A sziklakert virágai: A molyhos madárhúr

A molyhos madárhúr (Cerastium tomentosum) sokak által ismert és szeretett növény. Ilyenkor májusban hókupacként fehérlik az ágyásszéleken, az árokpartokon vagy a sziklakertekben. A molyhos madárhúr gondozása úgy a legkönnyebb, ha minél sivárabb, szárazabb helyre ültetjük. Ilyenkor semmi dolgunk nem lesz vele.

Természetes élőhelye Dél-Olaszország sziklás vidékei, ahol sivár helyeken, kőrepedésekben él. Jó vízelvezetésű talaj, teljesen napos fekvés és homokos-köves környezet az ideális számára. Jól mutat bármilyen sziklakerti növénnyel, fehér virágai miatt könnyen kombinálható bármilyen virágszínnel.

Fehér, apró csillag alakú virágai laza úgy nevezett álernyőkben nyílnak. Virágzáskor, ami május-júniusra esik, 10-15 cm magas. Az év többi hónapjában ezüstösen molyhos leveleivel hatalmas szőnyeget képez, kiváló talajtakaró. Legyökeresedő ágaival terjeszkedik, akár gyeppótlónak is alkalmazhatjuk a gyalogos forgalomtól mentes helyeken.

Sziklakertekben, árokpartokon, lépőkövek között szuperül érzi magát. Alkalmas tetőkertek díszítésére is.

Az angolok “Snow-in-Summer” néven is illetik, ami a “Hó a nyárban” megfelelője, de ismert még gyapjas egérfül tyúkhúrként is náluk.

Molyhos madárhúr - Cerastium tomentosum
Molyhos madárhúr a kertünkben – 2023. május 10.

Amit tudni érdemes a molyhos madárhúrról

TalajJó vízelvezetésű, átlagos talajban érzi jól magát.
Típus: Homokos, vályog, meszes, agyagos.
pH:  Savanyú, semleges, lúgos.
FényigényNapos fekvés
VízigényAlacsony
SzárazságtűrőIgen
Virágafehér – tavasszal és nyáron (május-június)
Magasság15-30 cm
Szélesség30-90 cm
Télállóságtélálló -20 fok alatt is
GondozásNapos helyre, jó vízelvezetésű talajba ültessük. Begyökeresedés után nagyon jól bírja a szárazságot. Tavasszal formaalakító visszavágást alkalmazhatunk.
SzaporításTőosztással vagy nyári dugványozással
VeszélyességNincs.
Növények, amikkel jól mutat társításbanDalmát harangvirág (Campanula portenschlagiana), Árlevelű lángvirág (Phlox subulata)Alpesi hanga (Erica carnea), Tulipán (Tulipa), Örökzöld tatárvirág (Iberis sempervirens), Sziklai ternye (Aurinia saxatilis), Napvirág (Helianthemum), Napvirág (Helianthemum), Pázsitviola (Aubierta), Pázsitszegfű (Armenia)

A molyhos madárhúr gondozása – Cerastium tomentosum

Ez is egy olyan növény, amit leginkább a túlgondoskodással lehet kipusztítani. Száraz, napos fekvésben, köves, homokos talajon van otthon, de nedvesebb környezetben is megél.

Virágzás után visszavághatjuk az elnyílt virágokat, ha szeretnénk, de én nem szoktam.

Kora tavasszal érdemes kicsit megtisztítani a növényt az elhalt részektől, esetleges gazoktól, és a túlzóan nagyra terjeszkedett párnáit visszavágni.

Molyhos madárhúr - Cerastium tomentosum

A molyhos madárhúr szaporítása

Magról is szaporítható, de annyira egyszerű a tőosztás, hogy nem hiszem, hogy bárki is bajlódik a magvetéssel.

Nyári zölddugványozással is szaporítható. Virágzás után egy erős hajtását levágjuk, és kvarchomokkal kevert palántaföldbe tűzzük. A dugványok földjét tartsuk nedvesen, és direkt napsütéstől védett helyen tároljuk a cserepeket. A palántákat 4 hét után ki lehet ültetni. A gyökeresedési arány kb 70-80%.

Molyhos madárhúr - Cerastium tomentosum

A molyhos madárhúr fajai, fajtái

Krími madárhúr – Cerastium biebersteinii

Sokkal erőteljesebben növekedő madárhúr, mely a Krími-félszigeten honos. Levelei kevésbé szőrözöttek. Nagyobb felületek borítására alkalmas.

Krími madárhúr - Cerastium biebersteinii
Krími madárhúr – Cerastium biebersteinii

Galéria a Pinteresten

Inspirációk a molyhos madárhúr alkalmazásához. 🙂

Ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek