Hasznos tippek a hagymás virágokhoz

Az ősz az az időszak, amikor a tavasszal virágzó hagymás virágokat elültetjük a kertünkbe vagy akár cserepekbe. Annyiféle hagymás kapható ma már a kereskedelemben, hogy tulajdonképpen dúskálunk bennük.

Az elmúlt évek alatt összegyűjtöttem én is néhány hasznos információt innen-onnan. A leghasznosabbakat és a legérdekesebbeket most összeszedtem nektek. 🙂 

Milyen mélyre ültessük a hagymás növényeket?

Az ökölszabály szerint a hagymás virágokat általában 3-szor olyan mélyre kell ültetni, mint amilyen magas a hagyma vagy a gumó.

Például egy 1,5 cm-es átmérőjű gyöngyikehagymát kb. 5 cm mélyre ültessünk, míg egy nagy méretű, 5 cm átmérőjű tulipánhagymát már 15-20 cm mélyre ássuk be a talajba. Persze itt is akadnak kivételek, hogy ne legyen olyan egyszerű. 🙂

Ha túl mélyre ültetjük, akkor későn vagy egyáltalán nem fognak virágozni a hagymás virágok, és csak leveleket fejlesztenek. Ha túl sekélyen ültetjük őket, akkor túl hamar megindulnak, a fagyok és a mókusok áldozatává válhatnak.

Hagymás virágok hagymái

Tavaszi virágzású virághagymák

Hóvirág10 cm vagy a magasságának 3-szoros mélységben
Recéshagymájú nőszirom
: 10-15 cm
Krókusz
: 10 cm vagy a magasságának 3-szoros mélységben
Nárcisz
: 15 cm vagy a magasságának 3-szoros mélységben
Jácint
10 cm vagy a magasságának 2-szeres mélységben
Tulipán:
 20 cm vagy a magasságának 3-szoros mélységben
Császárkorona (Fritillaria imperialis): 30 cm vagy a magasságának 3-szoros mélységben
Mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris): 10 cm vagy a magasságának 5-szörös mélységben
Óriás díszhagyma: 30 cm vagy a magasságának 3-szoros mélységben
Bunkós díszhagyma (Allium sphaerocephalon): 15 cm vagy a magasságának 3-szoros mélységben
Prérigyertya (Camassia): 10-15 cm vagy a magasságának 2-szeres mélységben

Őszi virágzású virághagymák

Üstökliliom (Eucomis): 15 cm
Liliom (Lilium) : 15 cm vagy a magasságának 3-szoros mélységben
Kardvirág
(Gladiolus): 15 cm
Sáfrányfű
(Crocosmia): 10 cm vagy a magasságának 3-szoros mélységben
Dália
(Dahlia): éppen csak a talajfelszín alá
Kanna (Canna): a rizóma teteje picit lógjon ki a földből
Csillogó pirosliliom (Nerine): éppen csak a talajfelszín alá
Őszi kikerics (Colchium) : 15 cm vagy a magasságának 3-szoros mélységben

Hagymás virágok

Mire figyeljünk, amikor már a földben vannak a hagymák?

A hagymáknak szükségük van nedvességre ősszel és tavasszal egyaránt. Ősszel a gyökérzetüket fejlesztik ki, tavasszal pedig alvó állapotukból felébredve a meleg napsütésre hajtanak ki. Ilyenkor is nagy szükség van a nedvességre.

Ezek miatt a hagymás virágok ültetését időzítsük a fagyok előttre legalább egy hónappal, és ha nem esik elég eső, bizony öntözzük meg a hagymás virágainkat. És ugyanez igaz tavasszal is, hogy a fagyok elmúlta után, ha száraz volt a tél és a tavasz, kapjuk elő a tömlőt és öntözzünk.

A hagymás virág legnagyobb ellensége a pangó víz a talajban, ezért ültetéskor figyeljünk arra, hogy a talaj megfelelő vízelvezetéssel rendelkezzen, nehogy a hagyma kirohadjon.

Hagymás virágok

Melyik tulipánok azok, amik megbízhatóan visszajönnek éveken át vagy akár szaporodnak is?

Jól sejthetően az agyonnemesített, csillivilli, habos-babos tulipánok sajnos hamar kimerülnek.

Sajnos ezek a tulipánok nem a magyar klímát kedvelik, hisz túl száraz nekik, és a nyaraink pedig túl forróak számukra. Általában az ilyen tulipánok nem sarjhagymákat fejlesztenek, hanem az eredetileg elültetett hagymák esnek szét kisebb hagymákra. Viszont ez azt eredményezi, hogy lesz sok gyengye kishagymánk, és az eredeti odavész.

Ez a jobbik eset egyébként, a másik az, hogy egyszerűen kirohad a nedvességtől, a gombásodástól, hisz nem a természet hozta létre, hanem az ember.

Ezen gondolatmenet mentén már tudjátok ti is, hogy a legmegbízhatóbb fajták a természetben is előforduló vadtulipánok. 

Ezek a vadtulipánok nem olyan látványosak, mint a csillivilli fajták, általában alacsonyabbak és kisebb virágokat hoznak, kora tavaszi virágzásúak többnyire. Természetes módon, magról szaporodnak, 4-5 év alatt fejlődnek ki akkorára a hagymák, hogy virágot hozzanak.

Néhány vad vagy botanikai tulipán:

 • Tulipa greigii
 • Tulipa linifolia
 • Tulipa turkestanica
 • Tulipa tarda
 • Tulipa hageri
 • Tulipa saxatilis
 • Tulipa orphanidea
 • Tulipa sprengeri
 • Tulipa kaufmanniana

A fentieken kívül még az úgynevezett Darwin hibridek jönnek vissza évről évre. Ők általában a “régi vágású” fajták, de így is szuper tavaszi színekkel dobják fel a kertünket.

A Darwin hibrideket Hollandiában Dirk W. Lefeber, nagynevű, holland nemesítő hozta létre. A Tuilpa fosteriana ‘Madame Lefeber’ (vagy ‘Red Emperor’) tulipánt keresztezte sok más tulipánnal, ezeket hívjuk ma Darwin hibrideknek.

Sikerült nagy virágú, magas tulipánokat előállítania, melyek akár 4-5 évig is kertünk díszei lehetnek. Ezek a tulipánok nagyon jól ellenállnak a szélnek és az esőnek is, igazán szívós fajták. Virágzásuk tavasz közepétől tavasz végéig tart.

Néhány Darwin hibrid:

 • Tulipa ‘Arcopolis’
 • Tulipa ‘Ad Rem’
 • Tulipa ‘American Dream’
 • Tulipa ‘Apeldoorn’
 • Tulipa ‘Apricot Impression’
 • Tulipa ‘Big Chief’
 • Tulipa ‘Burning Heart’ 
 • Tulipa ‘Capri’
 • Tulipa ‘Daydream’
 • Tulipa ‘Design Impression’
 • Tulipa ‘Garant’
 • Tulipa ‘Golden Apeldoorn’ 
 • Tulipa ‘Golden Parade’
 • Tulipa ‘Gudoshnik’
 • Tulipa ‘Ivory Floradale’
 • Tulipa ‘Olympic Flame’ 
 • Tulipa ‘Pink Impression’
 • Tulipa ‘Salmon Impression’
 • Tulipa ‘Silverstream’

A kertünkbe látogató vadaknak milyen hagymás virágok a kedvencei, és milyenek nem?

Érdekesség még, hogy a tulipánok és a krókuszok nagy kedvencei a szarvasoknak és a nyulaknak. A szarvasok és a nyulak rendszerint a virágokat fogyasztják el. Tudják, miért ültetjük őket. 😀

A mókusok pedig kiássák a frissen ültetett hagymát, őket az ágyásra fektetett csirkehálóval tarthatjuk távol. A mókusveszély első évben nagy, mert akkor könnyen kiszedhetőek a hagymák, de mikor már begyökeresedtek, a mókusok nem bajlódnak a kiásásukkal.

Az olyan hagymások, amik az amarilliszfélék közé tartoznak, tartalmaznak egy olyan toxint, ami keserű ízt ad a növénynek, így azokat elkerülik a kis bundás barátaink.

Ilyen pl: Nárcisz.

Hagymás virágok és a szarvas
Ugyan nem tulipán, de a sásliliomot sem vetik meg 🙂

Szerencsés helyzetben vannak még a díszhagymák (Allium) is, azokat sem szeretik nagyon.

Így, ha olyan kertünk van, ahova be tudnak járni a vadak is, a tulipánt és a krókuszt kerítsük el, vagy ültessük őket védett helyre cserépbe. A nárciszt és a díszhagymákat nem kell féltenünk tőlük.

Mit tegyünk, hogy véletlenül se vágjuk szét ásóval az alvó hagymákat a földben?

Velem már sokszor előfordult, hogy ősszel felfedeztem az ágyásban egy kisebb, üres foltot. Jaj, de jó! Végre lesz hova bedugnom az egyik növényt, ami épp ültetésre vár – gondoltam ezt mindig… Aztán az első ásónyomban megláttam a szétvágott nárcisz-tulipán-bármi hagymáját, és egy kicsit meghaltam belül tőle. 😀

Nos, erre azt a tippet hallottam, hogy minden olyan nagy, vagy értékesebb hagyma köré érdemes beültetni pár darab gyöngyikét (Muscari) vagy csillaghagymát (Ipheion). Azok már nyár végén, kora ősszel kihajtanak, és jelzik nekünk, hogy bizony valami, ott, a kör közepén lapul a föld alatt, amit jobb lesz békén hagyni. 🙂

A szomszédasszonyom apró kavicsokkal rakta körbe a hagymás virágok helyét. Ez is egy jó ötlet. 🙂

Árnyékba is ültethetünk hagymás virágot?

Inkább a félárnyékos helyek alkalmasak hagymás virágok ültetésére.

A hóvirág (Galanthus) és a téltemető (Eranthis hyemalis) is mehet árnyékosabb helyekre.
A jácint is elvisel némi árnyékot, bár gyérebb lesz virágzása.
A csinos szellőrózsa (Anemone blanda) is jól tolerálja a kevesebb fényt, de pár óra napsütésre azért mindenképp szüksége van.
És a Jolly Joker, azaz a prérigyertya (Camassia).

Nedves talajban milyen hagymás virágok maradnak meg?

A nedvesebb talajok, tópartok, patakpartok hagymái a következők:

Cserépben hogyan teleltessük a hagymás virágokat?

Erkélyen, teraszon cserepekben is áttelelnek a hagymás virágaink. A cserepeknek kint kell telelniük, ugyanis a hagymáknak szükségük van a hidegre.

Nagyon fontos odafigyelni arra, hogy a cserepekből a felesleges víz el tudjon szivárogni, ezért alul mindenképpen lyukasnak kell lennie.

Ha olyan kültéri helyen teleltetünk, ahol nem éri csapadék a cserepeket, 3-4 hetente egyszer öntözzük meg őket. Ne feledjük a legtöbb hagymás a napos fekvést szereti, így próbáljuk a lehető legnaposabb helyekre pozicionálni a cserepeket.

Mikor kell tápanyag a hagymásoknak?

A hagymák a tápanyagtárolásra szolgálnak, az előző évi időszakban betárazott és a tavasszal frissen felvett tápanyagok segítségével hajtanak ki a tavaszi hagymások. Ezért a tavaszi virágzású növényeknek tavasszal is szükségük van tápanyagra, ilyenkor érdemes megtámogatnunk őket. Szerves trágyát szórhatunk ki nekik tavasszal, amit ajánlatos alaposan beöntözni.

Tápanyagban szegény, sovány talajokban nem sokáig maradnak meg az igényesebb hagymások, mert nem találnak elég tápanyagot és végül kimerül a hagymájuk.

Mivel ültessük össze a hagymás virágokat?

Általában klassz párosítás a tavaszi hagymás virág + díszfű kombó. A napot kedvelő díszfüvek júliusra szedik össze magukat, mire a hagymások elnyílnak. Tavasszal a virágokon lesz a hangsúly, nyáron a füvek lépnek a színpadra, és a hagymások fáradt leveleit is takarják. A nyári díszhagymák is kiváló partnerei a füveknek, ők együtt lengedeznek majd velük, és a gömb virágaikkal feldobják a füvek kalászát.

Sásliliomok + tavaszi hagymások. Itt is az időzítés a lényeg, mire a tavaszi hagymások végeznek a show-val, jönnek a sásliliomok. A nárcisz nagyszerű választás a sásliliom mellé.

Árnyékliliom + gyöngyike. A gyöngyike egy remek tavaszi hagymás, nagyon igénytelen, de rettenetesen megbízható. A lombos fák árnyékába ültetett árnyékliliomok május végén kezdenek kihajtani, amikor a fa lombja is árnyékot vet már, de előtte a gyöngyike kihasználja a napot, és felvirágozza az éppen akkor kopasz ágyást.

Nagyon klassz inspirációkat meríthettek Timi kertjéből is, aki mesterien párosítja a hagymás virágokat más növényekkel.

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek