Púpliliom – az ősz különleges virága

Nagyon vicces, de milyen találó, hogy az angol nyelvben ez a virág “a szegény ember orchideája“. Ugyan a púpliliom gondozása teljesen eltér az orchideáétól, mert hát egy liliomféle… 🙂 azonban az kijelenthető, hogy egy nagyon könnyen nevelhető szépség, ráadásul télálló évelő.

Egyébként érdemes a latin nevet is boncolgatni: Tricyrtis, mely a görög tri+kyrtos szavakból állt össze, ami “három púp”-ot jelent. Ha a virág alsó részét megvizsgáljuk, láthatunk 3 zsákszerű púpot a szirmok alján, hát innen kapta a nevét. 🙂

És nem tudok ellenállni annak sem, hogy a másik angol nevét is kivesézzem, ami a már kevésbé hízelgő varangy liliom (toad lily), állítólag azért kapta, mert pöttyös. 😀

A púpliliom gondozása - Tricyrtis
A púpliliom – Tricyrtis

A púpliliom gondozásaTricyrtis

A púpliliom gondozása nem igényel különleges kertészeti tudást. A félárnyékos fekvés az ideális számára, de a mélyárnyékban is megél. Leginkább nedves talajokon fordul elő természetes élőhelyein: Japánban, Tajvanban. Azonban egészen jól átvészeli a szárazabb időszakokat, ha már jól begyökeresedett, amit azért merek ilyen határozottan kijelenteni, mert Timi kertjében is szuperül működik homoktalajon. Legszebben a nedves, de jó vízáteresztő talajban virul, de a pangó vizet nem bírja.

Nagyobb mennyiségben ültetve mutat jól, mert sokkal látványosabbak a virágai csoportosan. Őszi virágzásával pedig még szebbé teszi ezt az évszakot!

Jó hír, hogy némely élelmiszerláncnál kapható tavasszal, de kertészetekben is rá lehet bukkanni. Már az ültetés első évében szépen virágzik, és minden évben egyre nagyobb bokorrá növekszik. A púpliliomok többnyire rizómákkal terjednek, de van olyan is köztük, ami a föld felett tarackol.

Ültethetjük cserépbe is, de erdőkertekben is szuper talajtakaró. Érdemes kerti ösvények, kerti pihenőhelyek mellé pozicionálni, hogy élvezhessük a virágok elegáns látványát. Keleti fekvésben szuper párja lehet a bordós levelű poloskavésznek (Actaea simplex ‘Brunette’ vagy ‘Chocoholic’).

A púpliliom gondozása - Tricyrtis
Borzas púpliliom Timi kertjében – Tricyrtis hirta

A púpliliom szaporítása

A púpliliomot magról is szaporíthatjuk. Az ősszel beérő magokat kültéren vessük jó minőségű palántaföldre, komposztra. Finoman nyomjuk bele a magokat a földbe, de ne takarjuk be őket, mert szükségük van a fényre a csírázáshoz. A téli hónapokat védett helyen töltsék a magok, a tavaszi melegekkel fognak csírázásnak indulni. Tavasszal is vethetjük, de akkor hűtsük a vetőtálcát hűtőben 4-6 hétig, majd szobahőmérsékleten kb. 4-6 hét alatt megindul a csírázás.

Egyszerűbb a dolgunk, ha tavasszal tőosztjuk a már meglévő növényüket.

És a dugványozás is nagyon sikeresen kivitelezhető a nyári hónapokban (május-augusztus). A friss hajtásokat kell levágni egy levél alatt, a dugvány legyen 6-10 cm. Az alsó level(ek)et csípjük le, a dugványokat nyomjuk bele a következő levélig a földbe. Tartsuk nedvesen a dugványok földjét, világos helyen 15-30 fok közötti hőmérsékleten 1-4 hét alatt begyökeresednek.

Amit tudni érdemes a púpliliomról

TalajJó vízáteresztő, nedves talajt kedvel.
Típus: Agyagos, vályog, homokos.
pH: Savanyú, semleges.
FényigényFélárnyékos fekvés, árnyékos fekvés.
VízigényKözepes
SzárazságtűrőMérsékelten
Virágalilás – rózsaszínes – sárga – nyáron és ősszel virágzik (augusztus – november)
Magasság50-100 cm
Szélesség30-60 cm
Télállóságtélálló -15 fokig
GondozásNyári aszályos időkben heti egy alapos öntözést igényel.
SzaporításMagról ősszel vagy tőosztással tavasszal, dugványozással nyáron.
VeszélyességMérgező.
Növények, amikkel jól mutat társításbanÁrnyékliliom (Hosta), Páfrányok, Tündérvirág (Epimedium)Kaukázusi nefelejcs (Brunnera), Turbántok (Tiarella), Poloskavész (Actaea), Tollbuga (Astilbe), Hunyor (Helleborus), Tűzeső (Heuchera), Tüdőfű (Pulmonaria), Salamonpecsét (Polygonatum)

A púpliliomok legismertebb fajtái

Borzas púpliliom – Tricyrtis hirta

Virágai maximum 2,5 cm átmérőjűek. Levelei viszonylag sűrűn nőnek.

Tajvani púpliliom – Tricyrtis formosana

Erősen pettyezett, lilásrózsaszín virágai vannak, melyek maximum 8 cm-esek. Levelei ritkásan nőnek, nagyobbak, mint a Tricyrtis hirtáé.

Kínai púpliliom – Tricyrtis macrantha

Virágai lefele csüngők és sárgák.

Sárga púpliliom – Tricyrtis flava

Barnán pettyezett, sárga színe adja a különlegességét.

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek