A gyömbérgyökér gondozása, szaporítása

A gyömbérgyökér egy remek növény. Magyar kertekben csak mostanában kezd elterjedni. Hamarosan ezt is úgy fogjuk adni-venni a kertjeinkben, mint a sárgaviolát. 🙂

Egészen sokféle kapható már nálunk is, alapfajok és nemesítettek egyaránt. Mind kedvesek és gyönyörűek. A virágok bókolóak kissé a legtöbb kertészeti fajtánál. Vannak szimpla és dupla szirmúak, élénk és púderes színűek. Levelük hasonlít a szamócáéra és a rózsafélék levelére, nem véletlenül, hiszen rokonságban vannak. Viszont a gyömbér fűszerhez nincs köze, csak a neve, más nem. 🙂

Gyömbérgyökér - Geum
Gyömbérgyökér – Geum

Amit tudni érdemes a gyömbérgyökérről

TalajJó vízáteresztő, nedves talajban érzi jól magát.
Típus: Homokos, vályog, meszes.
pH: savas, semleges, lúgos
FényigényNapos fekvés, félárnyékos fekvés.
VízigényÁtlagos
SzárazságtűrőNem
Virágasárga-narancs-rózsaszín-piros – tavasz (április-május)
Magasság30-60 cm
Szélesség20-30 cm
Télállóságtélálló -20 fok alatt is
GondozásNyári aszályos időkben heti egy alapos öntözést meghálál, de a pangó vizet nem bírja. Forró klímán félárnyékos fekvésbe tegyük inkább.
SzaporításÁprilisban vagy szeptemberben tőosztással szaporítható. A nem steril fajták magról is.
VeszélyességNincs.
Növények, amikkel jól mutat társításbanMacskamenta (Nepeta), Gólyaorr (Geranium), Tulipán (Tulipa), Nárcisz (Narcissus), Jácint (Hyacinthus), Gyöngyike (Muscari), Örökzöld tatárvirág (Iberis sempervirens), Kékcsenkesz (Festuca glauca), Narancs színű sás (Carex testacea), Hegyi sás (Carex montana), Ligeti zsálya (Salvia nemorosa), Csillagfürt (Lupinus), Harangvirág (Campanula), Sásliliom (Hemerocallis), Sarkantyúfű (Delphinium)
Gyömbérgyökér gondozása
Gyömbérgyökér – Geum rivale ‘Mai Tai’ – Ez egy steril fajta, csak tőosztással szaporítható
Kép: https://www.gardeningexpress.co.uk/

A gyömbérgyökér gondozása – Geum

A gyömbérgyökér gondozása nem bonyolult, sőt valójában nem nagyon igényel gondoskodást, csak a csapadékmentes időszakokban figyeljünk oda a heti egyszeri alapos öntözésre.

Kiváló talajtakaró az évelők közt, ezért nyugodtan ültessük be később ébredő (kasvirág, sédkender, izsópfű) évelők közé. Macskamentával és ligeti zsályával is nagyon jól mutat!

Ami még szupererő: se a nyúl, se a szarvas, se a csiga nem eszi!

A forró nyári hőséget sajnos nem igazán bírja, s mivel nyaraink egyre melegednek, inkább félárnyékos helyre ültessük, ahol védve van a délutáni naptól. Kertítések, falak keleti oldala szuper választás neki.

Az elnyílt virágok lecsippentésével kitolható a virágzás, azonban így le kell mondanunk a cuki, pompomszerűen elrendeződött magokról.

Gyömbérgyökér gondozása
Bókoló gyömbérgyökér – Geum rivale

A gyömbérgyökér szaporítása

Saját tapasztalat alapján a gyömbérgyökér szaporítása nem ördöngösség. Magról sikerült szaporítanom, de a magok viszonylag lassan csíráztak ki (2-3 hét), utána hamar kiültettem a palántákat a kerti ágyásba, mert nagyon jól bírják a téli hidegeket, és mind át is telelt. Ahogy szedni lehetett a magot, vetettem is egyből nyár elején. A csírázáshoz szükséges a fény is, így vékonyan szórtam csak meg a paléntaföld tetejére szórt magokat kvarchomokkal. Félárnyékos helyen tartottam őket, arra figyeltem, hogy nedves maradjon a földjük.

Tavasszal (virágzás előtt) és ősz elején lehet tőosztással is szaporítani, ha elég nagy már a növényünk. Óvatosan kifordítjuk a talajból egy ásóvilla segítségével, és leválasztjuk az anyanövényről az életképes, új egyedeket. Érdemes 2-3 évente megújítani tőosztással.

A gyömbérgyökér fajtái

Skarlátvörös gyömbérgyökér – Geum coccineum

Gyömbérgyökér gondozása
Skarlátvörös gyömbérgyökér – Geum coccineum

Chilei gyömbérgyökér – Geum quellyon

Teljesen télálló, bokrosodó fajta, levelei télen is zöldek maradnak.

Gyömbérgyökér gondozása
Chilei gyömbérgyökér – Geum quellyon
Kép: https://www.anniesannuals.com

Bókoló gyömbérgyökér – Geum rivale

Ez a leggyakoribb, és rengeteg kertészeti fajtája kapható.

Háromvirágú gyömbérgyökér – Geum triflorum

Az amerikai préri növénye, nagyon jó talajtakaró, prérikertekbe való, és nagyon gyorsan feltölti az évelők közötti üres helyeket.

Képek: https://www.prairienursery.com

Oszd meg, ha tetszett!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek