A bársonyos kakukkszegfű – Lychnis coronaria

A bársonyos kakukkszegfű egy rövid életű évelő, de elszóródó magjaival gondoskodik arról, hogy mindig jelen legyen a kertben.

Levelei molyhosak, ezüstösen szőrözöttek, nagyon szép díszei a kertnek minden évszakban. Levelei örökzöldek, ezért remekül társíthatók tavaszi hagymásokkal is.

A növény erős, elágazó szárakon hozza virágait, melyek az alapfaj esetében magenta színűek, de már nagyon szép kertészeti fajtákat is kaphatunk fehér, rózsaszín és bordós színekben is.

Bársonyos kakukkszegfű a kertünkben - 2023. június 5.
Bársonyos kakukkszegfű a kertünkben – 2023. június 5.

A bársonyos kakukkszegfű egyébként hazánkban is honos és védett növény. Természetes élőhelyei hazánkban a száraz tölgyesek, karsztbokorerdők és az erdőszélek. Sokszor megjelenik zavart területeken is.

Amit tudni érdemes a bársonyos kakukkszegfűről

TalajJó vízáteresztő talajban érzi jól magát.
Típus: Homokos, vályog.
pH: savanyú, semleges, lúgos
FényigényNapos fekvés, félárnyékos fekvés.
VízigényAlacsony
SzárazságtűrőIgen
Virágamagenta – fehér – nyáron (június-július)
Magasság60-90 cm
Szélesség30-60 cm
Télállóságtélálló -20 fok alatt is
GondozásNagyon fontos, hogy jó vízelvezetésű talajba, napra vagy enyhe árnyékba ültessük. Tavasszal vagy elvirágzás után vágjuk vissza az elszáradt virágszárakat.
SzaporításMagvetéssel.
VeszélyességMérgező.
Növények, amikkel jól mutat társításbanVarjúháj (Sedum)Pereszlény (Calamintha), Ürömfélék (Artemisia), Kúpvirágok (Rudbeckia), Díszgyertya (Gaura)Izsópfüvek (Agastache), Szamárkenyér fajták (Echinops), Bíbor kasvirág (Echinacea), Ernyős verbéna (Verbena bonariensis), Veronikafélék, Cickafark (Achillea)Gyapjas tisztesfű (Stachys byzantina),  Díszcsorba (Liatris spicata)Zsálya (Salvia)Macskahere (Phlomis),  Őszirózsák (Aster / Eurybia), Árvalányhaj (Stipa)
Bársonyos kakukkszegfű a kertünkben - 2023. június 9.
Bársonyos kakukkszegfű a kertünkben – 2023. június 9.

A bársonyos kakukkszegfű gondozása

Leginkább a nedves, jó vízelvezetésű talajokban pompázik, de jól tolerálja a száraz, sovány, köves talajokat is. A téli nedvességre érzékeny, ezért a nagyon agyagos talajokon mindenképpen lazítani kell a földjét kvarchomokkal és komposzttal.

A rövid élet a bársonyos kakukkszegfű esetében 2-3 évet jelent. Az első évben nem is mindig virágzik, de ritkán éli túl a második virágzás utáni telet. Magjai nagy arányban sikerrel kelnek, és nagyon könnyen felismerhető az ezüstösen szőrös palántájuk. Könnyen átültethetőek a palánták, így a nem jó helyen kikelt piciket pillanatok alatt áthelyezhetjük.

Az akit zavar, hogy a kakukkszegfű elveti magát, az lecsípheti az elnyílt virágokat, amivel egy kicsit ki is tolja a virágzást.

Egyéb gondozást nem igényel, nagyon strapabíró növény.

A bársonyos kakukkszegfű szaportása

Mivel nagyon jól kel magról, ezért ez a legjobb módszer a szaporításra. A magoknak szüksége van fényre a csírázáshoz, ezért ne takarjuk be őket vastagon földdel. Legjobb, ha egyből a helyére vetjük, áprilistól júliusig tegyük is ezt meg, hogy télre elég erős palántáink legyenek. Vethetjük beltéren is februártól márciusig, majd a fagyok elmúltával ültessük ki a növényeket.

Fehér bársonyos kakukkszegfű Timi kertjében - Lychnis coronaria 'Alba'
Fehér bársonyos kakukkszegfű Timi kertjében – Lychnis coronaria ‘Alba’
Megannyi szín a téli hónapokban. A bársonyos kakukkszegfű ezüstös levelei Timi kertjében.
Megannyi szín a téli hónapokban. A bársonyos kakukkszegfű ezüstös levelei Timi kertjében.

Galéria a Pinteresten

A bársonyos kakukkszegfű legjobban nagy tömegben mutat. Az élénk magenta szín mellett van fehér (‘Alba‘), halványrózsaszín (‘Angels’s Blush‘) és dupla szirmú bordó (‘Flore Pleno‘) fajtája is.

Kattintsatok a Bársonyos kakukkszegfű feliratra, és nézzétek meg mivel érdemes párosítani! 🙂

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek