Az érdes napszemvirág – Heliopsis helianthoides var. scabra

Az érdes napszemvirág sok magyar kertben megtalálható növény. Sokan úgy gondolják, hogy a sárga virágok iránt kialakult ellenszenv nagyban köszönhető ennek a növénynek. Szerintem csak új kompozícióba kell helyezni sok-sok csodálatos díszfűvel, és újra fel kell fedezni.

Magas, felfelé törő szárai végén aranysárga virágok nyílnak, júliustól októberig virágzik, nagyjából az őszirózsákkal egyidőben. Levelei érdesek, szőrözöttek, sötétzöldek, de már vannak nagyon látványos fajták, melyek lilászöld árnyalatokkal örvendeztetik meg a kertünket. Találkozhatunk telt szirmú fajtákkal is, nemcsak sárga, de pirosas sárga virágúakkal is. Elhúzódó virágzása miatt értékes, őszi nektárforrás.

Másfél méter körüli magassága miatt jó háttérnövény. Ugyan rövid életű évelő, de remekül önveti magát. Agresszívnek nem mondhatóan, inkább moderáltan terjed, vándorol a kertben.

Az alapfaj, a kopasz napszemvirág (Heliopsis helianthoides) kevésbé elterjedt. Észak-Amerikából származik, ahol nagy területen megtalálható, mert nagyon jól alkalmazkodik az éghajlati körülményekhez és a változó talajviszonyokhoz.

Az érdes napszemvirág - Heliopsis helianthoides var. scabra
Az érdes napszemvirág – Heliopsis helianthoides var. scabra

Amit tudni érdemes az érdes napszemvirágról

TalajKözepesen nedves, jó vízáteresztésű, tápdús talaj.
Típus: Homokos, vályog, meszes, agyagos.
pH: Savanyú, semleges, lúgos.
FényigényNapos fekvés, félárnyékos fekvés.
VízigényÁtlagos
SzárazságtűrőIgen
Virágasárga – nyáron és ősszel (július – október)
Magasság90-180 cm
Szélesség60-120 cm
Télállóságtélálló -20 fok alatt is
GondozásKora tavasszal kell visszavágni az elszáradt virágszárakat.
SzaporításMagvetéssel, tőosztással.
VeszélyességNem ismert.
Növények, amikkel jól mutat társításbanVarjúháj (Sedum)Pereszlény (Calamintha), Ürömfélék (Artemisia), Nagyvirágú tisztesfű (Stachys monieri), Kúpvirágok (Rudbeckia), Díszgyertya (Gaura)Izsópfüvek (Agastache)Bíbor kasvirág (Echinacea), Ernyős verbéna (Verbena bonariensis), Veronikafélék, Cickafark (Achillea)Gyapjas tisztesfű (Stachys byzantina),  Díszcsorba (Liatris spicata)Zsálya (Salvia)Macskahere (Phlomis)Kékszakáll (Caryopteris)Őszi nyúlfarkfű (Sesleria autumnalis)Árvalányhaj (Stipa)Szamárkenyér (Echinops)
Az érdes napszemvirág - Heliopsis helianthoides var. scabra
Napszemvirág szamárkenyérrel

Az érdes napszemvirág gondozása

Az érdes napszemvirág nem igényes a talajjal szemben, szinte minden talajban megél. Kedveli a közepesen nedves, jó minőségű talajviszonyokat, de szárazabb körülmények közt is boldogul. Nyári aszály idején heti egy alapos öntözést meghálál, de öntözött ágyásokban tündököl.

Magassága meghaladhatja a másfél métert is, de egy május végi visszavágással szabályozhatjuk növekedését. Az ágyások hátsó részébe ültessük magas füvek társaságába. Szárai karózást nem igényelnek, kivéve a nagyon magas fajták. Előfordulhat, hogy kevésbé napos fekvésben kidől, a nap felé nyújtózik.

Ha elnyílt virágait lecsípjük, kitolhatjuk a virágzás hosszát.

Február végén, március elején vágjuk vissza az elszáradt növényt. A visszavágást ősszel is el lehet végezni, ha valakit zavar az elszáradt növény látványa. 2-3 évente érdemes tőosztással megújítani napszemvirágunkat.

Végül fontos megemlíteni, hogy a csigák igencsak kedvelik a friss hajtásait, ezért tavasszal érdemes odafigyelni erre.

Az érdes napszemvirág - Heliopsis helianthoides var. scabra
Az érdes napszemvirág – Heliopsis helianthoides var. scabra

Az érdes napszemvirág szaporítása

Magról nagyon könnyen szaporítható. A magok 20 fokon kicsíráznak, ezért márciusban beltéren már vethetjük őket. Fedjük be a magokat vékonyan, és tartsuk nedvesen az ültetőközeget. 10-15 nap alatt kihajtanak a magok. 6-8 hét után kiültethetőek a palánták.

Tavaszi tőosztással 2-3 évente felfrissíthejük és szaporíthatjuk virágunkat.

A napszemvirág fajtái

A kertjeinkben a legelterjedtebb az érdes napszemvirág, mely egy alfaja a kopasz napszemvirágnak. Az érdes napszemvirág levelei érdesek, sprődebbek a kopasz napszemvirágénál. Vidéki portákról érdemes magot vagy tövet kérni, az érdes napszemvirág legjobb beszerzési forrása a “szomszéd néni kertje”. Én a kerületben lakó Zsuzsától kaptam. 🙂

A kertészetekben legtöbbször csak a kertészeti fajtákat találjuk. Lássuk, mikkel találkozhatunk!

 • Heliopsis helianthoides var. scabra ‘Burning Hearts’
  120 cm magas, lilás-bordós lombú fajta. Szárai kissé széthajlóak, intenzíven virágzó fajta. Virágai narancsos sárgák, szimpla szirmúak.
  (Sajnos nálam eltűnt, mert megrágták a csigák, és nem tudott abból visszajönni)
 • Heliopsis helianthoides var. scabra ‘Bleeding Hearts’
  120 cm magas, lilás-bordós lombú fajta. Szárai kissé széthajlóak, intenzíven virágzó fajta. Virágai bimbósan pirosas narancsok, később világosodnak, szimpla szirmúak.
 • Heliopsis helianthoides var. scabra ‘Sommer Sonne’
  120 cm magas, erős ágú fajta, virágai félig teltek, sárgák. Kellemes jelenség.
 • Heliopsis helianthoides var. scabra ‘Asahi’
  Max 90 cm magasra növő fajta, egész nyáron és ősz elejéig virágzik teltvirágú, aranysárga virágokkal.
Az érdes napszemvirág - Heliopsis helianthoides var scabra 'Burning Hearts'
Napszemvirág (Heliopsis helianthoides var scabra ‘Burning Hearts’) a kertünkben 2022. szeptember elején

Galéria a Pinteresten

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek