A gumós selyemkóró gondozása – Asclepias tuberosa

A gumós selyemkóró vagy narancskrepin (Asclepias tuberosa) egy különlegesen élénk, narancssárga virágú növény. Gumós gyökerű, szárazságtűrő évelő, mely napos fekvést igényel. A homokos, laza talajok növénye, mely az Észak-Amerika déli részén található, száraz, homokos, illetve közepesen nedves prériken, erdőszéleken őshonos. Fagytűrése nem annyira jó, ezért télre takarjuk be ágakkal, levelekkel.

Leginkább az virágainak színe teszi különlegessé, június végétől augusztusig végéig virágzik. Tavasszal későn hajt ki, ezért ne az ágyások legszélére pozícionáljuk, már csak azért sem, mert akár 60 cm magasra is megnőhet.

Sötétzöld levelei lándzsa alakúak és felszínük kissé szőrös. Az élénk virágok a szárak végén laza ernyőben nyílnak, a beporzók, leginkább a pillangók imádják. Értékes eleme lehet egy beporzóbarát kertnek, hiszen akkor kezd el nyílni, mikor a hazai flóra növényei kezdenek kifulladni.

A legtöbb selyemkóróval ellentétben a gumós selyemkórónak nincs tejszerű nedve.

Gumós selyemkóró (narancskrepin) - Asclepias tuberosa
Gumós selyemkóró vagy narancskrepin – Asclepias tuberosa

Amit tudni érdemes a gumós selyemkóróról

TalajJó vízáteresztő talajban érzi jól magát.
Típus: Homokos, vályog, agyagos.
pH: savanyú, semleges.
FényigényNapos fekvés
VízigényAlacsony
SzárazságtűrőIgen
Viráganarancs – citromsárga – piros – nyáron (június-augusztus)
Magasság30-60 cm
Szélesség30-60 cm
Télállóságtélálló -10 fokig
GondozásNagyon fontos, hogy jó vízelvezetésű talajba, védett helyre és napra ültessük. Tavasszal vágjuk vissza az elszáradt virágszárakat. Télre takarjuk.
SzaporításMagvetéssel, dugványokkal és sarjakkal.
VeszélyességMérgező.
Növények, amikkel jól mutat társításbanVarjúháj (Sedum)Pereszlény (Calamintha), Ürömfélék (Artemisia), Kúpvirágok (Rudbeckia), Díszgyertya (Gaura)Izsópfüvek (Agastache), Szamárkenyér fajták (Echinops), Bíbor kasvirág (Echinacea), Ernyős verbéna (Verbena bonariensis), Veronikafélék, Cickafark (Achillea)Gyapjas tisztesfű (Stachys byzantina)Zsálya (Salvia)Macskahere (Phlomis),  Őszirózsák (Aster / Eurybia), Árvalányhaj (Stipa), Bársonyos kakukkszegfű (Lychnis coronaria)
Gumós selyemkóró - Asclepias tuberosa
Gumós selyemkóró – Asclepias tuberosa

A gumós selyemkóró (narancskrepin) gondozása

Mivel nálunk nem teljesen télálló, így ez az egyik fontos dolog, amire figyelnünk kell. Télre takarjuk levelekkel, ágakkal, és lehetőleg védett, déli fekvésű helyre ültessük. Ha ilyen helyünk nincs, számoljunk vele, hogy egy hidegebb télen kifagyhat. Javíthatjuk a téli túlélési esélyeit, ha tényleg jó vízelvezetést biztosítunk, a téli nedvességek ugyanis nagyon kritikusak lehetnek.

Kiválóan teljesít száraz, sovány, homokos talajokban. Hosszú, gumós karógyökeret fejleszt, ezért nem szereti az átültetést. Virágzás után már nem díjazza, ha nagyon nedves a földje. Az elnyílt virágokat lecsíphetjük, hogy a (melegebb telű területeken) az önvetést megakadályozzuk. Magtokja jellegzetes, magjai pihések, a szél szállítja őket.

 A selyemkóró magtokja és magjai
A selyemkóró magtokja és magjai

Mielőtt a szárak ősszel elszáradnak, a levelei szép sárga színben pompáznak.

Sokszor eltűnik az ágyásokból sajnos, amilyen különleges, olyan szeszélyes is.

De én azt mondom, ennek ellenére, meg kell próbálni egyszer vagy kétszer. Ha jó helyre teszitek, minden évben különleges dísze lesz a kertnek!

A Lidlben elő szokott fordulni gyökércsomagolt termékként viszonylag jó áron. Érdemes 5-10 gumót csoportosan ültetni, hogy szépen mutasson.

Gumós selyemkóró a kertünkben Timi jóvoltából. – 2023. június 22.

A gumós selyemkóró (narancskrepin) szaporítása

A gumós selyemkóró magról is szaporítható, de azzal számolni kell, hogy nagyon ritkán virágzik az első és a második évben, a harmadik évtől várható virágzás. A magoknak szükséges 4 hétnyi hideghatás, így célszerű kültéren vetni ősszel (szeptember-november) vagy hidegágyba kora tavasszal, ahol a természet megoldja a hűtést.

A magokat célszerű külön-külön kis cserepekbe vagy szivartálcába vetni, mert hosszú karógyökeret fejleszt, ami érzékeny az átültetésre.

Ha a nyár eleji dugványozást választjuk, akkor vágjunk le egy 15 cm-es szárvéget, amin minimum 3 levélpár van. Az alsó két levélpárat távolítsuk el, és a dugványt dugjuk jó minőségű, nedves virágföldbe úgy, hogy az alsó két levélpár helye kerüljön a föld alá. Tartsuk közvetlen napfénytől védett, világos helyen. Földje legyen nyirkos, kb. 3-4 hét alatt begyökeresedik.

Elvileg a gyökér feldarabolásával is szaporítható ősszel. Vágjuk 5 cm-es darabokra a karógyökeret, majd helyezzük a darabokat függőleges helyzetben cserepekbe. Fagymentes helyen teleltessük. Nekem rizikósnak tűnik ez a mód, mert ha rosszul csináljuk, az összes növényünk elpusztulhat.

Gumós selyemkóró és a pompás királylepke
Gumós selyemkóró és a pompás királylepke

Érdekesség, hogy Észak-Amerikában a drasztikusan megcsappant egyedszámú pompás királylepke populáció élete a selyemkóróktól függ, hiszen csak ezek a növények szolgálnak táplálékul ezeknek a csodás pillangóknak.

Az Asclepias növénynemzetségnek a tagja a közönséges selyemkóró (Asclepias syriaca) is, ami sajnos invazívvá vált nálunk. Ha ilyet láttok bárhol, irtsátok gőzerővel, még annak ellenére is, hogy szép és illatos, mert nagyon nagy károkat okoz a nálunk természetben. Kiszorítja a hazai honos növényeket, leuralja a területeket és ezáltal csökkenti a biodiverzitást.

Közönséges selyemkóró - Asclepias syriaca
Közönséges selyemkóró – Asclepias syriaca

A gumós selyemkóró fajtái

Két ismertebb fajtája van:

  • Asclepias tuberosa ‘Hello Yellow’
    Citromsárga fajta
  • Asclepias tuberosa ‘Gay Butterflies’
    Ez valójában egy mix, olyasmi, mint a ‘Cheyenne Spirit’ a kasvirágoknál.
    Piros-narancs-citromsárga skálán mozognak az egyes példányok virágszínei.

Galéria a Pinteresten

Pár ötlet és összeültetés a képeken. Kattints a “Gumós selyemkóró” feliratra, hogy megnyisd a galériát!

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek