A nárcisz gondozása, fajtái, szaporítása

A nárcisz az egyik legjellegzetesebb tavaszi hagymás növényünk, ami a csodás virágaival felmelegíti a szívünket a téli hónapok után. A nárcisz gondozása nagyon egyszerű, legtöbb nárciszfajta télálló, és nem igényel különleges törődést.

A krókuszok, hóvirágok és a korai törpeíriszek után következik a nárciszok virágzása márciustól májusig.

Amit tudni érdemes a nárciszról (Narcissus)

TalajJó vízelvezetésű talajban érzi jól magát.
Típus: Agyagos, homokos, vályog, meszes.
pH: savas, semleges, lúgos.
FényigényNapos fekvés, félárnyékos fekvés.
VízigényÁtlagos
SzárazságtűrőNem
Virágafehér – sárga – tavasszal (március- május)
Magasság20-50 cm
Szélesség8-10 cm
Télállóságtélálló -20 fokig
GondozásHagymáit napos vagy félárnyékos helyre ültessük. Ne vágjuk le az elnyílt virágokat, hagyjuk természetesen visszahúzódni.
SzaporításHagymák szétválasztásával ősszel, magról.
VeszélyességEnyhén mérgező, nedve bőrirritációt okozhat.
Növények, amikkel jól mutat társításbanHunyor (Helleborus)Hóvirág (Galanthus)Recéshagymájú Nőszirom (Iris reticulata)Téltemető (Eranthis hyemalis), Krókusz (Crocus), Ciklámen (Cyclamen), Csillagvirág (Scilla), Csinos szellőrózsa (Anemone blanda), Tőzike (Leucojum), Örmény gyöngyike (Muscari armeniacum), Kankalin (Primula)

A nárcisz gondozása, szaporítása

A nárciszok alacsony gondozási igényű növények, mint a legtöbb tavasszal virágzó hagymás növény. Napos vagy félárnyékos helyet kedvel, jó vízelvezetésű talajban érzi jól magát. Virágzás előtt nagyobb a vízigénye, ilyenkor jó, ha nedvesen tartjuk a földjét. Levirágzás után már nem kell locsolni, hagyjuk visszahúzódni. Legkorábban 6 héttel a virágzás után vágható le a levele, de jobb, ha hagyjuk természetesen visszahúzódni.

A nárcisz megbízható évelő, nem tűnik el, hanem évről évre szaporodik, ezért sok évelőágyásban és természetes hatású kertben helyet kap. Az alapfajok illenek leginkább a természetközeli kertekbe, az évelőágyásokba viszont a hibridek is szuperül bevethetőek.

Ha sok levelet és kevés virágot hoz, szét kell ültetni szeptember-október tájékán az elszaporodott hagymákat. Ültetési tőtáv 10-15 cm, mélysége is kb ugyanennyi.

Magról is szaporítható, de ilyenkor pár év kell, mire elég nagy hagymája lesz, hogy virágozzon.

Jó tudni!
A hagymások ültetési mélysége körülbelül a hagyma hosszának a 3-szorosa.

A nárcisz részei

Hogy a leírásokat könnyebb legyen érteni, készítettem egy ábrát a nárcisz részeiről. A tudományos elnevezése más a részeknek, de az egyszerűség kedvéért én koronának hívom a nárcisz belső részét (a melléklepelt), és szirmoknak nevezem a virág külső szirmait, amik egyébként a lepellevelek.

A nárcisz részei

Rengeteg fajtája létezik, elárulom majd azt is, hogy melyik a kedvencem.

Vajon ismered az összeset? Felismered-e, neked milyen van otthon? 🙂

1. Csupros vagy trombitás nárciszhibridek

Ismertetőjük: Hagyományos kinézetű nárcisz, melynek virágai nagyok, és a belső koronája hosszabban kinyúlik, mint a koronát körülvevő szirmok. Március-április környékén virágoznak, a szárak végén egyetlen virágot hoznak.

Ebbe a csoportba tartozó nárciszok sok színben és színvariációban elérhetőek, formáik is változatosak. Talajra nem igényesek, fák, bokrok tövébe vagy sziklakertbe is ültethetőek. Jól mutatnak nagy folyamokban, csapásokban ültetve is.


2. Nagy koronájú nárciszhibridek

Ismertetőjük: A korona ezeknél a nárciszoknál maximum olyan hosszú, mint a szirmok hossza, és a legrövidebb korona is eléri a szirmok hosszának egyharmadát. Minden száron egyetlen virágot nevelnek áprilisban.

A legkedveltebb nárciszcsoport a változatossága miatt: sokféle szín (fehér-sárga-rózsaszín-barack-piros) és sokféle forma (fodros, lapos, vagy trombitaszerű) jellemzi őket. Megbízhatóan előbújnak minden évben és természetes módon szaporodnak is kertben.


3. Kis koronájú nárciszhibridek

Ismertetőjük: A korona nem éri el a szirmok hosszának egyharmadát, és száranként egyetlen virágot nevel áprilisban.


4. Telt virágú nárciszhibridek

Ismertetőjük: A korona és a szirmok nehezen elkülöníthetőek a virágok teltsége miatt. Száranként akár több virágot is hozhatnak. Van belőlük illatos.

Alacsonyabb növekedésűek, sziklakertben jól alkalmazhatóak. A nehéz virágfejek miatt szeles helyre ne telepítsük őket.


5. Harangvirágú nárcisz (Narcissus bulbocodium)

Ismertetője: A korona harang alakú, és a szirmok nagyon vékonyak. Száranként egy virágot hoz.

A természetben előfordul, a magashegyi rétek hagymás növénye.

Harangvirágú nárcisz (Narcissus bulbocodium)
Harangvirágú nárcisz (Narcissus bulbocodium)

6. Triandrus hibridek

Ismertetőjük: A korona általában rövid és a szirmok hátrafelé állnak. Száranként 2-6 virágot hoznak, melyek bókolóan lehajlanak.

Ezek közül a fehér ‘Thalia’ a kedvenc nárciszom! 🙂


7. Bókoló nárcisz (Narcissus cyclamineus)

Ismertetője: A korona hosszú és keskeny, a szirmok hátrafelé csapottak. Száranként egyetlen virágot hoz, mely bókolóan lehajlik.

A természetben előforduló fajta, mely a hibridek kialakításának egyik alapja.

Bókoló nárcisz (Narcissus cyclamineus)
Bókoló nárcisz (Narcissus cyclamineus)

8. Cyclamineus hibridek

Ismertetőjük: A korona hosszú, előrenyúló és a szirmok hátrafelé állnak. Száranként általában egy virágot hoznak, a virágok kissé csüngők.

Ez a fajta alacsonyabb növésű, alkalmas sziklakertbe és edénybe ültetve.


9. Jonquilla nárcisz (Narcissus jonquilla)

Ismertetője: A korona kicsi, csésze alakú, a szirmok laposak, szélesek, lekerekítettek, de nem állnak hátrafelé. Száranként általában 2-6, sárga, illatos virágot fejleszt.

A természetben megtalálható faj, melyből a nemesítők hibrideket hoztak létre.

Jonquilla nárcisz (Narcissus jonquilla)
Jonquilla nárcisz (Narcissus jonquilla)
Kép: “Narcissus jonquilla” by Tie Guy II is marked with CC BY-NC-SA 2.0.

10. Jonquilla hibridek

Ismertetőjük: A korona rövid és a szirmok laposak, szélesek, lekerekítettek, de nem hátrafelé állnak. Száranként általában 2-4 virágot fejlesztenek.

Finom, édes illatúak is lehetnek.


11. Poeticus hibridek

Ismertetőjük: A korona rövid, gyakran pirossal szegélyezett. A szirmok laposak, szélesek, lekerekítettek, de nem hátrafelé állnak. Száranként általában 1-2, illatos virágot fejlesztenek, áprilisban és májusban virágzik.


12. Hasadt koronájú nárciszhibridek

Ismertetőjük: A korona szabdalt, és felfekszik a szirmokra. Száranként egy nagyméretű virágot nevelnek.

Általában később virágoznak, mint a többi nárcisz, áprilisban kezdik a showt.


13. Tazetta hibridek

Ismertetőjük: A korona általában rövid, a szirmok lekerekítettek. Száranként több kisebb méretű virágot nevelnek, a kicsi virágúak a kár 10-nél is több virágot hoznak egy száron.

A lenti képek között szerepel a fehér virágú ‘Paperwhite’ fajta is, mely az egyetlen fagyérzékeny nárcisz a felsorolásban. Októbertől januárig virágzik beltéren tartva széles, lapos cserépben.


És a felsorolás nem teljes, hihetetlenül sok nárcisz létezik! Megtaláltad, hogy neked milyen van a kertben? Neked melyik a kedvenced? 🙂

Ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek