A jezsámen gondozása, metszése, szaporítása – Philadelphus

A jezsámenek (Philadelphus) nyár elején virágzó, nagy népszerűségnek örvendő, olykor bódító illatú, lombhullató cserjék. Általánosságban elmondható, hogy átlagos igényű cserjék mind víz- , mind talaj tekintetében. A begyökeresedett, nagyobb példányok jól viselik az időszakos szárazságot is, de nedves talajban pompáznak a legszebben.

A nemzetség mintegy 70 fajt foglal magában, és mivel a jezsámenek igen könnyen keresztezhetőek, rengeteg kertészeti fajtát találhatunk kereskedelmi forgalomban. Jó tudni, hogy nem minden jezsámen illatos.

A jezsámenek az 1800-as évek második felében jöttek divatba, ezért igen inteznzíven foglalkoztak a nemesítésükkel. Az új fajták esetében sok-sok keresztezés során néha már ködbe veszett az eredeti szülőfajok neve is.

A jezsámen gondozása, metszése, szaporítása - Philadelphus
Philadelphus x lemoinei
Kerti jezsámen a kertünkben 2023. június 1. – Philadelphus x lemoinei

Magyaroszágon sokszor hívják a jezsáment jázminnak, ami onnan ered, hogy az egyik legelterjedtebb faj, a közönséges jezsámen (Philadephus coronarius) egyik elnevezése a hamisjázmin. Idővel a hamis elkopott az elnevezésből, és így félreérthető módon jázminná vált. Fontos tisztázni, hogy a jázmin (Jasminum) nemzetség különbözik a jezsámenekétől. Legtöbbjük illatos futónövény, de ide tartozik a téli jázmin is.

Ha kertészetbe megyünk, használjuk inkább a jezsámen elnevezést vagy a latin nevet!

A jezsámen gondozása, metszése, szaporítása - Philadelphus
Kerti jezsámen a kertünkben 2023. június 1. – Philadelphus x lemoinei

Amit tudni érdemes a jezsámenről

TalajJó vízáteresztő, nedves talajt kedvel.
Típus: Homokos, vályog, meszes, agyagos.
pH: Savas, lúgos, semleges.
FényigényNapos fekvés, félárnyékos fekvés.
VízigényÁtlagos
SzárazságtűrőMérsékelten
Virágafehér – tavasszal és nyáron (május – július)
TerméseNem feltűnő, barna magtok.
Magasság1–3 m
Szélesség1-3 m
Télállóságtélálló -20 fokig
GondozásAszályos időszakban heti egyszeri, alapos öntözést igényel.
MetszésVirágzás után alkalmazzunk formaalakító metszést.
SzaporításZöld dugvánnyal tavasszal, fás dugvánnyal télen.
VeszélyességNincs.
A jezsámen gondozása, metszése, szaporítása - Philadelphus
Kerti jezsámen a kertünkben 2023. június 1. – Philadelphus x lemoinei

A jezsámen (Philadelphus) gondozása, metszése

A jezsámen ültetésekor figyeljünk a jó vízelvezetés kialakítására, ha agyagos a talajunk. Komposzt és kvarchomok hozzáadásával lazíthatjuk a vízzáró agyagrétegeket.

A jezsámen gondozása nem igényel sok energiát, ugyanis két dologra kell figyelnünk, ha ezt a cserjét ültetjük a kertünkbe:

  • A jezsámen nagyon-nagyon hajlamos a tetvesedésre
    Ezzel vagy foglalkozunk, vagy nem. Többnyire a virágot nem hozó, friss hajtásvégeket érinti ez a probléma. Vízsugárral, bio szerekkel vagy rovarölőszerekkel védekezhetünk ellene.
  • Virágzás után metszéssel tarthatjuk kompakt formában a cserjét, és ezzel segítjük a dúsabb virágzást is, de nem szükséges a metszés minden évben. Az ágak végét lehet lecsípni az elnyílt virágok alatti, első, erős rügynél. Ha fiatalítani szeretnénk a cserjét, akkor az öregebb ágakat vágjuk ki tőből, de mindig csak a cserje ágainak max. 1/5-dét érintse ez. Az esetlegesen keresztbe növő ágakat is kivághatjuk tőből.

Aszályos időben heti egy alapos öntözést meghálál. A csapadékos tavasz kedvez a jezsámennek, és ilyenkor még dúsabban virágzik. Az agyagos talajokon is jól teljesít.

A magasabb fajták (2-3 m) hajlamosak felkopaszodásra, így alacsonyabb cserjékkel, magasabb évelőkkel társíthatjuk.

A jezsámen gondozása, metszése, szaporítása - Philadelphus
Nincsen rózsa tövis nélkül, nincsen jezsámen tetű nélkül.

A jezsámen (Philadelphus) szaporítása

A jezsámeneket legkönnyebben tavaszi zölddugványozással szaporíthatjuk. Ilyenkor egy szép, egészséges, kb. 10 cm-es ágvéget levágunk a cserjéről. Az ágvégről levágjuk az alsó leveleket, csak egy – két pár levelet hagyunk a dugványon. A csúcshajtást is kimetszhetjük, majd a dugványt nedves palántaföldbe szúrjuk úgy, hogy a levágott alsó levelek helye a föld alá kerüljön. Használhatunk gyökereztető hormont a nagyobb siker érdekében.

A jezsámen gondozása, metszése, szaporítása - Philadelphus
Jezsámen dugvány

Földjét nedvesen kell tartanunk egy közvetlen napsütéstől védett, világos helyen, míg a gyökerek megjelennek. Ez általában 3-4 hetet vesz igénybe.

A jezsámen (Philadelphus) fajai, fajtái

Minden vásárlás előtt győződjünk meg arról, hogy megfelelő méretű fajtát választunk-e, illetve, hogy illatosat-e vagy sem. A jezsámen gondozása többnyire ugyanaz minden fajnál, bár némelyik jobban bírja a szárazságot.

Szimpla virágúak

Közönséges jezsámen, áljázmin, hamisjázmin – Philadelphus coronarius

2-3 méter magas cserje intenzíven illatos, fürtökben nyíló virágokkal. Virágzási ideje május-június. Közepes szárazságot elvisel. A vesszők kérge sötétbarna, kissé hámló. Származás: Olaszországtól a Kaukázusig honos. Létezik belőle sárgalevelű fajta: ‘Aureus‘ és tarkalevelű is: ‘Variegatus‘.

A jezsámen gondozása, metszése, szaporítása - Philadelphus
Közönséges jezsámen – Philadelphus coronarius
Kép: Gabriele Lässer

Hamvas jezsámen – Philadelphus pubescens vagy P. latifolius

3-5 méter magas, erőteljes növekedésű jezsámen. Virágai nem illatosak, június végén – július elején virágzik. Jó szárazságtűrő faj. Kérge világosszürke és nem hámlik. Származás: Az USA délkeleti része.

Szagtalan jezsámen – Philadelphus inodorus

1,5-2,5 méter magas, erőteljes növekedésű jezsámen. Virágai nem illatosak, május – júniusban virágzik. Jó szárazságtűrő faj. Kérge világosszürke és nem hámlik. Származás: Az USA középső és keleti része.

Aprólevelű jezsámen – Philadelphus microphyllus

1 méter magas, lassú növekedésű cserje. Virágai nagyon illatosak, június – júliusban virágzik. Közepes vízigényű, azaz mezofita faj. Vesszői vékonyak. Származás: Az USA délnyugati része.

Kerti jezsámen – Philadelphus x lemoinei

Az aprólevelű és a közönséges jezsámen hibridje. 1-1,5 méter magas, lassú növekedésű cserje. Virágai illatosak, május-júniusban virágzik. Közepes vízigényű, azaz mezofita faj. Gazdagon virágzik, de igényesebb az előbbieknél. Származás: A francia Lemoine család nemesítette.

A mi kertünkben is van egy kerti jezsámen, aminek édes Donald rágó illata van. Ezt csak az tudja, hogy milyen, aki legalább olyan öreg, mint én. 😀

Kerti jezsámen gondozása - Philadelphus x lemoinei
Kerti jezsámen a kertünkben 2023. június 1. – Philadelphus x lemoinei

Belle Etoile‘ fajta középen bordós szirmokkal és intenzív illatával kápráztatja el a mellette elsétálókat, magassága akár 2,5 métert is elérheti.

Philadephus x lemoinei 'Belle Etoile' - Illatos virágú, középen bordós szirmokkal
Philadephus x lemoinei ‘Belle Etoile’ – Illatos virágú, középen bordós szirmokkal Anikó kertjében

Telt virágúak

Teltvirágú jezsámen – Philadelphus x virginalis

Az Philadelphus x nivalis és a kerti jezsámen hibridje, melynek virága telt és illatos. 1-1,5-2-2,5 méter magas cserjék, magasságuk attól függ, hogy melyik szülő tulajdonságait hordozzák erőteljesebben.

A jezsámen gondozása, metszése, szaporítása - Philadelphus
Telt virágú jezsámen az utcánkban – 2023. június 3.
A jezsámen gondozása, metszése, szaporítása - Philadelphus

Jezsámen vagy gyöngyvirágcserje? Philadelphus vs. Deutzia?

Sokszor összekeverik a két cserjét, mert hasonlóak első ránézésre a szimpla virágú fajták. Több jellemző segíthet a két cserje megkülönböztetésében:

  • a gyöngyvirágcserje (Deutzia) vesszői erősen hámlanak, míg a jezsámen vesszői nem vagy csak alig
  • a gyöngyvirágcserje mindig 5 szirmú, a jezsámen 4 szirmú virágokat hoz (telt virágú fajtáknál a csészelevelek segítenek)
A jezsámen (fent) és a teltvirágú gyöngyvirágcserje (lent) virágai. A csészelevelek száma is árulkodó. Telt virágú változatoknál érdemes megfordítani a virágot és úgy sokkal jobban látszik, hogy 4 vagy 5 csészelevél van.

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek