Főszerepben a füvek és az évelők – Major György kertje

Jelenleg még kivételesnek számító kertjével sokak figyelmét felkeltette Major György. Számomra is követendő példa egy ilyen kiültetés, remélem, sok hasonló, magyar kertet fogunk majd látni az idő előrehaladtával. György kertje dúskál az évelőkben és a díszfüvekben, és emellett remek ritmusban váltják egymást a növények.

Major György kertje Balatonfüreden

Györgyöt azonnal felkerestem, mikor megláttam az egyik kertes csoportba feltöltött képeit, szerencsére örömmel igent mondott a megkeresésemre, hogy bemutassuk kicsit részletesebben a kertjét és őt magát!

Ismerjétek meg Györgyöt!

’87-ben végeztem a Keszthelyi Agrártudományi Egyetemen, díszfüvekből és pázsitfüvekből írtam a diplomamunkámat. 1990-től kezdve golfpályák építésével foglalkozom. – mondta el György magáról a legfontosabbnak tartott információkat. (Kicsit mosolyogtam a telefon másik végén, mert nekem mindkét szülőm is agrármérnökként végzett Keszthelyen réges-régen. 🙂 )

Ismerjétek meg György kertjét!

Tudatosan készültél a kert kialakítására már a kezdetektől, mikor az építkezés gondolata felmerült?

Abszolút. Megfogalmaztuk, hogy milyen funkciók kellenek kültéren, milyen életterek. Hova kell takarás, hova nem, és hogy melyek azok a növények, amiket biztosan szeretnék a kertbe, és melyek azok, amik biztosan nem.

Azt is tudtam, hogy nem lesz nagy füves terület a kertben, csak maximum 20-25 nm. A munkám révén nagyon sokat foglalkozom gyepekkel, így ez a döntés is nagyon megalapozott és tudatos volt.

Az árvalányhajak arany kalászai szinte simogatnak

A kertedet az egyik legnagyobb, magyar, évelő növényekkel foglalkozó szaktekintély, Ambrus Mária tervezte. Honnan jött az ötlet, hogy ő legyen a kiválasztott?

A zalacsányi golfpálya kapcsán ismerkedtem meg Ambrus Marcsival. A golfpálya építésekor bíztuk meg Marcsit a klubház és a hotel körüli modern, valamint a pályán pedig egy, csak díszfüvekből álló ágyás tervezésével.

A kivitelezést és a gondozást mi végeztük. Egyébként Marcsi ezért a munkájáért Nívódíjat kapott. Egyértelmű volt számomra, hogy kit fogok megkérni a kertem tervezésére.

Nagyon kapóra jött az is, hogy Marcsi nagyon jól ismeri a növények beszerzési forrásait, így csak olyan növényekkel tervezett, amiket be is lehet szerezni.

A zalacsányi golfpálya egy díszfüves ágyása
Ambrus Mária Nívódíjas terve

Hol található a kerted? Mekkora a telek?

Balatonfüreden építkeztünk, a telek 550 nm. Maga a kert ebből körülbelül 250 nm. A ház melletti részen vannak magaságyások, itt kaptak helyet a különféle bogyós gyümölcsök és a fűszernövények is. Még csalánt is nevelgetek, amit ki szoktam szárítani teának.

Alakulóban a kert
250 nm szuperül beültetve

Hogyan készítettétek elő a talajt a kert kialakításához?

Töltelékfölddel, vöröses murvával töltöttük fel a területet, majd erre jött 35-40 cm minőségi közeg, ami humuszos talaj, istállótrágya keverékéből állt. Ehhez adtunk hozzá még osmocote burkolt műtrágyát a hosszútávú tápanyagellátás miatt.

Mikor telepítettétek a növényeket? Milyen növények kerültek a kertbe?

A kertet 2020 novemberében kezdtük el beültetni, tehát a mostani képeken még nincs két éves.

Körülbelül 600 növényt ültettünk el egy nagyon jó barátom, volt csoporttársam segítségével, majd egyedül folytattam 2021 tavaszán. Minden egyes ültetőgödörbe tettünk trágyát, komposztot és osmocote-ot is.

A növények legnagyobb része lágyszárú évelő és díszfű. Nagyon szeretem az árvalányhajat, ez az egyik kedvencem.

Ezenkívül van a kertben nyáriorgona, korallberkenye, cserszömörce, tűztövis, fügefa, örökzöld bambusz és 3 júdásfa is.

Kasvirág, szamárkenyér – két nagyon klassz növény 🙂

Sok kertbarát panaszkodik amiatt, hogy nehezen vagy nem szerezhetőek be a picit különlegesebb évelő virágok és díszfüvek. Elárulod, hogy ti honnan szereztétek be a növényeket?

A fő beszerzési helyeink voltak: a szombathelyi InnoFlora Kertészet, a nagyrákosi Zsohár Kertészet, a Hegede Kertészet Helvéciában, az Alsótekeresi Faiskola, a Hungaroplant Kft és a Silvanus Kertészet.

A növények beültetésében, ahogy már említettem, Czuppon Ferenc kertépítő barátom segített, aki a gyenesdiási Kertrendező Kft. tulajdonosa.

Öntözőrendszer is segíti a növényeket?

Igen, saját telepítés, az ültetéssel együtt telepítettük. 6 körös, fúrt kútról működő csepegtetőrendszer van a kertben RainBird vezérlővel. Még a füves területen is csepegtetőrendszer van, de ott egy föld alatti megoldást alkalmaztam.

A föld alatti öntözés kialakítása

Mulcsolsz is?

Az ültetéssel párhuzamosan terítettük az 5 cm vastagságú vörösfenyőkéreg mulcsolást, amit igény szerint helyenként kiegészítettem. A tavasszal levágott, száraz növények egy részét feldarabolva, a közlekedési ösvény folyamatos fedésére használom, a maradék komposztálóba kerül. 

És milyen a minigyep egy golfpályaépítő kertjében? (Gyep-fetisisztáknak igazi csemege a válasz 😀 )

A gyepet 10 mm-es magasságon tartom, melyet hengerkéses fűnyíróval nyírok. Természetesen ehhez a megfelelő típusú fűmagot vetettem, ami bírja ezt az alacsony magasságot.

Sajnos nem hittem a fülemnek, ezért visszakérdeztem: 10 mm? De újabb megerősítést kaptam, hogy annyi. 😀

A Gyep.

Te gondozod a kert többi részét is, nemcsak a gyepet, ugye?

Igen, a növényeket én gondozom.

Általában hagyom tavaszig az elszáradt évelőket díszíteni, csak akkor vágom vissza őket. Ősszel telepítem, illetve ültetem át a növényeket. Amiben nem vagyok biztos, annak utánanézek.
Két ösvény volt kihagyva a közlekedésnek, egyet beültetek, így csak a kerítésen belül végigfutót hagyom meg. Így is kezelhető a terület.

A madarak téli etetésére használt, tavasszal kicsírázó napraforgók nagy részét meghagyom a kert különböző részein, szépen díszítenek.

Napraforgók az elhullott szotyiból

Az oldalamon csak olyan kerteket mutatok be, amik valamilyen szempontból követendő példák.

György kertje esetében a tudatos tervezés, a minőségi, saját kezű kivitelezés, az esztétikum és a fenntarthatóság az, ami kiemeli a kertet.

Számomra az is pozitív és szimpatikus, hogy György maga gondozza a kertjét, így nemcsak a látványt élvezi, hanem a kertészkedés öröme, a növények iránti szeretete is visszatükröződik majd a kert összes növényében.

Nagyon látványos videó a kertről

Beszédes képgaléria a kert alakulásáról

Ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek