A sziklakert virágai: Az ikravirág – Arabis

Vannak olyan virágok, amiket nem nagyon ismerünk, de nem azért, mert macerásak vagy mert éppen nehezen beszerezhetőek, hanem csupán azért, mert nem elég jó a marketingjük. Most is ez a helyzet 😀
Az ikravirág gondozása nagyon egyszerű, könnyen kezelhető évelő. És mint a sziklakerti növények legtöbbje nem igényel állandó odafigyelést.

Legfontosabb, hogy jó vízelvezetésű, napos, száraz helyre pozícionáljuk. Az ikravirágok a sziklakert és a homokos kertek növényei.

Levelük örökzöld az enyhébb teleken. A növények többnyire nagyobb szőnyeget képeznek, csoportokban nyíló virágaikat 5-15 cm magas szárakon hozzák tavasszal.

Természetes élőhelyek, melyeken az ikravirágok általában megtalálhatóak:

  • a sziklás hegyoldalak
  • száraz sziklagyepek

Az arabis szó egyébként arabokat jelent, így most nem tudok nektek semmi érdekeset mesélni arról, hogy ez nálunk miért pont az ikravirág nevet kapta.

ikravirág gondozása
Indás ikravirág a kertünkben április 16-án – Arabis procurrens

Amit tudni érdemes az ikravirágról

TalajJó vízelvezetésű, átlagos vagy sovány talaj
Típus: Homokos, vályog, meszes.
pH:  Semleges, lúgos.
FényigényNapos fekvés
VízigényAlacsony
SzárazságtűrőIgen
Virágafehér – rózsaszín – lila – tavasszal (március-május)
Magasság15-20 cm
Szélesség20-25 cm
Télállóságtélálló -15 fokig
GondozásJó vízelvezetésű talajba ültessük, ha szükséges homokkal, kvarchomokkal lazítsuk a talajt.
SzaporításTőosztással virágzás előtt vagy ősszel
VeszélyességNem ismert
Növények, amikkel jól mutat társításbanRecéshagymájú Nőszirom (Iris reticulata)Krókusz (Crocus)Örmény gyöngyike (Muscari armeniacum)Nárcisz (Narcissus)Alpesi hanga (Erica carnea), Kökörcsin (Pulsatilla), Tulipán (Tulipa), Sziklai ternye (Aurinia saxatilis), Örökzöld tatárvirág (Iberis sempervirens), Pázsitviola (Aubierta), Pázsitszegfű (Armenia), Árlevelű lángvirág (Phlox subulata), Napvirág (Helianthemum)

Az ikravirág gondozása

Az ikravirág eléggé kis igényű növény. Ültetésekor figyeljünk a jó vízelvezetésre, a napos fekvésre. Leginkább sziklakerti növényként alkalmazzuk, de cserépben is jól nevelhető.

Talaját lazítsuk kvarchomokkal, ha agyagos területen ültetjük. Jó ötlet ilyen talajon kicsit lejtősre kialakítani a területet, hogy mihamarabb elfolyjon a csapadékvíz az ikravirágtól. A meszes talajokat is jól tolerálja.

Mivel levele enyhe teleken áttelelő vagy örökzöld, ezért jól variálható korábban virágzó, kisebb levelű hagymásokkal: krókusszal, recéshagymájú nőszirommal, mert elfedi a talajt akkor is, mikor a korai hagymások már visszahúzódnak.

Két dologgal lehet nagyon biztosan kipusztítani az ikravirágot, ami nem más, mint az öntözés és a magas páratartalom. Ilyenkor a levelek, illetve a növény töve elrohadnak. Szomorú vég, ne hagyd, hogy így legyen!

Ikravirág gondozása - Arabis
Kaukázusi ikravirág – Arabis caucasica

Az ikravirág szaporítása

Az ikravirágot tőosztással szokás szaporítani, melyet virágzás előtt vagy ősszel érdemes megejteni.

Magról is vethetjük januártól márciusig beltéren, áprilistól júniusig kültéren, helybe. A csírázáshoz 20 fok szükséges és fény, ezért csak a föld tetejére szórjuk, és nyomjuk bele a felszínébe. Akinek van vermikulit vagy kvarchomok otthon, azzal is megszórhatja módjával a felszínt, mert ezeken még át tud törni a fény. Kb. két hét alatt hajt ki. Érdemes kicsit megritkítani az állományt, ha túl sűrű.

Az ikravirág fajai, fajtái

Kaukázusi ikravirág – Arabis caucasica

Kúszó növekedésű, örökzöld évelő, mely nagyon jó télállóságú (-20 fokig). Virágai fehérek, de kapható belőle már teltvirágú változat ‘Plena’ fantázianéven, illetve dúsabb virágzású is ‘Schneehaube’ elnevezéssel. A ‘Rosea’ kertészeti fajtája rózsaszín virágú.

Ikravirág gondozása - Arabis
Kaukázusi ikravirág – Arabis caucasica

Rózsaszínű ikravirág – Arabis x arendsii

Viszonylag nagy, rózsaszín virágait rövid fürtökben hozza. Pár hetes virágzását követően érdemes kicsit megnyírni, hogy megőrizze a kompakt formáját.

Rózsaszínű ikravirág – Arabis x arendsii ‘Compinkie’
Kép: David J. Stang – CC BY-SA 4.0.

Macedón ikravirág – Arabis fernandi-coburgi

Az alapfaj Macedóniában honos. Tarkalevelű fajtája nemcsak virágzáskor feltűnő. Kicsit fagyérzékeny, télálló -10 fokig.

Macedón ikravirág – Arabis fernandi-coburgi ‘Old Gold’
Kép: Babij – CC BY-SA 2.0.

Indás ikravirág – Arabis procurrens

Indáival terjed, virágait magas szárakon hozza, jó télállóságú (-20 fok) évelő.

Indás ikravirág a kertünkben április közepén – Arabis procurrens

Pillás ikravirág – Arabis blepharophylla

Rövid életű, gyakran egynyáriként alkalmazzák. illatos virágai tavasz végén nyílnak. Nevét a levelei szélén található szőrökről kapta.

Pillás ikravirág – Arabis blepharophylla
Kép: John Rusk – CC BY 2.0.

Ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek