A sziklakert virágai: Az árlevelű lángvirág

Nem is gondolnánk milyen sok fajta lángvirág (Phlox) létezik. A sziklakertjeink kedvelt virága az árlevelű lángvirág (Phlox subulata), az évelő ágyásokban pedig a bugás lángvirágok (Phlox paniculata) nagyon népszerűek.
A napimádó árlevelű lángvirág gondozása és igényei nem jelenthetnek senkinek kihívást, hiszen szinte alig kell vele foglalkozni.

Tavasz közepe tájékán kezd el virágozni, amikor is színes szőnyeggé változik, és az addig jelentéktelen növény felrobbantja a kertet. Az árlevelű lángvirág örökzöld évelő, ezért egész évben kiváló fedést biztosít, éppen ez az a tulajdonsága, ami miatt hihetetlenül népszerű sziklakerti növény. Alkalmazhatjuk bármilyen sziklás talajon, de ágyásokban is szegélynövényként vagy rézsűkön színes látványosságnak.

Árlevelű lángvirág gondozása - Phlox subulata
Árlevelű lángvirág – Phlox subulata

Amit tudni érdemes az árlevelű lángvirágról (Phlox subulata)

TalajJó vízelvezetésű, nedves talajban érzi jól magát.
Típus: Homokos, vályog, meszes.
pH: savas, semleges, lúgos.
FényigényNapos fekvés, félárnyékos fekvés.
VízigényAlacsony
SzárazságtűrőIgen
Virágafehér – rózsaszín – lila – tavasszal (április-május)
Magasság10-15 cm
Szélesség30-60 cm
Télállóságtélálló -15 fokig
GondozásVirágzás után formaalakító visszavágás alkalmazható. A pangó vizet nem bírja, napos helyre ültessük. Begyökeresedés után nagyon jól bírja a szárazságot.
SzaporításTőosztással, legyökeresedett ágakkal tavasszal és nyáron.
VeszélyességNincs
Növények, amikkel jól mutat társításbanRecéshagymájú Nőszirom (Iris reticulata)Krókusz (Crocus), Örmény gyöngyike (Muscari armeniacum)Nárcisz (Narcissus)Alpesi hanga (Erica carnea), Tulipán (Tulipa), Sziklai ternye (Aurinia saxatilis), Örökzöld tatárvirág (Iberis sempervirens), Napvirág (Helianthemum), Pázsitviola (Aubierta), Pázsitszegfű (Armenia)

Az árlevelű lángvirág gondozása

Az árlevelű lángvirág egyetlen módon pusztítható ki, ha pangó vizes területre ültetjük. Agyagos terülteken gyakori sajnos, hogy nem vezetődik el az esővíz, ezért ha mindenképpen szeretnénk telepíteni a kertbe, akkor egy magasabb pontot szemeljük ki, és tegyünk kvarchomokot az ültetőgödörbe. Homokos talajon, ilyen gondunk nem lesz. 🙂

Imádja a napot, de szórványosan árnyékos területen is megél gyérebb virágzással.

Akár 60 cm széles párnává is képes fejlődni, ezt vegyük figyelembe, mikor ültetjük. Virágzása után visszavághatjuk, formára alakíthatjuk, hiszen számára kedvező körülmények között igencsak terjeszkedik. Gyér másodvirágzása van nyár végén.

A virágok színe a fehér-rózsaszín-lila skálán mozog, de kaphatóak különleges csíkos változatok is!

Az árlevelű lángvirág szaporítása

Nagyon könnyen szaporítható tőosztással vagy legyökeresedett ágak leválasztásával, de a még gyökértelen ágak is könnyen megerednek nedves talajban. Ezért bátran kérj a szomszédtól belőle, és gyorsan ültesd be a földbe. Tartsd nedvesen 3-6 hétig a talaját, és máris boldog lángvirág-tulajdonos lettél! 🙂

A talajtakaró lángvirágok egyéb fajtái

Törpe vagy Douglas lángvirág (Phlox douglasii)

Nagyon hasonlít az árlevelű lángvirágra minden tekintetben: napimádó, intenzív virágzás, nem bírja a pangó vizet. A törpe lángvirág viszont maximum 10 cm-es magasságot ér csupán el, és kompaktabb, kisebb párnákat képez.

Törpe lángvirág – Phlox douglasii
Kép: https://www.ballyrobertgardens.com

Tarackos lángvirág (Phlox stolonifera)

Félárnyékos helyet kedveli, de az árnyékot is tolerálja, 10-20 cm magasra nő és nem annyira intenzív a virágzása, mint az árlevelű lángvirágnak.

Tarackoló lángvirág – Phlox stolonifera
Kép: https://plants.meadowsfarms.com

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek