A sziklakert virágai: A napvirág – Helianthemum

A napvirág (Helianthemum) egy elbűvölő félcserje, ami hónapokig virágzik, és télen is megőrzi leveleit, emelve ezzel is saját díszítőértékét. Sziklakerti növény lévén a napvirág gondozása nem nagy feladat.

Narancs színű napvirág gondozása - Helianthemum
Narancs színű napvirág – Helianthemum

A szárazságtűrő növények legtöbbje a beültetést követően igényel gondoskodást, ilyenkor oda kell figyelni az öntözésére, hogy a gyökerek utat tudjanak találni a földben.

Érdekesség, hogy a napvirág virágai egyetlen napig virágoznak csak, minden egyes nap új bimbók nyitják szirmaikat. Az évelő len is ilyen egyébként. 🙂

Levelei aprók, szürkések, vagy sötétzöldek.

Amit tudni érdemes a napvirágról (Helianthemum)

TalajJó vízelvezetésű, átlagos talajban érzi jól magát.
Típus: Homokos, vályog, meszes.
pH:  Semleges, lúgos.
FényigényNapos fekvés.
VízigényAlacsony
SzárazságtűrőIgen
Virágafehér – rózsaszín – piros – narancs – sárga – tavasszal és nyáron (május-augusztus)
Magasság15-30 cm
Szélesség30-60 cm
Télállóságtélálló -10 fokig
GondozásVirágzás után alkalmazzunk formaalakító visszavágást. A pangó vizet nem bírja, napos helyre ültessük. Begyökeresedés után nagyon jól bírja a szárazságot.
SzaporításMagról és félfás dugványokkal nyáron.
VeszélyességNincs
Növények, amikkel jól mutat társításbanÖrmény gyöngyike (Muscari armeniacum)Nárcisz (Narcissus)Alpesi hanga (Erica carnea), Kökörcsin (Pulsatilla), Tulipán (Tulipa), Sziklai ternye (Aurinia saxatilis), Örökzöld tatárvirág (Iberis sempervirens), Pázsitviola (Aubierta), Pázsitszegfű (Armenia), Árlevelű lángvirág (Phlox subulata)

A napvirág gondozása – Helianthemum

A napvirág virágzás után metszést igényel, ezzel őrizhetjük meg bokros, kompakt formáját. Hajlamos felkopaszodni, mint a levendula, ha elmarad a metszés. Ilyenkor az elfásodott ágak már nem mindig képesek megújulni, ezért ne feledkezzünk meg nyár végén a visszavágásról.

Az átültetést nehezen viseli.

Fagytűrő képessége -5 / -10 fok körül mozog, fajtánként némileg eltér, de hideg teleken kifagyhat. Ugyan a mi kertünkben 3 éve vígan él, de az is igaz, hogy olyan nagy hidegek azóta nem voltak.

Szárazságtűrése kiváló, Beth Chatto öntözésmentes kertjében is helyet kapott.

A napvirág szaporítása – Helianthemum

A napvirágot magról és dugványokkal szaporíthatjuk.

Magvetésél tavasszal vessük a magokat hidegágyba. Leginkább az alapfajokat szokták magról nevelni. Egyébként könnyen keresztbe porozzák egymást, így előfordul, hogy nem olyan példányt nevelünk magról, mint az eredeti növény.

Tehát a magokat vessük tavasszal hidegágyba, a föld felszínére nyomjuk a magokat, szórjuk meg kevés, szitált palántafölddel. Mikor a palánták 6 cm-esek, akkor ültessük őket kisebb cserepekbe. Mivel a napvirág kényes a gyökerére, ezért praktikus úgy vetni, hogy a palánták ne nőjenek egymáshoz túl közel.

Ha a dugvány mellett döntünk, akkor a nyár második felében vágjuk le a szaporítóanyagot. Válasszunk 5-8 cm hosszú, egészséges ágvégeket, amiket közvetlenül egy levélpár alatt metsszük el. Az alsó leveleket távolítsuk el, vágjuk le, majd a dugványokat szúrjuk nedves ültetőközegbe (jó minőségű palántaföldet keverjünk el 1/3 rész kvarchomokkal) a meghagyott levelekig. A dugványok földjét tartsuk nedvesen. A cserepeket vagy a szaporítótálcát világos, de közvetlen napfénytől mentes helyen tartsuk. A dugványok következő tavasszal kiültethetőek. A gyökeresedés ideje fajtánként eltér, ezt vegyük számításba! Mivel természetes élőhelyén többnyire meszes a talaj, adhatunk némi meszet is a földjéhez.

A napvirág fajtái

Pénzlevelű napvirág – Helianthemum nummularium

Ez az alapfaj, mely Európa nagy részén honos. Természetes élőhelye a mészköves, dolomitos lejtők, karsztbokorerdők és a homoki rétek.

Említésre méltó alfajai:

  • Fényeslevelű napvirág – Helianthemum nummularium ssp. glabrum
  • Nagyvirágú napvirág – Helianthemum nummularium ssp. grandiflorum
  • Közönséges napvirág – Helianthemum nummularium ssp. obscurum

Különböző kertészeti fajtáit lehet kapni igen változatos színekben. A fehér, a sárga, a narancsos, a barackos, a piros skálán sok különbözőt választhatunk, de nemcsak a szirmok, hanem a levelek színe is változatos a szürkéstől a sötétzöldig. Találhatunk dupla szirmú fajtát is, tényleg bőséges a választék.

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek