Kedvenc évelőim: Cickafark – Achillea

A cickafark egy nagyon hálás növény. Először is jól bírja a szárazságot, ha már begyökeresedett, ezért a fenntartható kertek virága is. Másodsorban rengeteg színben kapható, és virágzás közben szinte mindegyik fajta kissé változtatja az árnyalatát. Végül azt emelném ki, hogy ernyős virágformája harmonikusan köti össze a lándzsa és gömb alakú virágokat az ágyásunkban.
A cickafark gondozása egyszerű, csak pár dologra kell odafigyelnünk.

A cickafark gondozása

  • nem bírja a pangó vizet
  • nedves talajokban kifagyhat télen
  • tavasszal 2-3 évente meg kell újítani tőosztással
  • nagyon sok napfényt igényel
  • az elnyílt virágfejeket levágva új virágzásra ösztönözhetjük, azonban augusztusban már hagyjuk meg az elnyílt fejeket, mert nagyon szép őszi látványosság a kertben
A cickafark gondozása
Mély rózsaszín cickafark – Achillea
Kép: Photo by Camille Cox on Pexels.com

Amit tudni érdemes a cickafarkról

TalajJó vízáteresztő talaj.
Típus: Homokos, vályog, meszes.
pH: savas, semleges, lúgos
FényigényNapos fekvés
VízigényÁtlagos
SzárazságtűrőIgen
Virágafehér – sárga – narancs – rózsaszín – nyáron és ősszel virágzik (június – szeptember)
Magasság40-100 cm
Szélesség10-50 cm
Télállóságtélálló -20 fok alatt is
GondozásNyári aszályos időkben heti egy alapos öntözést igényel.
Február végén szoktam a tövétől 3-5 cm-re visszavágni.
Nedves, agyagos talajban nehezen vészeli át a telet.
2-3 évente tőosztással meg kell fiatalítani.
SzaporításTőosztással tavasszal vagy magvetéssel.
VeszélyességNincs.
Növények, amikkel jól mutat társításbanKasvirágok (Echinacea), Kúpvirágok (Rudbeckia), Díszgyertyák (Oenothera vagy Gaura), Izsópfüvek (Agastache), Szamárkenyér fajták (Echinops), Árvalányhaj (Stipa), Napfényvirág (Helenium), Ernyős verbéna (Verbena bonariensis), Pompás varjúháj (Sedum vagy Hylotelephium), Veronikafélék, Gyapjas tisztesfű (Stachys byzantina), Díszcsorba (Liatris spicata)

Cickafark ültetése- Achillea

A cickafark ültetéséhez napos helyet válasszunk, és az ültetésnél figyeljünk arra, hogy a növény gyökerénél ne legyen pangó víz. Az ültetőgödörbe érett komposztot, és ha agyagos a talaj, akkor 1-2 marok kvarchomokot is adjunk. A kvarchomok segíti a felesleges víz elvezetését, mely a cickafark esetében életmentő tud lenni. Begyökeresedésig (1-2 hónap) rendszeres öntözést igényel.

Cickafark fajtái – Achillea

A cickafark változataiból évről évre újakkal találkozhatunk a kertészetekben. A leggyakoribb fajtája az alapfaj a közönséges cickafark, az Achillea millefolium és annak nemesített színváltozatai. Méretük változatos, vannak alacsonyak 40 cm-es magassággal, de magasabbak is 50-70 cm-es méretben. Virágaik változtatják színűket, ahogy öregednek.

A magasabb és erősebb szárú, csak sárga virágokat hozó, páfránylevelű cickafark, az Achillea filipendulina nagyon látványos növény. Levelei zöldes-ezüstös színűek és nagyon puhák, virágzás előtt már zöldes-szürkés bokrával is díszít. Télre érdemes meghagyni a virágokat, rendkívül szép esztétikai elemek.

Cickafark gondozása
Páfránylevelű cickafark – Achillea filipendulina

Legvégére hagytam a legviccesebb nevűt, a kenyérbél cickafarkat (Achillea ptarmica). 😀 A kenyérbél cickafark gondozása alapvetően megegyezik a közönséges cickafarkéval, napos, laza talajú helyeken érzi jól magát, de egy picivel vízigényesebb. Szárait a szél könnyen elfekteti, ezért széltől védett helyre ültessük.

Kenyérbél cickafark virága nem ernyős, hanem sok kis virágból áll.
Kép: “Achillea ptarmica The Pearl” by douneika is licensed under CC BY-NC-SA 2.0
Apró virágai miatt úgy nevezett kitöltő vagy filler növénynek használják az összeültetésekben.
Kép:“160706 178 Wave Hill – Flower Garden, Verbascum bombyciferum ‘Arctic Summer’, Achillea ptarmica The Pearl, Ammi visnaga, Consolida ajacis Larkspur” by cultivar413 is licensed under CC BY 2.0

Oszd meg, ha tetszett!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek