A velencei kutyatej – Euphorbia characias subsp. wulfenii

A velencei kutyatej (Euphorbia characias ssp. wulfenii) igen tág tűrésű, egész évben látványos évelő. Zöldessárga virágaival hónapokon át díszít, de nemcsak emiatt szeretjük, hanem azért is mert örökzöld, szoborszerű megjelenése egész évben struktúrát ad a kertnek. Bokorszerű, kerek habitusa könnyen kombinálható más növényekkel, különleges levelei pedig remek kontrasztot képeznek.

Velencei kutyatej - Euphorbia characias ssp. wulfenii
Velencei kutyatej – Euphorbia characias ssp. wulfenii

A kékeszöld levelek spirálisan helyezkednek el a szárain, ezért még virágok nélkül is nagyon látványos. Márciustól júniusig tartó virágzása alatt a velencei kutyatejet elborítják a virágok, amik hatalmas henger formát alkotnak a szárak végén. A virágzat színét a murvalevelek adják, melyekben bronz színű kis virág ül.

A sűrűlevelű kutyatejek (Euphorbia characias) a Mediterráneumból származó félcserjék, ahol sziklás lejtőkön, sovány talajú, bozótos területeken fordulnak elő. Fagytűrésük -15 fok, kiválóan szárazságtűrők és tolerálják a légszennyezettséget és sót is. Két alfaja elterjedt: az E. characias subsp. characias és az E. characias subsp. wulfenii. Az előbbi a nyugati térségekben gyakoribb, Portugáliától Krétáig, az utóbbi – a velencei kutyatej – Dél- Franciaországtól Törökországig.

Velencei kutyatej - Euphorbia characias ssp. wulfenii
Velencei kutyatej – Euphorbia characias ssp. wulfenii

Amit tudni érdemes a velencei kutyatejről

TalajJó vízáteresztő, sovány talaj
Típus: Homokos, vályog, meszes, agyagos.
pH: savas, semleges, lúgos
FényigényNapos fekvés, félárnyékos fekvés.
VízigényAlacsony
SzárazságtűrőIgen
Virágasárgászöld – tavasszal és nyáron (március – június)
Magasság90-120 cm
Szélesség90-120 cm
Télállóságtélálló -15 fokig
GondozásNem szabad túlöntözni. Virágzás után a virágot hozó ágakat júniusban visszavághatjuk, mert azok elszáradnak amúgy is.
SzaporításMagvetéssel, dugványozással tavasszal.
VeszélyességMérgező.
Növények, amikkel jól mutat társításbanKúpvirágok (Rudbeckia), Díszgyertya (Gaura), Levendula (Lavandula), Szamárkenyér (Echinops), Bíbor kasvirág (Echinacea), Ernyős verbéna (Verbena bonariensis)Pompás varjúháj (Sedum vagy Hylotelephium), Rozmaring (Rosmarinus) , Zsálya (Salvia), Veronikafélék, Cickafark (Achillea), Vesszős köles (Panicum), Varfű (Knautia)Csinos árvalányhaj (Stipa tenuissima), Hamvas cipruska (Santolina chamaecyparissus)
Velencei kutyatej - Euphorbia characias ssp. wulfenii
Velencei kutyatej – Euphorbia characias ssp. wulfenii – március közepén

A velencei kutyatej gondozása

Tejnedve mérgező, ezért viseljünk kesztyűt, ha átültetjük vagy megmetsszük.

A velencei kutyatej egy igen kis igényű növény, ezért legtöbbször pont a túlzott gondoskodás tudja kipusztítani.

Napos vagy félárnyékos fekvést keressünk neki, ahol jó a vízelvezetés. A pangó víz vagy folyamatosan nedves talaj könnyen gyökérrothadást okozhat. Agyagos talajú kertekben kvarchomok, sóder hozzáadásával rontsuk le a földjét. Ha a terület nagyon nedves, vagy mondjunk le erről a növényről, vagy alakítsunk ki kis dombot (40 cm magas) neki a lerontott talajból, és oda ültessük.

Mivel sovány talajok növénye, nem kíván sok tápanyagot sem. A tápanyagban gazdag talaj erős növekedést és kevés virágot eredményez.

A forró és nedves nyarú klímát nem tolerálja, és a nyáron alkalmazott, gyakori csepegtető öntözést sem.

Ugyan nagyon jó szárazságtűrő növény, de ültetés után mindenképpen segíteni kell begyökeresedni neki, ezért úgy öntözzük, hogy két alkalom között mindig száradjon ki a talaja. Aszályos időszakokban ritkán, de nagyobb mennyiségű vízzel öntözzük.

A velencei kutyatej ágai két évesek, első évben levelek fejlődnek, majd második évben hoznak virágot. a virágzás után a virágot hozó ágak teljesen visszaszáradnak. Azt ajánlja a szakirodalom, hogy júniusban vágjuk le az elvirágzott szárakat tőből, hogy intenzívebb növekedésre, új ágak fejlesztésére serkentsük. Bevallom, hogy én nem vágtam vissza júniusban semmit, de így is megannyi kis hajtás nőtt ki. Lehet, hogy idősebb, több éves tövek esetén már számít, hogyha hamarabb cselekedünk, és nem várunk vele őszig.

Elég sikeresen önvető, így a júniusi metszés nemcsak az új hajtásokat serkenheti, de meg is akadályozhatjuk a gyomosító palánták kialakulását is. Szerencsére könnyen kihúzhatóak, ha nemkívánatosnak találjuk őket.

Nem szereti az átültetést, ezért megfelelő helyet válasszunk neki: legyen elég napos és elég tágas. Majdhogynem egy négyzetmétert kell hagynunk egy növénynek, ha a végső méretével kalkulálunk.

Télállósága egész jó, de fagyzugos, különösen hideg telű helyeken téli védelmet igényel. Ültethetjük déli házfal elé, védett pozícióba, hogy segítsük a keményebb fagyok átvészelését.

Velencei kutyatej - Euphorbia characias ssp. wulfenii
Velencei kutyatej – Euphorbia characias ssp. wulfenii

A velencei kutyatej szaporítása

Magvetéssel

Május és június a legjobb a magvetéshez. A velencei kutyatej magjait érdemes beáztatni langyos vízbe egy-két órára. 20-25 fok és napfény szükséges a csírázáshoz, de a folyamat 2-3 hetet is igénybe vehet, olykor még ennél is többet. Legyünk türelmesek és tartsuk nyirkosan a földjét. A gyökerét jobb, ha nem zargatjuk, ezért vessük keskeny, de mélyebb cserepekbe vagy szivartálcába magonként.

Vethetjük közvetlenül a helyére is, de csak nyomjuk az előkészített, fellazított talaj felszínébe a magokat, és tartsuk nedvesen. Ha nem vágjuk le az elnyílt virágokat, akkor tavasszal a magokból kikelő palántákat is átültethetjük. Vigyázzuk a gyökérre ilyenkor is.

Dugványozással

Tavasszal, nyár elején a virágot nem hozó hajtások lesznek a mi célpontjaink. Vágjunk le egy 12-15 cm-es ágvéget, de mindig használjunk kesztyűt. A dugvány alsó 2/3-áról vágjuk le a leveleket, a csúcshajtást is kicsippenthetjük. Az így előkészített dugványokat perlittel kevert, laza palántaföldbe szúrjuk, majd belocsoljuk. Érdemes itt ilyenkor is keskeny, mély cserepet választani, és dugványonként egyet, ha nem szeretnénk bajlódni az szétültetéssel.

Közvetlen napfénytől védett, világos helyen tartsuk a dugványokat. Húzzunk a cserépre nejlonzacskót, hogy biztosítsuk a folyamatos párás, nedves környezetet. Az első pár hétben időnként permetezzünk a cserépre vizet, ha szükségesnek látjuk. Ahogy a dugványok megeredni látszanak, fokozatosan szoktassuk őket több fényhez, kültéri, déli napsütéstől mentes, félárnyékos hely kiváló lehet. Ilyenkor már nem szükséges a zacskó. Ha a palánták gyökere átszőtte a cserepet, ültessük ki őket a kertbe.

Velencei kutyatej
A velencei kutyatej, ha jól érzi magát, hamar képes óriásivá fejlődni.
Fotó: Timi kertje

Érdekességek a velencei kutyatej latin elnevezésével kapcsolatban

A kutyatejek hosszú múltra tekintenek vissza az orvoslásban, már időszámításunk előtt 300 körülről vannak feljegyzések tisztító, hashajtó hatásukról.

A kutyatejek nemzetsége (Euphorbia) Euphorbusról, az egykori Numidia királyának, II. Jubának orvosáról kapta a nevét. Euphorbus rájött, hogy az ott található kutyatej faj tejnedve hasható hatású, melyet aztán tiszítókúrákhoz alkalmaztak. (Ez a faj nagy valószínűséggel a marokkói kutyatej (Euphorbia resinifera) volt.)

Euphorbusnak volt egy fiútestvére, Antonius Musa, aki Julius cézár orvosa volt. Julius tisztelete jeléül szobrot állítatott neki. Mikor ezt II. Juba király megtudta, ő is szerette volna tiszteletét kifejezni Euphorbus iránt, így a hashajtó kutyatejet Euphorbus után nevezte el.

Azt, hogy a nemzetség ma az Euphorbia nevet viseli, Carl Linnaeus botanikusnak köszönhetjük, aki Euphorbus emlékére való tekintettel úgy döntött, hogy ezt a népes nemzetséget így nevezi el. Nem felejtették el II. Juba királyt sem halhatatlanná tenni, így egy kutyatejfaj ma is az ő nevét viseli: Euphorbia regis-jubae.

Euphorbia regis-jubae
Euphorbia regis-jubae
Kép: Frank Vincentz (CC BY-SA 3.0).

És még nincs vége a mesének. 🙂 A sűrűlevelű kutyatej, azaz az Euphorbia characias, a “characias” szavát onnan kapta, hogy ezt a fajt az időszámításunk szerinti első században Xaraxias néven említi Dioscorides.

És akkor most jutunk el a velencei kutyatejhez, ami az Euphorbia characias subsp. wulfenii. A subsp., azaz subspecies jelenti az alfajt. Tehát már csak a wulfenii megfejtése van hátra! Itt vagytok még velem? Vagy már feladtátok? 😀

Tehát a wulfenii elnevezés egy bizinyos Wulfen professzor (1728-1805) nevéhez köthető, aki a Kelet-Alpok kiemelkedő tudósa és botanikusa volt. A nevét sok más növény latin elnevezése őrzi. Megszállott botanikusként bejárta az Alpok ausztriai részét, majd publikálta a Karintia ritka növényeiről szóló illusztrációkkal teli munkáját.

És miért különleges számunkra Wulfen professzor? Hát azért, mert édesanyja egy magyar, a Máriássy családból származó grófnő volt. 🙂

Itt a mese vége, remélem élveztétek, és alig várjátok, hogy újabb jóóóóó hosszú latin nevű növényekről írjak. 😀

Galéria a Pinteresten

Nemcsak tavaszi hagymásokkal mutat jól, de még a télkert is mutatós tőle.

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek