A kerttervezés alapjai VII. – Vonalak és formák

Nagyon sokat dolgoztunk és rajzoltunk eddig, kitaláltuk a kertünk stílusát, képeket is gyűjtöttünk a nekünk tetsző kertekről. Kitaláltuk, hogy milyen funkciók legyenek a kertünkben, és megterveztük a kertünket átszelő utakat is.

Következő lépésként megismerjük vonalak és formák vizuális hatását, illetve ezekkel alakítjuk ki kertünk gerincét, beosztásának vázát.

Már a kertészeti stílusoknál is láthattuk, hogy a stílusjegyek között a formavilág egy igen meghatározó elem. Jó néhány nagyszerű kert alapszik erős, határozott vonalvezetésen, illetve formavilágon, melyek megadják a kert stílusát, arányait és dinamikáját.

A vonalak legtöbbször egy útvonalat vagy egy ösvényt jelölnek ki, mely vezeti a szemünket, és végigkalauzol minket az egész kerten.

A vonalak megadják a rendet és a letisztultságot egy tervben és segítenek a kert egységes dizájnjának megtartásában, a formák segítenek feltölteni a kertet a vonalakkal felosztott terekben.

Vonalak a kertben

A fő cél az, hogy egyszerű és könnyen olvasható legyen a vonalvezetés.

A kusza, bonyolult szerkezet nem fogja megadni a szemlélőnek a biztonságos terep érzését, nem a felfedezés vágya, hanem az ösztönösen és mélyen belénk kódolt veszélyérzet, a biztonság hiánya tölti el.

Dolgozhatunk egyenes vonalakkal is, ha hagyományos kertet szeretnénk építeni. A kereszt alakú és átlós felosztásoknál érdemes az egyenes vonalak végére és/vagy a kereszteződésekbe fókuszpontokat helyezni.

A hagyományos stílus egyik sajátossága a szimmetria, gondoljunk akár az iszlám kertekre, azonban ha az egyenes vonalak kimozdítjuk a szimmetriából, máris egy új hatást érhetünk el. Az aszimmetria a modern és kortárs kertekben gyakori.

Az átlós vonalvezetés kis kertekben nagyon jól alkalmazható, mert a szemünket a kert legtávolabbi pontjába irányítja.

Az S és C íves vonalakkal természetes hatású kertekben találkozhatunk, ahol leutánozzuk a természet lágy, nem szabályos vonalait. Próbáljunk hosszú ívekben gondolkodni, ne kanyarogjunk össze-vissza, mert egyrészt nem lesz harmonikus az eredmény, és a kertünk egy minigolfpályára fog emlékeztetni. Inkább kevesebb, hosszabb ív, mint sok kicsi.


Formák a kertben

Használjunk szabályos formákat a hagyományos kertekben. Természetesebb kerteknél lágyíthatjuk, finomíthatjuk a tereket nem szabályos, aszimmetrikus formákkal, ovális ellipszisekkel vagy foltszerű, természetes alakzatokkal.

A teljesen egyenes és szögletes vonalvezetést a laza, vonalakon átlógó növények törik meg.

Négyzetek és téglalapok

Szinte minden kertben alkalmazhatóak ezek a formák. Használhatunk egy nagy központi alakzatot, de több kisebbet is egymás mellé, egymás mögé vagy átlósan elhelyezve. Jó, ha a nagyon szabályos vonalvezetés ellensúlyozására megengedjük, hogy a növények átlógjanak ezeken az éles határvonalakon.

Körök és ellipszisek

Ezek az alakzatok a figyelmet a középpontba vezetik növelve ezzel a térérzetet, a kert nyitottságát. Figyeld meg a lenti képeken, hogy hova fókuszálsz először, mikor ránézel a képre és hogyan megy tovább a tekinted a kertben!

Az elliptikus formák szabálytalansága játékosságot visz a kertbe, a kör forma mind a hagyományos, mind a kevésbé formális kertekben is remekül használható.

Egy hibrid megoldás, mely a szimmetrián és szabályos formákon alapul:


Figyeljünk az arányokra!

Egy kiegyensúlyozott, arányos kert kellemes érzetet ad. A vonalak végigvezetik a szemet a kerten, és a formák nyugalommal töltenek el.

A hagyományos kertek szimmetriája jó alap egy arányos kert kialakításához, hiszen általában az ember szereti a szimmetriát, mert hiszen maga az emberi test is szimmetrikus.

A kortárs és modern kertekben sokszor alkalmazzák az aszimmetriát. Alkalmazhatjuk azért, hogy valamilyen sajátos érzést váltsunk ki a kerttel, mint műalkotással. Vagy csupán a modernitás miatt, amikor a kert harmóniáját és egyensúlyát valamiképpen ki tudjuk balanszírozni az aszimmetria ellenére is.

A természetes kertek esetében leginkább a szemmértékünkre kell hagyatkoznunk, mert itt nincsenek szimmetriatengelyek. Érdemes a kert meghatározó fáit, fókuszpontjait összegyűjteni, és azoknak harmonikus elosztásával egyensúlyt kialakítani.


Ha úgy érzed, hogy ez egy amolyan “nesze semmi, fogd meg jól” poszt, akkor kicsit igazad van meg nem is.

A formák és vonalak megtervezése adja a kert gerincét, így érdemes nagyon sok inspirációs képet megnézni és kielemezni, nagyon sok lehetőséget rajzolgatva végigpróbálni, hogy megtalálhassuk a legszebb és legpraktikusabb kialakítást a kertünkhöz.

A cikk folytatásában megtervezünk majd egy kertet egy átlagos méretű telekre. De nem csak egy stílusban fogjuk ezt megtenni, hanem ugyanazt a területet fogjuk más és más stílusban elkészíteni. Izgalmas lesz majd látni, hogy hogyan tudunk egy adott telekből különböző hangulatú kerteket kialakítani!

Tartsatok velem!

Ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek