Frank kertje – Egy zseniális zsályakert

Frank Fischer szárazságtűrő, zsályákkal teli kertjében is jártam Umkirchben a német körutam során. Egy igazi gyöngyszem volt a kert és a kertészet is, nagyon – nagyon örülök, hogy láthattam Frank kertjét, és hogy beszélhettem vele személyesen is.

Frank kertje - Frank Fischer - Umkirch
Frank kertje – Umkirch, Németország

Frank kertjének története

Frank is igazi megszállott, aki szívből lelkesedik a növények iránt. A bemutatókertje nemcsak egy szokványos kert, hanem innen szaporítja a kertészetében eladásra kerülő növények jórészét. Ezenfelül szárazságtűrő növényekkel is kísérletezik itt, ugyanis az éves csapadék 600-800 mm közötti, de Frank elárulta, hogy a kert egy olyan területen van, amit folyton elkerülnek az esők, és igencsak száraz a környező térséghez viszonyítva is.

A kert és a kertészet egy lakótelep szomszédságában található, de ezt nem hátrányként, hanem előnyként értékelte Frank, mert számára nagyon fontos, hogy minél több emberhez eljusson a kert szeretete. És hogy senkit se akadályozzon meg a kertészkedésben az, hogy nem ideálisak a körülmények.

A képgalériában majd ti is láthatjátok, hogy milyen kontrasztban van a kert az épületekkel.

Frank kertje – Umkirch, Németország

A bemutatókert területe egykor építkezési törmelékkel és romokkal volt teli. Ezeket Frank kitartó munkával teljesen felszámolta.

A kert talaja köves és homokos sovány talaj. Amikor a területet megtisztította, hozatott még némi pótlást, de az is inkább sóder jellegű, hasonlóan apró köves anyag volt, nem termőföld. Tökéletes alapot szolgáltatott egy szárazkerthez az így kialakított terület.

A kertjét különböző zónákra osztotta fel aszerint, hogy hol mennyit öntöz. Az egyik részen egyáltalán nincs öntözés, ott annyi vizet kapnak a növények, amennyi a csapadék. Egy másik területen már van némi öntözés, de az is csak limitált mennyiségben.

Frank kertje - Frank Fischer - Umkirch
Frank kertje – Umkirch, Németország

A bemutatókertben helyet kapott egy impozáns sziklakerti rész is, ahol roppant érdekes növények és látványos hasadékkert (crevice garden) található. Ez utóbbi terület Frank kedvence, mert ez a legizgalmasabb számára, és elmondása szerint igencsak nehéz volt megfelelően létrehozni is.

A kertben több épített elem is található, amik miniatűr mikroklímák létrehozásában is segítenek. Minél sokszínűbbek az élőhelyek, annál nagyobb biodiverzitás érhető el.

Franknak különösen erős vonzódása, érdeklődése van a zsályák iránt, a kertjében nagyjából 500 különböző faj és fajta található meg belőlük. Ez volt az egyik ok, hogy ellátogattam Frankhoz. 🙂

Frank kertje - Frank Fischer - Umkirch
Frank kertje – Umkirch, Németország

A kertészet

Fontos megemlíteni, hogy Frank nem használ semmilyen vegyszert a kertjében, sem a kertészetében, tehát biokertészetet vezet. Mosolyogva mesélte nekünk, hogy sokan azért nem csinálják bio módszerekkel a növénytermesztést vagy a növényszaporítást, mert szerintük “nem működik”. Ekkor kitárta a karját, és a növényekkel teli kertészete felé mutatott nevetve.

Frank kertje - Frank Fischer kertészet - Umkirch
Frank kertészete – Umkirch, Németország

Azért azt hozzá tette, hogy biokertészetet vezeti sokkal nagyobb figyelmet igényel. Hamar el kell csípni, ha valami kártevő megjelenik. És hozzátette azt is, hogy nagyon kell ismerni a növények igényeit is.

A kertészet nemcsak egy parcellákból álló eladótér volt, hanem jópofa hangulatot keltő kiegészítők, mini ágyások dobták fel az összképet. Egyébként ez nemcsak Frank kertjére volt jellemző, hanem minden klasszabb, német kertészetben így volt ez, ahol jártam. Mert a hangulat épp olyan fontos itt, mint az eladásra kínált áru.

Frank kertje - Frank Fischer kertészet - Umkirch
Frank kertészete – Umkirch, Németország

Frank Fischer kertjének és kertészetének elérhetősége

Látogassátok meg ti is Frank kertjét, ha érdeklődtök a zsályák és a szárazkertek iránt. Májusban nyílik a legtöbb virág a kertben, érdemes talán erre a hónapra időzíteni a látogatást. A kertészet és a kert csütörtöki, pénteki és szombati napokon tart nyitva.

Foglalható vezetett kerti túra is Franknál angol, holland és német nyelven, ami nagyjából 90 perc, és rengeteg információt tartalmaz a kert növényeiről.

A kert és a kertészet címe

Im Fuchsloch 1, 79224 Umkirch, Németország

Weboldal

Sok hasznos információt találhattok németül Frank weboldalán is.
https://www.franks-salvias.de/

Facebookon is likeolhatjátok!

https://www.facebook.com/franks.salvias

Galéria Frank kertjéhez

Nekem nagyon tetszett Frank kertje, mert én is hasonlóan víztakarékos megoldásokat keresek. Szinte otthon éreztem magam… 😀

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek