A szamárkenyér gondozása – Echinops

A szamárkenyér egy nagyon jókedvű hangulatot árasztó növény. A gömböt formázó kék vagy fehér virágai mindig mosolyt csalnak az arcomra. Szoborszerű, erős karakter a kertben, éppen ezért nagyon jól mutat füvekkel, de valójában szinte mindennel, mert annyira egyedi a megjelenése. A szamárkenyér gondozása egyébként egyszerű, hiszen csak a jó vízelvezetésre és a napos fekvésre kell odafigyelnünk.

Gömböt formázó virágai egészen egyedülálló díszei a kertnek, elvirágzás után még díszítenek egy ideig, de ősszel szétesnek. A kékes színektől a fehéres zöldig változik a virágok színe fajtól illetve fajtától függően. A beporzók nagyon szeretik, értékes nektárforrás.

Leveleik többnyire sötétzöldek, fonákjuk ezüstös, ugyan tüskésnek hatnak, általában nem veszélyesek, valójában csak néhány szamárkenyérfaj van csak, ami igazán szúrós.

Szamárkenyér gondozása - Echinops
Szamárkenyér a kertünkben – 2023. július 30.

Amit tudni érdemes a szamárkenyérről

TalajJó vízáteresztő talajban érzi jól magát.
Típus: Homokos, vályog, meszes.
pH: savanyú, semleges, lúgos
FényigényNapos fekvés, enyhén árnyékos fekvés.
VízigényAlacsony
SzárazságtűrőIgen
VirágaKék – fehér – nyáron (június – augusztus)
Magasság60-180 cm
Szélesség30-90 cm
Télállóságtélálló -20 fok alatt is
GondozásNagyon fontos, hogy jó vízelvezetésű talajba ültessük. Tavasszal kell visszavágni az elszáradt virágszárakat.
SzaporításGyökérdugványokkal vagy magvetéssel.
VeszélyességNem ismert.
Növények, amikkel jól mutat társításbanVarjúháj (Sedum)Pereszlény (Calamintha), Ürömfélék (Artemisia), Nagyvirágú tisztesfű (Stachys monieri), Kúpvirágok (Rudbeckia), Díszgyertya (Gaura)Izsópfüvek (Agastache), Bíbor kasvirág (Echinacea)Napfényvirág (Helenium), Ernyős verbéna (Verbena bonariensis), Veronikafélék, Cickafark (Achillea)Gyapjas tisztesfű (Stachys byzantina),  Díszcsorba (Liatris spicata)Zsálya (Salvia)Macskahere (Phlomis)Kékszakáll (Caryopteris), Őszirózsák (Aster / Eurybia), Őszi nyúlfarkfű (Sesleria autumnalis)Árvalányhaj (Stipa)
Echinpos ritro
Kép: KanenoriPixabay

A szamárkenyér (Echinops) gondozása

A szamárkenyerek legtöbbje Európától Ázsiáig honos, de Afrika északi felén is előfordulnak. Leginkább füves, köves, homoki pusztákon találkozhatunk velük. Szárazságtűrésük a hosszú karógyökérnek köszönhetően jó, de a tavaszi növekedési időszakban szükségük van a nedvességre. A száraz területektől a közepesen nedvesig terjed az élőhelyük, a pangó vizes környezetet nem tolerálják. Napos fekvésben a legszebbek, de némi árnyékot még elviselnek.

Szerkezete sovány talajokon stabil, tápanyagdús talajokon támasztékot igényelhet. Ültessük egyesével elszórtan vagy kisebb csoportokban. Vágott virágnak, szárított dísznek is kiváló, koszorúkhoz is látványos alapanyag.

Agyagos talajokon csak talajlazítással alkalmazzuk (kvarchomok, komposzt hozzáadásával).

Szamárkenyerek Frank kertjében – A tippem, hogy ez a fehéres szamárkenyér, az Echinops sphaerocephalus ‘Arctic Glow’

A szamárkenyér (Echinops) szaporítása

A szamárkenyér magról nagy sikerrel szaporítható. A magokat szórjuk nedves komposztra vagy palántaföldbe és szitáljunk vagy szórjunk egy vékony réteget belőle a magokra is. Arra figyeljünk, hogy ne vessük túl sűrűn, legyen a magok közt 3-4 cm távolság.

Tartsuk nedvesen a földet 20-22 fokon, a magok kb 2-3 hét alatt fognak csírázni. A tavaszi vetésből származó palántákat a fagyok elvonultával kiültethetjük.

A szamárkenyér gyökérdugványokról is szaporítható. Ezt azoknak ajánlom, akiknek van üvegháza, melyben fagymentes környezetben tarthatóak télen a gyökérdugványok. A növényt ilyenkor ősszel óvatosan kiemeljük a talajból, és gyökereiből vágunk 4-5 cm-es darabokat. A vékonyabb dugványokat vízszintesen, míg a vastagabbakat függőlegesen helyezzük jó minőségű palántaföldbe, majd fedjük őket 1 cm vastagon. Hűvös helyen tartsuk a cserepeket (időnként öntözzük meg), míg a gyökérdugványok elkezdenek kihajtani.

A szamárkenyér csoportosan ültetve más kékes virágokkal.
Vitra Campus, Németország – 2023. július 4.

A szamárkenyér (Echinops) legismertebb fajai, fajtái

Bánsági szamárkenyér – Echinops bannaticus

Romániában honos növény. A ‘Taplow Blue’ fajtának virágai fémesen kék színűek. Általában 120-150 cm magas, 60-90 cm széles. A ‘Star Frost’ fajta fehér virágú, 90-120 cm magas.

Sötétkék szamárkenyér – Echinops ritro

A ‘Veitch’s Blue’ fajta kapható leginkább kereskedelmi forgalomban. 90-120 cm magas, 45-60 cm széles. Virága szép kékes.

Fehéres szamárkenyér – Echinops sphaerocephalus

Az ‘Arctic Glow’ fajta kicsit alacsonyabb növény, 60-90 cm magas és széles. Nagyon látványos, mert szára bordós árnyalatú.

A szamárkenyér (Echinops) elnevezése

A latin elnevezése két szó összeolvadásával jött létre: echinos és ops. Ezek jelentése “sün” és “úgy néz ki, mint”, utalva a virágok sünre hasonlító megjelenésére. 🙂

Galéria a Pinteresten

Inspirációs képeket gyűjtöttem nektek, hogy megmutassam, mennyire szép ez a növény, ha jól találjuk ki a helyét és a szomszédait! Kattintsatok a Szamárkenyér feliratra!

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek