Egy csöpp Anglia a Pilisben – Szomoru Miklós kertje

Sok csodálatos kert van Magyarországon, amik abszolút követendő példák, ezért a közeljövőben több magyar kertet is bemutatok nektek. Mindegyik gyönyörű lesz, ígérem. 🙂

Kivel is kezdhetném a sort, ha nem Szomoru Miklós kertjével?

Ismerjétek meg Miklóst!

Sokan ismerhetitek már Miklóst és a facebook oldalát, a Kertész kertjét, de ha csak még egy emberhez eljut ez cikk, aki eddig nem hallott róla, már megérte megírnom.

Miklós azon szerencsés emberek közé tartozik, akik már gyerekfejjel tudták, hogy mit szeretnének csinálni felnőtt korukban. Már 5-6 éves kisgyerekként saját kertet nevelgetett Cegléden. Követve a szenvedélyét, kertészeti iskolát választott, és okleveles kertészmérnökként végzett 2003-ban.

Dolgozott Angliában egy kertfenntartó cégnél, és a mai napig sok helyre utazik a világban inspirációt keresve. Főbb célpontjai az arborétumok, kiállítások és a romantikus kastélykertek. 🙂

Jelenleg kerttervezéssel foglalkozik Miklós, de emellett nagyon hasznos kertészeti tanfolyamokat is tart biokertészkedés, fenntartható kertészkedés, kerttervezési alapok témakörben.

Miklós angolkertje a Pilisben

Kicsit kifaggattam Miklóst a kert adottságairól, és ő mindenre készségesen válaszolt.

Lilla: Tudom, hogy Pilisszentkereszten van a kerted, mert jártam is nálad. 🙂 Mekkora is pontosan? Hány nm? Mondanál pár szót arról is, hogy milyen a talaj, milyen formájú a telek?

Miklós: 1000 m2 a kert, a Pilis hegy északkeleti lejtőjén van. A talaj agyagos, meszes, és kb. 30 m x 35 m telek, aminek 800 m2 a díszkert része.

A kert kialakításáról, gondozásáról néhány titok

Miklós 2014-ben költözött Pilisszentkeresztre, mert már nagyon vágyakozott egy szép erdei, hegyi környezetbe, amit ebben a pest megyei kisfaluban talált meg. Miklós kertje már nagyon szépen beérett, de ahhoz képest, hogy idén 8 éves a kert, mégis olyan hatást kelt, mintha az idők kezdete óta lenne itt, így, ebben a formában.

Lilla: Mi motivált a kert kialakításánál?

Miklós: Angolos vidéki kertet szerettem volna, ez volt a célom, és hogy könnyű legyen a fenntartás. Ezt úgy kellett megvalósítanom, hogy a magyar klímára való növényekkel kellett elérnem ezt az angolos hatást.

Lilla: Hogyan találtad ki a kert beosztását? Nagyon szép a panoráma a kertedből, ezt is kihasználtad?

Miklós: Nem volt terv, de azt tudtam, hogy a tájat használni szeretném (kölcsönvett táj). Szép fák vannak körülöttem, és ezek jó hátteret mikroklímát biztosítanak a kertemnek.

Lilla: A talajt javítottad valamivel? Hogy készítetted elő az ültetéshez?

Miklós: Komposzt minden mennyiségben, szerves trágyák és huminsav.

Lilla: Honnan gyűjtöttél inspirációt? Van-e olyan oldal vagy könyv, amit ajánlanál?

Miklós: Rengeteg videót néztem meg, sok könyvet olvastam el, számos kiállításon és arborétumban jártam. Amiket mindenkinek ajánlok, azok Monty Don könyvei, Carolyn Mullet könyvei, munkái, Piet Oudolf könyvei, munkái.

Lilla: Hogyan választottad ki a növényeket? Nehéz volt a beszerzés?

Miklós: Kertészként minden termelőhöz bejutok, így nem volt nehéz beszerezni a növényeket. Emellett sokat rendelek külföldről is, és utazásokról is mindig hozok haza. De mai napig minden kertészetbe bemegyek, és mindig akad valami szépség. ami jön velem haza. 🙂

Próbáltam kicsikarni Miklósból valamiféle választ arra a kérdésre is, hogy mi a kedvenc növénye, de képtelenség, hisz ő minden lágyszárú évelőt szeret. Olyan ez, mint a csoki és Gombóc Artúr esete. Hát mit ne mondjak, sokan vagyunk így ezzel, és most sok pénztárca felsírt a távolban. 🙂

Lilla: Mi alapján helyezted el a növényeket az ágyásban?

Miklós: A természetesség volt a legfőbb szempont, mintha magától lenne ilyen. Emellett egy rovar- és madárbarát kertet szerettem volna létrehozni.

Lilla: Csak természetes anyagokat használsz vagy műtrágyát/vegyszert is?

Miklós: Csak komposzt, marhatrágya és saját tápoldatok, amiket csalánból, és fekete nadálytőből készítek. Bio módszereket alkalmazok, nincs se műtrágya, se permet. Emellett a víztakarékos öntözés, a permakultúrához hasonló alapok, a mélyalmos mulcsozás híve vagyok.

Lilla: Mi jelenti/jelentette a legnagyobb kihívást a kertben?

Miklós: A szárazság és a téli fagyok.

Lilla: Van öntözőrendszered? Milyen gyakran öntözöl?

Miklós: Igen, heti egy alapos öntözés van, ez a vastag mulcsnak és a talajban lévő sok szerves anyagnak köszönhetően elég. A füvet nagy melegben kb. 2-3 naponta kell öntözni.

Lilla: A kertedben nincs egy üres négyzetcentiméter sem. Miért jó a sűrű növényültetés? Mit jelent, hogy sűrű?

Miklós: Egymást váltva nőnek az évelők, mindig nyílik valami a kertben, és a talajt sem éri napfény, így tovább megtartja a nedvességet. Nagyon sűrű az állományom: a 800 m2 díszkertben 4.000 db növényem van, és a fű is legalább 300 m2 ebből. 🙂

Nem hagyott nyugodni, kiszámoltam: 500 m2-en 4.000 növény, az annyi, mint 8 növény / m2. Komoly.

Lilla: Mennyi idő a kert gondozása, mondjuk, heti szinten? (Én ismertem a választ, mert meg is kérdeztem anno Miklóstól személyesen is. Sokaknak meglepő lesz 🙂 )

Miklós: Körülbelül heti egy nap.

Lilla: Mit jelent számodra a kert?

Miklós: Magát az életet! Sport, pihenés, utazás minden egyben. 🙂

Lilla: Tudom, hogy van egy nagyon klassz youtube csatornád, ahol sok tudást osztasz meg ingyen. Ha valaki a növényekről, vagy az angolkertről szeretne még tanulni, milyen forrást ajánlanál neki? Könyv? Internet?

Miklós: Ajánlom Monty Don-t, Carol Klein-t és minden angol kerti műsort! Nagyon jó még az angol nyelvű The English Garden magazin, ami szerencsére rendelhető itthon is.

Lilla: Van bármilyen tanácsod azoknak, akik most fognak bele a kert kialakításába?

Miklós: Legyenek bátrak, és tartsák magukat ahhoz, hogy a megfelelő növényt a megfelelő helyre! Ne erőltessük a nem a magyar klímára való növényeket… Felesleges erre költeni, és sok küzdelem után sem lesznek szépek. Annyi csodánk van, használjuk azokat!
Komposztáljon mindenki, ne takarítsa ki a kertet patyolat tisztára, legyen víz is kertben és madáritatók!

Szomoru Miklós nagyon kedves és türelmes ember, és a tudásához képest rettentően szerény is. Örömmel fogadta a megkeresésemet, és meghívott újra a kertjébe is. 🙂 Azt hiszem, behajtom rajta ezt a meghívást! 🙂

Szerencsére a kert meglátogatására nektek is lehet lehetőségetek, mert Miklós tart saját maga által vezetett kertlátogatási napokat is, amiket mindig meghirdet a facebook oldalán. Mindenképpen érdemes megnézni!

Ha tetszett Miklós kertje, keressétek bátran kerttervezéssel! És a kincset érő tanfolyamait én is nagyon ajánlom az angolkert szerelmeseinek!

Kövessétek Miklóst az instagramon is!

Egy klassz videó a kertről azoknak, akiknek nem elég pár fénykép

Ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!