Az ernyős verbéna – Verbena bonariensis

Az ernyős verbéna (Verbena bonariensis) egy igazán különleges megjelenésű évelő. Magassága a 180 cm-t is elérheti. Ágrendszere elágazó, légies, szárai erősek, melyek végén illatos, lila virágok fejlődnek tömött csoportokban. A beporzók imádják, és bizony hosszú hónapokig táplálékot nyújt számukra.

Az ernyős verbéna egynyári?

Nem, az ernyős verbéna évelő. Sokáig azért tekintettek rá egynyáriként, mert hazánk hideg teleit nem vészelte át. Azonban a mostani időjárás kedvez neki, így, ha nincs tartósan -10 fok alatt a hőmérséklet, már nálunk is áttelel. Nagyjából 3-5 évig él, így rövid életűnek mondható, de mivel elveti magát, mindig lesz belőle a kertünkben.

Dél-Amerika trópusi, meleg vidékeinek honos növénye. Kolumbiától Argentínáig megtalálható, leginkább mezőkön, réteken gyakori. Elnevezése (bonariensis) az argentin fővárosra, Buenos Aires-re utal. 🙂

ernyős verbéna (Verbena bonariensis)
Ernyős verbéna (Verbena bonariensis)

Amit tudni érdemes az ernyős verbénáról

TalajJó vízáteresztő talajban érzi jól magát.
Típus: Homokos, vályog, meszes, agyagos.
pH: savanyú, semleges, lúgos
FényigényNapos fekvés.
VízigényÁtlagos
SzárazságtűrőIgen
Virágalila– nyáron (június-október)
Magasság90-180 cm
Szélesség30-90 cm
Télállóságtélálló -10 fokig
GondozásNagyon fontos, hogy jó vízelvezetésű talajba és teljes napra ültessük. Tavasszal vágjuk vissza az elszáradt virágszárakat.
SzaporításMagvetéssel, dugványozással.
VeszélyességNincs.
Növények, amikkel jól mutat társításbanVarjúháj (Sedum)Pereszlény (Calamintha), Ürömfélék (Artemisia), Kúpvirágok (Rudbeckia), Díszgyertya (Gaura)Izsópfüvek (Agastache), Szamárkenyér fajták (Echinops), Bíbor kasvirág (Echinacea), Bársonyos kakukkszegfű (Lychnis coronaria), Veronikafélék, Cickafark (Achillea)Gyapjas tisztesfű (Stachys byzantina),  Díszcsorba (Liatris spicata)Zsálya (Salvia), Macskahere (Phlomis),  Őszirózsák (Aster / Eurybia), Árvalányhaj (Stipa), Vesszős köles (Panicum virgatum), Koreai nádtippan (Calamagrostis brachytricha), Óriás fejvirág (Cephalaria gigantea), Sárga borkóró (Thalictrum flavum)
Ernyős verbéna vesszős kölessel a kertünkben – 2023. június 23.

Az ernyős verbéna gondozása

Az ernyős verbéna napos fekvést és jó vízelvezetést igényel. Szereti a homokos, sovány talajokat, de szépen virul magas szervesanyag-tartalmú, laza talajokban is. Ültetéskor legyünk erre tekintettel, ezért komposzttal és, ha szükséges, homokkal keverjük a földjét. Begyökeresedésig tartsuk nedvesen a földjét, aszályos időszakokban heti egy, kiadósabb öntözést meghálál.

Ha nem fagy ki télen, akkor viszonylag korán hajt ki tavasszal. Az enyhe, áprilisi fagyok megcsíphetik, de többnyire kiheveri. Érdemes déli fekvésbe ültetni, hogy minél inkább védeni tudjuk a nemkívánatos, erősebb fagyoktól.

A szárai nagyon erősek és merevek, ezért kidőlésre egyáltalán nem hajlamos. Csak akkor dől, ha nem kap elég napot, és nyújtóznia kell a fény felé.

Néha előfordul, hogy a lisztharmat megtámadja, de különösebb betegsége vagy kártevője nincs.

Télre érdemes takarni az ernyős verbénák tövét levelekkel, ágakkal. Még ha a felszín felett teljesen elfagy, ki tud hajtani gyökérről, ha megfelelően betakargattuk.

Hosszan tartó virágzása miatt (júniustól az első fagyokig) nagyon kedvelt dísznövény. Egyesével ültetve kíváncsivá teszi a szemlélődőt, hogy mik lehetnek azok a magas, “lebegő”, lila gömbök. Tömegesen ültetve remek háttér- vagy elválasztó növénye lehet a kertünknek.

Önvető az enyhe telű években, de egyáltalán nem agresszív. Leginkább az ágyások szélén, a szabad felületeken hajt ki. A palánták átültetésével könnyedén meg tudjuk oldani ezt a problémát. Arra figyeljünk, hogy minél nagyobb az átültetett növény, annál jobban megviseli az átültetés.

Az ernyős verbéna metszése

Az ernyős verbénát április végén, május elején szoktam metszeni, ilyenkor levágom az előző évi ágakat. Nem teljesen a földig metszem vissza, hanem az új hajtásokat figyelembe véve az első – második, erősebb rügyekig. Minél idősebb a verbéna töve, annál magasabban hagyom meg. Metszés után nem lesz magasabb 20-25 cm-nél.

A virágzási időszak alatt már nem szükséges visszavágni vagy eltávolítani az elnyílt virágokat.

ernyős verbéna (Verbena bonariensis)
Ernyős verbéna (Verbena bonariensis)

Az ernyős verbéna szaporítása

Az ernyős verbénát legtöbbször magról szaporítják. A magoknak sötétségre van szüksége a csírázáshoz, így vékonyan be kell takargatunk őket. Február- március környékén elvethetjük beltéren a magokat, tartsuk a földjüket nedvesen és szobahőmérsékleten. 10-30 nap alatt csíráznak ki, de elég szeszélyesen, úgyhogy türelem. A fagyok elmúltával kiültethetőek a palánták.

Dugványozással is szaporítható. Szinte bármikor, akár már tavasszal is próbálkozhatunk. A 8-10 cm-es dugványokat szúrjuk nedves virágföldbe, tartsuk őket szobahőmérsékleten világos helyen. Segíthetjük a párás környezet megtartását egy cserépre húzott zacskóval, amit időnként megszellőztetünk.

Egy nagyon fontos tanulságot vontam le ebből a szaporítási módból, hogy bizony kelleni fog elég fény a dugványoknak is, így ha a fagyok előtt dugványozunk, akkor jó, ha van kéznél mesterséges fényforrás a verbénáknak, mert különben az alacsony nappali óraszám miatt télen nagyon megnyúlnak.

Sikerrel jártam azért a novemberi dugványozással is, de elég nyamvadt palántáim lettek belőlük tavaszra. Kellett nekik idő, mire összeszedték magukat.

Ernyős verbéna (Verbena bonariensis)
Ernyős verbéna kacsafarkú szenderrel

Az ernyős verbéna fajtái

  • Verbena bonariensis ‘Lollipop’ – mondhatni törpe fajta 60 cm-es magassággal
  • Verbena bonariensis ‘Meteor Shower’ – kompakt fajta 90 cm-es magassággal

Galéria a Pinteresten

Az ernyős verbéna hosszú virágzása, különlege megjelenése és kellemes, lila színe miatt nagyon sokoldalúan használható a virágágyásokban. Összegyűjtöttem nektek jó pár remek ötletet. Kattintsatok az “Ernyős verbéna” feliratra!

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek