera). Pompás varjúháj (Sedum vagy Hylotelephium)

A csillagfürt gondozása – Lupinus

A két kulcsfontosságú feltétel a szép csillagfürthöz:

  • Megfelelő nedvesség jó vízelvezetés mellett
  • Szerves anyagban gazdag talaj

Sajnos a meszes és erősen agyagos talajokat nem szereti.

Tavasszal, a növekedési időszakban kell odafigyelni a csillagfürtök megfelelő öntözésére, ilyenkor nagyon nagy szükségük van a nedvességre.

Egyéb különleges gondoskodást nem igényelnek. Az elnyílt virágokat visszavághatjuk, hogy másodvirágzásra serkentsük a növényt, de ha nem tesszük, akkor magokat is érlelhet a csillagfürtünk, és így lesz jövőre utánpótlásunk. Ha a magok kiperegtek a hüvelyekből, akkor saját döntésünk, hogy meghagyjuk a maradványokat tavaszig, vagy visszavágjuk és felaprítva a növény tövéhez szórjuk.

Sajnos a csigák nagyon szeretik. 🙁

A csillagfürt szaporítása

Magról kiválóan szaporítható, viszonylag gyorsan ki is hajt. Átlagos virágföldben, azt folyamatosan nedvesen tartva könnyen sikerrel járhatunk. A magokat tavasszal 10-15 fokos hőmérsékleten már vethetjük, ugyanis ilyenkor indul meg a csírázás.

A magokat egy éjszakára vagy egy napra beáztathatjuk vízbe, hogy nagyobb arányban keljenek ki. A csírázási idő legtöbb esetben 10-14 nap.

Jó tudni, hogy a csillagfürtök keresztbe is tudják porozni egymást, így a kertben gyűjtött magokból kikelő virágok színe újakkal bővülhet.

Ha teljesen azonos egyedeket szeretnénk létrehozni, akkor egy kifejlett csillagfürtöt kell szétosztanunk, ami trükkös lehet, mert nehéz leválasztani a főgyökérről az oldalhajtásokat. A főgyökérhez a lehető legközelebb vágjuk le az oldalhajtást, és ültessük jó minőségű palántaföldbe, hogy gyökeret tudjon ereszteni.

Ha ez utóbbi szaporítási módot választjuk, akkor tavasszal, az első hajtások megjelenésekor végezzük, javasolt gyökereztető hormon használata is.

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek