Árnyékos kert: A mahónia gondozása, fajtái

A mahónia egy rendkívül szívós, strapabíró növény, de emellett nagyon mutatós, illatos, örökzöld és szemet gyönyörködtető eleme lehet az egyre divatosabb “télkertnek“. Mind a négy évszakban hősiesen helyt áll a kertben. A mahónia gondozása nem bonyolult, bátran ültessük a kertünkbe belőle.

Az Észak-Amerikából származó kerti mahónia (Mahonia aquifolium) az egyik legismertebb faj hazánkban. Oregon állam nemzeti virága is ez a sokat tűrő cserje. Nevét Bernard McMahonról kapta, latin nevének “aquifolium” része pedig szúrós, tüskés levelűt jelent.

A mahónia gondozása - Mahonia auqiufolium
Kerti mahónia – Mahonia aquifolium

Amit a tudni érdemes a kerti mahóniáról

TalajJó vízáteresztő, nedves, átlagos kerti talaj.
Típus: Meszes, homokos, vályog, agyag.
pH: Savas, semleges, lúgos.
FényigényFélárnyékos fekvés. Árnyékos fekvés.
VízigényÁtlagos
SzárazságtűrőIgen
Virágasárga – tavasszal (április-május)
Termésehamvas, sötétkék vagy fekete, ehető bogyók
Magasság1–1,5 m
Szélesség0,5–1 m
Télállóságtélálló -15 fokig
GondozásNyári melegekben heti egyszeri öntözést meghálál.
MetszésA mahóniát a virágzása után lehet metszeni, ha szükséges.
SzaporításMagvetéssel ősszel vagy tavasszal
VeszélyességNincs.
A kerti mahónia gondozása - Mahónia aquifolium
A kerti mahónia – Mahónia aquifolium

A kerti mahónia gondozása

A kerti mahónia alapvetően egy igen kis igényű cserje. Nedves, de jó vízátereszésű, enyhén savanyú vagy semleges talajban fejlődik a legszebben.

Ha már begyökeresedett, jól tűri a szárazabb időszakokat is, de tűző napra sose ültessük, mert azt nem viseli el. A legjobb, ha félárnyékos helyet választunk neki, lehetőleg reggeli vagy délutáni napsütéssel, egyébként még árnyékban is jól megél.

Ágrendszere felfelé törő, így viszonylag szűkebb helyeken is alkalmazható.

Friss levelei tavasszal bronzos színűek, bőrszerű tapintásúak és fényesek, nyáron sötétzölddé válnak, és ősszel egy részük vörösesre színeződik. Virágai sárgák, enyhén illatosak, nagyon szeretik őket a rovarok. A virágok helyén nyár közepétől kékes bogyók fejlődnek, melyek éretten ehetőek, és a madarak számára is igen finom csemegét jelentenek. A mahónia egy igazi színpompás cserje, ami ideális a vadvilágot támogató kertekbe!

A kerti mahónia metszése

A kerti mahónia viszonylag lassan nő, ezért jellemzően nem kell metszeni. Ha mégis alakítanánk rajta, akkor ezt virágzása után tegyük. Egyes fajták metszési igényei eltérőek lehetnek, ezért ezeket a fajtáknál jelzem.

Mahónia a hó alatt

A kerti mahónia szaporítása

A kerti mahónia magjait érés után azonnal vessük el ősszel. Ha tavasszal szeretnénk elvetni a magokat, akkor az ősszel szedett terméseket homokkal rétegezve, nedvesen kell tartanunk tavaszig, ezért inkább az őszi magvetés a kényelmesebb, és egyébként természetesebb is.

Dugványokkal is szaporíthatjuk a kerti mahóniát, de ez a ritkábban alkalmazott eljárás a szaporítására, mert viszonylag lassan gyökeresedik.

Augusztusban és szeptemberben készítsünk félfás dugványokat az ágvégekből, vagy más néven a hajtáscsúcsokból. Mártsuk őket félfás dugványokhoz való gyökereztető hormonba, és dugjuk őket nedves palántaföldbe. Állandó páratartalom (otthoni szaporításnál érdemes zacskót húzni a cserépre) és kb 20 fokos hőmérséklet biztosítása mellett 7-8 hét alatt megerednek a dugványok.

Vannak olyan mahónia fajok, fajták, melyeket szintén dugvánnyal szoktak szaporítani, viszont a dugványok készítésének időpontja eltérhet. Ezeket az eltéréseket a fajtáknál külön kiemelem majd lentebb.

Mahónia ősszel szivárvány színekben
Mahónia ősszel szivárvány színekben

A mahónia egyéb fajtái

Kúszó mahónia – Mahonia repens

30-60 cm magas, tarackoló tövű cserje. Levelei többnyire 5 levélkéből állnak, matt felületűek és ősszel nem pirosodnak be. Tél végén meg lehet nyírni, ilyenkor bőségesebb lesz a virágzása.

A kerti mahóniával együtt ezt a fajt telepítik régóta hazánkban, így azok spontán hibridjeivel találkozhatunk leggyakrabban (Mahonia x domestica), sokszor ezeket is M. aquifolium néven árulják.
Ezek a hibridek a legjobb tűrőképességű örökzöldjeink közé tartoznak.

Törzses vagy kínai mahónia – Mahonia bealei (bealii)

2-3 méteres, merev ágrendszerű cserje. Páraigényes, közepes vízigényű faj, ezért inkább párásabb környezetben alkalmazzuk, pl a Nyugat-Dunántúl vidékein, vagy párás mikroklímájú kertekben.

Törzses vagy kínai mahónia - Mahonia bealei (bealii)
Törzses vagy kínai mahónia – Mahonia bealei (bealii)

Japán mahónia – Mahonia japonica

2 méter magas, 3 méter széles cserje. Nedves, humuszos talajt kedvel, bármilyen kémhatású talajban megél. Metszeni májusban lehet, hogy megtartsuk a bokros formáját. Szaporítani félfás-fás dugványokkal szokták, decemberben kell a dugványokhoz levágni a hajtásvégeket a növényről.

Japán mahónia – Mahonia japonica
Kép: https://davisla.wordpress.com

Bőrlevelű mahónia – Mahonia x media

2-3 méteres, nagy termetű mahónia, melynek különlegessége, hogy késő ősszel, tél elején virágzik.

Mahonia x media ‘Charity’

Mahonia eurybracteata ‘Soft Caress’ 

Van egy igazán különleges, keskenylevelű, szintén keletről származó fajtája is a mahóniának. Levelei nem szúrósak, páfrányszerű hatást keltenek. Sajnos fagytűrése -10 fok, de cserépben is nevelhető, kisnövésű fajta. Kifejlett magassága kb. 1 méter, félárnyékos helyet kedvel.

+1 Érdekesség – Mahoborbolya – x Mahoberberis

A növénynemesítők keresztezték a mahóniát a borbolyával, és létrehozták a mahoborbolyákat. Nagyon klassz tulajdonságú növények, napkedvelők, de félárnyékban is megélnek, örökzöldek és igazi különlegességek. Fagytűrésük is jó, -15 fokig bírják.

Galéria a Pinteresten kedvcsinálónak

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek