Kedvenc cserjéim: Az aranycserje – Forsythia

Annyira régóta ismerem az aranycserjét (Forsythia), hogy nem is tudom felidézni, pontosan mióta. Olyan, mintha mindig is ismertem volna, amióta csak élek. Gyerekként is a tavasz biztos jelzője volt számomra, jókedvre derített minden évben, mikor elborították a sárga virágok.

Az aranycserje március-áprilisban virágzik lombfakadás előtt (10-14 napig), az egész cserjét beborító, sárga virágai miatt szeretjük. 2-3 méter magasra nő, lombja sötétzöld, de ősszel a hidegek megérkeztével lilás árnyalatokba megy át, majd ősszel színesedő leveleit végül télre elhullatja.

Magyarországon főleg két, Kínából származó fajt és azok hibridjét ültetik.

 • Zöldkérgű aranycserje – Forsythia viridissima
  Felálló ágrendszerű, vesszői négyszögletesek, a levelek egyszerűek.
  Leginkább gyűjteményes kertben találhatóak meg, kereskedelemben ritkán kaphatóak.
 • Közönséges aranycserje (aranyág) – Forsythia suspensa
  Ágai ívesen a földre hajlanak, a hosszabb ágakon a levelek hármasak.
  A földre hajló ágak legyökeresednek és így terjed tovább. Magjait a gyógyszeripar használja, a kínai orvoslásban régóta használt alapanyag.
  Ismeretebb változatai:
  F. suspensa var. sieboldi és F. suspensa var. fortunei, az előző lehajló ágú és hajlamosabb a legyökeresedésre, az utóbbi felállóbb ágú változat.
 • Hibrid aranycserje – Forsythia x intermedia (F. viridissima és F. suspensa hibridje)
  A hibridek az alapfajokénál nagyobb és dúsabb virágúak, így kiszorítják az alapfajokat a termesztésből.

Amit tudni érdemes az aranycserjéről

TalajJó vízáteresztő, közepesen nedves talaj.
Típus: Meszes, homokos, vályog, agyag.
pH: Savanyú, semleges, lúgos.
FényigényNapos fekvés, félárnyékos fekvés.
VízigényÁtlagos
SzárazságtűrőIgen
Virágasárga – tavasszal (március – április)
Terméseapró magvak
Magasság1,5-3 m
Szélesség1,5-3 m
Télállóságtélálló -30 fok alatt is
GondozásSzáraz időben heti egy alapos öntözést meghálál. Napos fekvésben virágzik a legszebben.
MetszésAz aranycserjét a virágzása után lehet metszeni.
SzaporításDugványozással, legyökeresedett ágak leválasztásával (bujtással).
VeszélyességNincs.

Aranycserje – aranyvessző – aranyeső

Az elnevezését tekintve van némi kavarodás. A magyar növénynévjegyzék szerint helyes még az aranyfa és a forzítia is, de a köznyelvben sokszor aranyvessző vagy aranyeső elnevezésekkel is illetik.

A legfontosabb, hogy a latin névvel a világ bármely országában be tudjuk azonosítani a növényeket, és ha kertészetbe megyünk vásárolni, akkor sem árt utánanézni a latin névnek is, hogy nehogy mást kapjuk, mint amit szerettünk volna.

Megmutatom, hogy a hivatalos növénynevek szerint az elnevezések pontosan melyik 3 növényt takarják. Egyben megegyeznek, mindnek csodálatosan szép sárga virágai vannak.

Aranycserje, aranyfa, forzítia - Forsythia
Aranycserje, aranyfa, forzítia – Forsythia
Aranyvessző – Solidago
Aranyeső – Laburnum

Érdekesség, hogy az aranycserje a latin nevét William Forsyth (1737-1804) skót botanikus után kapta, aki az angol Királyi Kertészeti Társaság egyik alapítótagja is volt.

Az aranycserje gondozása (Forsythia)

Az aranycserje közepesen nedves talajt kedvelő (úgy nevezett mezofita igényű) cserje. A begyökeresedett, nagyobb példányok jól bírják a rövidebb szárazságot is. Napos esetleg félárnyékos fekvésbe, jó vízelvezetésű talajba ültessük. A városi levegőt is elég jól tolerálják, ezért sok közterületen találkozhatunk vele. Árnyéktűrése nem jó, már félárnyékban is kevesebbet virágzik.

Maga a növény nagyon jó télállóságú, akár -40 fok alatt is képes átvészelni a telet, azonban a virágrügyek -25 fok környékén elfagynak, és ilyenkor a virágzás is elmarad. Szibériában megfigyelték, hogy csak az ágak tövében hoztak virágokat a cserjék. Kiderült, hogy azért, mert a hóréteg megvédte az ágakon a virágrügyeket a pusztító hidegtől. 🙂

Az aranycserje nem tarackol, a lehajló ágú fajták legyökeresedésre hajlamosak, ezért ezeket a fajtákat szokták sövénynek ültetni.

Jól válasszuk meg a cserje helyét, mert a gyökérzete igen terebélyes, és élettartama 40 év körüli.

Virágzása egybe esik a legtöbb gyümölcsfa, rózsa metszési idejével, ezért sokan ezt veszik startjelnek a kertben.

Aranycserje kivilágítja az erdő alját - Forsythia
Aranycserje kivilágítja az erdő alját – Forsythia

Az aranycserje metszése

Az aranycserje jól bírja a metszést. A legjobb időzítés a metszéshez a virágzás utáni időszak, de legkésőbb június végéig végezzük el a metszést, mert a virágrügyeket az előző évi ágakon hozza. Ha későn metsszük meg, gyér tavaszi virágzásra számíthatunk.

Formaalakító metszéskor próbáljuk a cserje természetes formáját megtartani. Az ágakat úgy vágjuk vissza, hogy csak a túl hosszúra nőtt ágakat csípjük vissza egy erős rügyig. A cserje belseje felé, keresztbe növő ágakat is vágjuk ki.

Az aranycserje ágai idővel elöregednek, nagyon ágas-bogassá válnak, ezért úgy szokták megifjítani a bokrot, hogy három év alatt, minden évben a legidősebb ágakat (az összes ághoz képest az 1/3-át) tőből kivágják.

A formára metszés nem jó választás az aranycserje esetében, mert az elöregedő ágakat időszakonként érdemes kivágni. Ha ezt nem tesszük meg, előfordulhat így, hogy a formára metszett aranycserje igencsak szegényesen virágzik egy idő után, és nagyon kuszán nőnek majd az ágai. Legjobb, ha értékeljük a cserje természetes megjelenését, és hagyjuk, hogy így tündököljön kertünkben.

Az aranycserje szaporítása

Nagyon könnyen szaporítható dugványról, de a legyökeresedett ágakat is leválaszthatjuk. Az ágak földdel való befedése is eredményes, az ágak le fognak gyökerezni, ez az úgy nevezett bujtás.

A dugványok lehetnek zöldek, félfásak vagy fásak, így az év szinte összes szakában szaporítani tudjuk. Meleg helyen, nedves talajban, erős napsütéstől védett helyen általában 6-8 hét alatt gyökeret eresztenek. Használhatunk gyökereztető hormont is, de nem feltétlenül szükséges.

Cserjék dugványozása
Cserjék dugványozása – dugványok kialakítása
Illusztráció: Dr. Nagy Béla – Díszfák, díszcserjék termesztése és kertészeti felhasználása – Kertészeti dendrológia c. könyvből

Ha február végén levágunk néhány ágat, és vázába tesszük, akkor viszonylag hamar virágba borul beltéren. Néha gyökeret is ereszt, így ezeket is használhatjuk már a kertben. 🙂

Az aranycserje fajtái

Az aranycserje első európai állomása Hollandia volt, ahol a nemesítők hamar felfedezték, hogy könnyen keresztezhető a növény. Ennek köszönhetően rengeteg fajta született. Viráguk színe a világos sárgától a mélysárgáig terjed. Habitusuk lehet felálló ágrendszerű vagy ívesen lehajló. A magasságuk is fajtától függően lehet 60 – 300 cm.

 • Forsythia x intermedia ‘Beatrix Farrand’
  Az egyik legnagyobb aranycserje. Magassága és szélessége 3 méter körüli. Nemcsak termete, de élénksárga virágai is nagy méretűek, akár 5 cm átmérőjűek is lehetnek. Felfelé törő, de széthajló habitusú, igen életerős, megbízható cserje.
 • Forsythia x intermedia ‘Golden Times’
  Tarka levelű fajta, szélessége és magassága is 2 m körüli.
 • Forsythia x intermedia ‘Goldrausch’
  2-3 m magas, erőteljes növekedésű cserje, kérge zöldessárga, szemölcsös. Nagyok a virágai és dúsan virágzik.
 • Forsythia x intermedia ‘Karl Sax’
  Két héttel később virágzik, mint a többi aranycserje. Zömökebb, sűrű ágú fajta. Magassága 2 m körüli.
 • Forsythia x intermedia ‘Lynwood Gold’
  A virágai nem olyan élénkek, mint a ‘Beatrix Farrand‘ fajtáé, de ez is egy igen megbízhatóan virágzó fajta. Formája inkább felfelé törő. 3 méter magas és 2 méter széles. Gyorsan növő cserje.
 • Forsythia x intermedia ‘Lynwood’
  Felfelé törő ágú, 2-3 m magas cserje. Virága világos sárga.
 • Forsythia x intermedia ‘Mikador’
  1,5 m magas, felfelé törő ágú, 90 cm magas, 70 cm széles cserje. Látványosan dús a virágzása. Konténerben is tartható.
 • Forsythia x intermedia ‘Minigold’
  Közepes méretű (1-1,5 m magas), jól bokrosodó fajta. Virágai aprók, de nagy tömegben nyílnak. Korai virágzású, cserépben is tartható.
 • Forsythia x intermedia ‘Marée d’Or’
  60-100 cm magas, törpe fajta. Ágrendszere szétálló, virágai világossárgák. Konténerben is tartható. Terülő fajta, jó talajtakaró.
 • Forsythia x intermedia ‘Spectabilis’
  3 m magas, 2 m széles, nagy méretű cserje felfelé törő ágrendszerrel.
 • Forsythia x intermedia ‘Week-End’
  Megbízhatóan dúsan virágzó, 2,5 méter széles és magas.
 • Forsythia ovata ‘Northern Gold’ – Koreai aranycserje
  Aranysárga virágú, nagyon jó fagytűrésű fajta. -34 fokig bírják a virágrügyek is. Szeles területekre is ültethető. Egyéb jó fagytűrésű fajták: ‘Northern Sun‘ és ‘Meadowlark
 • Forsythia suspensa ‘Aurea’
  1,5 m magas, közepes méretű aranycserje. Különlegessége, hogy levelei sárgák. Kezdetben felfelé nő, majd később ívesen széthajlik.
 • Forsythia viridissima var. koreana ‘Kumson’
  Különleges levélzetű, fehér és zöld mozaikosak a levelei. Fagytűrése nem olyan jó. 1,5 méter magas, remek sövénycserje.

+1 érdekesség

Az aranycserjéhez nagyon hasonló kinézetű cserje a koreai hóvessző (Abeliophyllum distichum). 1-2 méter magas, laza ágrendszerű bokor. Szintén koratavaszi virágzású, virágai illatosak, fehérek enyhe rózsaszín árnyalattal. Magassága 1,5 m körüli, kb. 1 méter széles. -25 fokig télálló, de a védettebb helyeket kedveli. Napra vagy félárnyékba ültessük.

"Abeliophyllum distichum 2022-03-25 5789" by Salicyna is licensed under CC BY-SA 4.0.
Hóvessző – Abeliophyllum distichum
Kép :”Abeliophyllum distichum 2022-03-25 5789″ by Salicyna is licensed under CC BY-SA 4.0.

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek