Egy romantikus kert tervezése

A kerttervezős cikksorozatban elértünk arra a pontra, hogy most már neki is látunk tervezni. Három stílusban készítem el ugyanazon telek, ugyanazon ház kertjét. Most egy romantikus kertet fogunk megtervezni. Egy koncepciótervet készítek, mely tartalmazza a funkciókat, a fák és a növényzet helyét.

A telek 25 x 35 méter, 875 m2. A talaj átlagos kerti talaj. A tájolást a kis kék nyíl jelzi a kép jobb sarkában, a nyíl hegye észak felé mutat.

A ház frissen épült, nincs meglévő kert, a járda és a kocsibeálló helye már fix, de a burkolatról még nem született döntés.

Romantikus kert tervezése - Telek és a ház
Romantikus kert tervezése – Telek és a ház

A kerttel szemben támasztott igények

A házat egy képzeletbeli család lakja, és ezeket szeretnék a kertjükbe:

 • játszótér, nagyobb gyepfelület a gyerekeknek
 • grillező, bográcsozó hely
 • a kerti eszközöknek, bicikliknek tároló
 • sok rózsa és lágyszárú évelő
 • sok illat
 • természetbarát kert
 • romantikus hangulat

Az igényeket és az adottságokat megfontolva a következőket mérlegeltem:

 • a teraszról jól lehessen látni a gyerekeket, legyen közvetlen kapcsolatban a nagy gyepfelület a terasszal
 • a grillező, bográcsozó hely praktikus okokból sem a terasztól, sem a ház konyhájától ne legyen messze, legyen a ház közelében
 • kerti kisház kell a kerti eszközöknek, bicikliknek, ezek is legyenek közel a házhoz és a kocsibeállóhoz
 • a biciklikkel ki lehessen jutni az utcára, ha bent áll az autó, ha nem.
 • a sok rózsa és virág egy nagyon színes virágos kertrészt kap, ami a romantikus stílusba szuperül beleillik
 • sok illatot pedig nem csak rózsákkal, hanem virágzó cserjékkel és évelőkkel fogjuk megvalósítani, illetve egy aromás fűszerkert is lehet a grillező környékén
 • természetbarát kertet legjobban egy kerti tó tud magasabb szintre emelni, így egy kerti tó is belekerült a tervbe. Ezen felül sok fa, és sok termést érlelő fa, amit a madarak szeretnek

Elkészítettem az első, igencsak nagyvonalú vázlatot ezek alapján, amin beírtam a funkciók nagyjábóli helyét:

Romantikus kert tervezése - Funkciók
Romantikus kert tervezése – Funkciók

Hangulatképek a kerthez a Pinterestről

Készítettem egy kis válogatást azokból a képekből, amiknek a hangulatát szeretném megvalósítani a kertben. Mindent, ami romantikus, ide nekem! 🙂

A kert alaprajzának kitalálása

A romantikus stílus íves formákat, vonalakat kíván, így ezek fogják uralni a kertet. A gyepfelületet és virágos kertrészt is íves vonalak mentén terveztem.

A kertben nem lesz hiány a kalandokat kínáló ösvényekből, kis kerti utakból sem. Ezek több célt is szolgálnak, egyrészt a növények között lehet sétálgatni, gyönyörködni a sok virágban és beszívni a különböző illatokat, másrészt a karbantartás miatt is szükséges egy olyan kerti útrendszer a területen, ahol talicskával elfér az ember (min. 80 cm).

Így a tervezés következő lépéseként a lenti vázlatot készítettem.

Romantikus kert tervezése
Alaprajz körpaddal és játszótérrel

Burkolatok, kerti utak anyagának kiválasztása

Ahol nagyobb terherbírás kell, és nagyobb a forgalom, ott érdemes térkő, bazaltkocka stb. burkolatokat választani megfelelő alapozással. Itt jó választás lehet a halszálka mintában lerakott, vöröses-terakotta térkőt vagy téglakő a ház körül.

A kerti utak anyaga nyilván egyéni ízlés kérdése is, de a romantikus stílushoz a nyírott fű, a bazaltkocka, a tégla vagy akár az apró kavics is illik.

A nagyobb növények elhelyezése és kiválasztása

Három nagyobb és több kisebb fát választottam ki. A nagy fák a kert legtágasabb részén kapnak helyet a gyepfelületnél, a kisebbek pedig mindenhol a ház körül.

A fák elhelyezésénél fontos, hogy nagyjából tisztában legyünk a fények-árnyékok napi mozgásával, illetve évszakonkénti változásával. A végső méret is nagyon fontos tényező, bizony megnő minden fa! Jó, ha tisztában vagyunk a térigénnyel minden kiválasztott egyednél.

Mivel a fákból van a legkevesebb, ezért most kitérhetünk a nagy fák pontos fajtáira, de a többi növény esetében ez a lista már az ültetési terv részét képezi.

Tehát a nagy fák:

A két fa őszi lombszíne a sárga és a narancs, leveleik más-más formájúak és méretűek. Izgalmas párosítás. Mindkét lombhullató fa elég megbízható, nem kifejezetten igényes. A szúrós luc pedig nagyon jól bírja a mostani klímát is. Már nem terveznék olyan örökzölddel, ami a mostani időjárás mellett is kényeskedik.

A kisebb fáknál jó, ha figyelünk arra, hogy a termések legyenek sokfélék, a virágzási idők tél végétől májusig tartsanak. Ezzel támogatjuk a többi élőlényt, mert a kert nem csak a miénk. 🙂

A látványkép

Játszótérrel és körpaddal

A bejárati rész

Hamarosan elkészítem ugyanezen telek koncepciótervét egy másik stílusban is.

Iratkozz fel a Kerti kalauzra, hogy ne maradj le a folytatásról!

Remélem, tetszett és kedvet kaptál te is a tervezéshez. Az őszi-téli időszak szuper lehetőség kitalálni a következő évi, kerti terveket.

Olvasd el a kerttervezős cikksorozatot, és keress nyugodtan, ha elakadtál! Segítek megtervezni a kerted vagy akár csak egy ágyást újraálmodni.

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek