Színes és kábítóan illatos? Ez a repcsény!

Megint azt érzem, mint a pereszlénynél, hogy nem annyira jó ennek a névnek a marketingje, ugyanis a repcsények nagyon kiváló növények. Sokféle színben kaphatóak, nagyon finom, bódító illatuk van, jól bírják a szárazságot, télen is zöldek. A repcsény (Erysimum) nagyon sok fajtája kapható, mert könnyen keresztezhetőek a különböző fajok, így az alacsonytól a kisebb bokor méretűig válogathatunk.

Virágaik színe is változatos: a citromsárgától a téglavörösön át a liláig, de vannak szivárványosan változó színűek is.

Meleg, mediterrán klímájú helyeken világszerte megtalálhatóak és nagyon változatosak. A repcsények napkedvelő, színes, illatos, egynyári vagy évelő, lágyszárú vagy fásszárú növények.

Az angolok falvirágnak is hívják, mert szeret déli házfalak közelében kihajtani, akár a járda repedéseiből is. A repcsények nemzetségébe tartozik a sárgaviola is, amiről már írtam egy dicsőítő posztot. 🙂

A repcsény gondozása - Erysimum
Lenlevelű repcsény a kert napos részén – Erysimum x linifolium ‘Superbowl Sunset’

Amit tudni érdemes a repcsényről (Erysimum)

TalajJó vízáteresztő talajban érzi jól magát.
Típus: Homokos, vályog, meszes.
pH: Semleges, lúgos
FényigényNapos fekvés, enyhén árnyékos fekvés.
VízigényÁtlagos
SzárazságtűrőIgen
VirágaSárga-barack-bordó-lila – tavasszal és nyáron (április – június)
Magasság30-60 cm
Szélesség30-60 cm
Télállóságtélálló -10 fokig
GondozásVirágzás után formaalakító metszéssel kompakt formában tarthatjuk.
SzaporításDugványozással vagy magvetéssel.
VeszélyességMérgező.
Növények, amikkel jól mutat társításbanKankalin (Primula), Tulipán (Tulipa), Nárcisz (Narcissus), Kutyatej (Euphorbia), Gyömbérgyökér (Geum), Írisz (Iris), Ürömfélék (Artemisia), Nagyvirágú tisztesfű (Stachys monieri)Cickafark (Achillea)Gyapjas tisztesfű (Stachys byzantina)Zsálya (Salvia)Macskahere (Phlomis), Recéshagymájú Nőszirom (Iris reticulata)Krókusz (Crocus)Örmény gyöngyike (Muscari armeniacum)Alpesi hanga (Erica carnea), Sziklai ternye (Aurinia saxatilis), Örökzöld tatárvirág (Iberis sempervirens)Napvirág (Helianthemum), Pázsitviola (Aubierta), Pázsitszegfű (Armenia), Árlevelű lángvirág (Phlox subulata)Kockásliliom (Fritillaria meleagris), Őszi nyúlfarkfű (Sesleria autumnalis)
A repcsény gondozása - Erysimum
A repcsény színei megunhatatlanok – Erysimum

A repcsény gondozása – Erysimum

A repcsények rövid életű évelők. Ez azt jelenti, hogy kb 2-3 évig élnek, viszont nagyon jól szaporodnak magról. Olykor túl jól is, de nem probléma, mert magoncaik könnyen felismerthetőek és eltávolíthatóak vagy át is ültethetjük őket.

Napos helyet keressünk a repcsénynek, ahol laza a talaj, mert nem bírja a pangó vizet. Cserépben is jól nevelhető.

A repcsény télen zölden telel át, némelyike második évben nagyon nagyra is meg tud nőni, de sokszor elveszíti a kompakt formáját. Így a nagyobbra növő példányokat első évben a virágzás után picit visszametszhetjük.

A repcsények keresztbe porozzák egymást, így ha több színünk is van a kertben belőle, a magok teljesen változatos színű növényeket rejtenek majd.

Emiatt, a viszonylag könnyű keresztezés miatt a kereskedelmi forgalomban rengeteg fajta kapható, van ahol megemlítik a szülő fajokat, fajtákat, van ahol nem.

A repcsény a káposztafélék családjába tartozik, így sajnos a földibolha szeret belőle is lakmározni. Ha árnyékosabb helyre ültetjük, a lisztharmat is könnyen megtámadja, ezért inkább napos helyet válasszunk neki.

A repcsény szaporítása

Magokkal nagyon jól szaporítható a repcsények többsége. Vessük a magokat jó minőségű palántaföldbe, majd biztosítsunk 15-20 fokot a csírázáshoz.

Őszi virágzáshoz januárban, februárban beltéren vessük el a magokat, és napos helyen nevelgessük a palántáinkat. A fagyok elmúltával ültessük ki a növényeket a kert egy napos részébe.

Az őszi magvetések palántái át is telelnek, ha a magokat szabadföldbe vetjük, még szeptemberben sem késő elvetni a repcsényt. Őszi vetéssel tavaszi virágzásra számíthatunk, a tulipánokkal együtt fognak illatozni.

Vannak olyan repcsényhibridek, amik nem nevelnek magokat, de szerencsére nyári dugványozással is szaporíthatjuk a repcsényt. Vágjunk le egy 10-15 cm-es nem virágzó ágacskát a repcsényünkről. Vágjuk le az alsó 2/3 leveleit, a felső 1/3-adban lévőket pedig vágjuk vissza a felére. A lekopaszított szárak alját gyökereztető hormonba is márthatjuk, de nem kötelező. Az így előkészített dugványokat jó minőségű, nedves palántaföldbe dugjuk úgy, hogy a dugványok a cserepek szélére kerüljenek, mert így gyorsabban begyökeresednek.

Húzzunk zacskót a dugványokkal teli cserépre, hogy magas páratartalmat tudjuk biztosítani. Amikor a gyökerek kibújnak a cserép alján, akkor már biztosan tudjuk, hogy sikerrel jártunk.

Galéria a Pinteresten

Inspiráció a repcsényhez 🙂 Kattints a Repcsény feliratra, és megnyílik a galéria.

Timi kertjében is találhattok inspirációt a repcsényhez.

Ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek