A sárgaviola – sosem megy ki a divatból

A sárgaviola illatos, rövid életű növény, ami már olyan régóta a magyar kertek virága, hogy népdalainkban is helyet kapott. Ez az a virág, amit az ember nem a boltban vesz, hanem kap a szomszéd nénitől vagy a mamától. Színe a sárga sok árnyalatában pompázik, de mind meglehetősen lenyűgöző tud lenni.

Sárgaviola gondozása
Sárgaviola – Erysimum cheiri
A növényt a barátnőmtől kaptam, aki az anyukájától hozta, aki … 🙂

Amit tudni érdemes a sárgavioláról (Erysimum cheiri)

TalajJó vízelvezetésű, átlagos talajban érzi jól magát.
Típus: Homokos, vályog, meszes.
pH:  Semleges, lúgos.
FényigényNapos fekvés, enyhén árnyékos.
VízigényÁtlagos
SzárazságtűrőIgen
Virágasárga – narancs – rozsda – tavasszal és nyáron (április-június)
Magasság30-60 cm
Szélesség30-60 cm
Télállóságtélálló -15 fokig
GondozásKétéves növény. Virágzás után magokat gyűjthetünk és vethetünk el, amikből őszre ültethető palánta lesz. A pangó vizet nem bírja, napos helyre ültessük.
SzaporításMagról
VeszélyességNagyon nagy mennyiségben elfogyasztva mérgező
Növények, amikkel jól mutat társításbanRecéshagymájú Nőszirom (Iris reticulata)Krókusz (Crocus)Örmény gyöngyike (Muscari armeniacum)Nárcisz (Narcissus)Alpesi hanga (Erica carnea), Tulipán (Tulipa), Sziklai ternye (Aurinia saxatilis), Örökzöld tatárvirág (Iberis sempervirens), Napvirág (Helianthemum), Pázsitviola (Aubierta), Pázsitszegfű (Armenia), Árlevelű lángvirág (Phlox subulata), Kockásliliom (Fritillaria meleagris)
Sárgaviola gondozása
Sárgaviola – Erysimum cheiri

A sárgaviola gondozása – Erysimum cheiri

Délkelet-Európa sziklás vidékeiről származik, ezért kissé fagyérzékeny, hidegebb teleken kifagyhat.

Jó vízelvezetésű, átlagosan tápdús, meszes talajban fejlődik a legszebben. Déli, keleti vagy nyugati fekvésű kerítések, falak tövében nagyon szeret megbújni, ahol a fal melegét is élvezheti tavasszal és védelmét télen.

Áprilistól nyár elejéig virágzik, majd magokat érlel. Be is gyűjthetjük és elvethetjük őket cserépbe, de jól terjed természetesen is.

Valaki ezt a tulajdonságát esetleg aggályosnak tarthatja, de egy olyan frissen ültetett kertben, ahol sok a fedetlen föld, nagyon jól feltölti a hézagokat. Könnyen kihúzható, ezért a túlszaporulat könnyen megfékezhető.

Virágzás után formaigaztító visszavágást alkalmazhatunk, hogy megőrizzük a kompaktságát. Általában a második évben elpusztul a növény.

A sárgaviola szaporítása

Magokkal nagyon jól szaporítható. Elvirágzás után nyár elején vethető, és ősszel védett helyre kiültethető, ha nem lakunk nagyon hideg klímán. Ahogy említettem magától is nagyon sikeresen elveti a magokat, így ősszel áthelyezhetjük a jövő év virágait biztosító palántákat, kis violákat a megfelelő helyre.

Hogyan társítsd a violát hagymásokkal? Nézd meg Timi kertjét!

Ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek