Csodás füvek – A csinos árvalányhaj

A csinos árvalányhaj hazánkban is kiválóan megélő fűféle. Nevét arról kapta, hogy nyár végén úgy néz ki, mint egy szőke, fésületlen kislány haja, kicsit bozontos, összetapadt, és eközben légiesen könnyed, a legkisebb szellő is megmozgatja. 🙂

Csinos árvalányhaj
Árvalányhaj a kertemben dobverő hagymákkal

Hatalmas kedvencem – bár minden füvet nagyon kedvelek -, de ennek a fűnek a nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik. (Sikerült már olyanra is rábeszélnem a csinos árvalányhajat, aki nem igazán szereti a füveket, de ezt az egyet aranyhajnak hívja, és beengedte a kertjébe. 😀 )

Amit tudni érdemes a csinos árvalányhajról

TalajJó vízáteresztő talajban érzi jól magát.
Típus: Homokos, vályog, meszes, agyagos
PH: savas, semleges, lúgos
FényigényNapos fekvés
VízigényAlacsony
SzárazságtűrőIgen
Virágajelentéktelen, krém színű – nyáron (június – július)
Magasság50-100 cm
Szélesség50-100 cm
Télállóságtélálló -10 fokig
GondozásNyári aszályos időkben heti egy alapos öntözést meghálál.
Február végén szoktam a tövétől 2-3 cm-re visszavágni.
SzaporításMagról, tőosztással szaporítható.
VeszélyességNincs.
Növények, amikkel jól mutat társításbanKúpvirágok (Rudbeckia), Díszgyertya (Gaura), Izsópfüvek (Agastache), Szamárkenyér fajták (Echinops), Bíbor kasvirág (Echinacea), Napfényvirág (Helenium), Ernyős verbéna (Verbena bonariensis), Pompás varjúháj (Sedum vagy Hylotelephium) Veronikafélék, Cickafark (Achillea), Gyapjas tisztesfű (Stachys byzantina), Díszcsorba (Liatris spicata)

A csinos árvalányhaj gondozása – Stipa tenuissima / Nassella tenuissima ‘Pony Tails’

Szárazságtűrő és alacsony gondozási igényű évelő, ezért is kedvelem, mert nincs vele sok gond. Természetes hatású kertek növénye, nemcsak megjelenése miatt írom ezt, de amiatt is, hogy magját bizony elszórja, és szépen terjed. Ennek ellenére egyre gyakrabban alkalmazzák modern stílusoknál is.

A csinos árvalányhaj erőssége, hogy lágy, lengedező megjelenésével és semleges színével összeköti és lágyítja az ágyások többi növényét. Formára nyírott sövények, kerek puszpángok közé ültetve csodás összhatást érhetünk el egy modernebb dizájnban.

Gyökérzete nagyon sűrű és erős, ezért a fiatal példányokat, időben szedjük ki, ha útban vannak. Az árvalányhaj töve idővel sűrűsödik, vastagodik, de nem tarackol, szóval tényleg nem izzaszt meg a karbantartása.

Február végén szoktam visszavágni 2-3 cm-esre, ilyenkor lehet tőosztással is szaporítani, de magról is könnyen nevelhető.

Az árvalányhaj ültetése sem nehéz, könnyen begyökeresedik, az ültetés utáni 2-3 hétben locsoljuk, tartsuk nedvesen a földjét.

Télen tartósan -10 alatti időszakokban kifagyhat.

Cickafark, levendula és árvalányhaj május végén

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek