A sziklakert virágai: Örökzöld tatárvirág

Az örökzöld tatárvirág (Iberis sempervirens) virága olyan, mint egy csodás, miniatűr csipketerítő. Jelentéktelennek tűnik, az ember el is felejti, hogy van a kertjében, de tavasszal fehér virágával kiragyog az ágyásból, a sziklakertből.

Az örökzöld tatárvirág fényes, húsos levelei megmaradnak a téli hónapokra is a mi klímánkon. Nagyon jól bírja a fagyokat, kiváló szárazságtűrő és őrült napimádó.

Örökzöld tatárvirág - Iberis sempervirens
Örökzöld tatárvirág – Iberis sempervirens

Amit tudni érdemes az örökzöld tatárvirágról (Iberis sempervirens)

TalajJó vízelvezetésű, átlagos talajban érzi jól magát.
Típus: Homokos, vályog, meszes.
pH:  Semleges, lúgos.
FényigényNapos fekvés.
VízigényAlacsony
SzárazságtűrőIgen
Virágafehér – rózsaszín – lila – tavasszal (április)
Magasság15-30 cm
Szélesség30-60 cm
Télállóságtélálló -15 fokig
GondozásVirágzás után formaalakító visszavágást alkalmazzunk kesztyűben. A pangó vizet nem bírja, napos helyre ültessük. Begyökeresedés után nagyon jól bírja a szárazságot.
SzaporításDugványozással virágzás után
VeszélyességMérgező
Növények, amikkel jól mutat társításbanRecéshagymájú Nőszirom (Iris reticulata)Krókusz (Crocus)Örmény gyöngyike (Muscari armeniacum)Nárcisz (Narcissus)Alpesi hanga (Erica carnea), Tulipán (Tulipa), Sziklai ternye (Aurinia saxatilis), Napvirág (Helianthemum), Napvirág (Helianthemum), Pázsitviola (Aubierta), Pázsitszegfű (Armenia), Árlevelű lángvirág (Phlox subulata)
Örökzöld tatárvirág gondozása - Iberis sempervirens gondozása
Örökzöld tatárvirág – Iberis sempervirens

Az örökzöld tatárvirág gondozása

A tatárvirág napos, száraz ágyások növénye. Jó vízelvezetésű, homokos talajban nagyon jól elvan. A napot imádja, a félárnyékban virágmentes lesz. Virágzás után vágjuk vissza 1/3-ára, hogy kompakt maradjon, és hogy serkentsük az új hajtások növesztésére. Vannak fajták, melyeknek ősszel szép másodvirágzása van.

Az örökzöld tatárvirág szaporítása

Dugvánnyal szaporítható virágzás után. Kb 5 cm hosszú dugványokat kell palántaföldbe dugni, melyek aljáról levágtuk a leveleket. Kesztyűben dolgozzunk! Tartsuk nedvesen a talaját, kb 5-8 hét alatt fejlesztenek gyökeret. Ekkor tápanyagban gazdag földbe ültessük őket át 5 cm-es cserepekbe. Az öntözés továbbra is fontos. Ha a növény gyökere beszőtte a kis edényt, akkor kiültethető a kertbe vagy nagyobb cserépbe.

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek