Mediterrán hangulat: A hamvas cipruska – Santolina

Az egyik legnagyobb kedvencem ez az örökzöld törpecserje. Még egykori szomszédasszonyom zengett róla ódákat, és magasztalta fel az egekig e remek növényt. Azt kell mondanom, igaza volt, és átragasztotta rám is a cipruska iránti imádatát.

A hamvas cipruska gondozása annyira könnyű, szinte semmilyen odafigyelést nem igényel az opcionális metszésen kívül.

A mediterrán régióból származik, ezért melegkedvelő növény, sovány, jó vízelvezetésű talaj az ideális a számára. Homoktalajokra, sziklás-köves talajokra kiváló választás. Alapvetően örökzöld, de ha nagyon hideg a tél, előfordul, hogy kissé visszafagy.

A hamvas cipruska (Santolina chamaecyparissus) a mediterrán hatású kertek egyik építőköve. Aromás, ezüstös levelei és dombot formáló habitusa a mediterrán tájak nélkülözhetetlen kelléke.

Hazánkban is vannak olyan homokos, sziklás területek, ahol nagyon nehéz bármit is életben tartani. Ezekben az esetekben segít a hamvas cipruska.
Mellé ültetve eszméletlenül jól mutat a sokak által elcsépeltnek tartott levendula, az árvalányhaj, a varjúháj, a cickafark vagy a gyapjas tisztesfű, azaz a nyuszifül.

További mediterrán növények, amikkel jól néz ki társításban a rozmaring, kakukkfű, szalmagyopár, zsálya, gamandor és az oregánó.

Amit tudni érdemes a hamvas cipruskáról

TalajJó vízáteresztő, sovány talaj
Típus: Homokos, vályog, meszes.
pH: savas, semleges, lúgos
FényigényNapos fekvés
VízigényAlacsony
SzárazságtűrőIgen
Virágasárga – nyáron (június – július)
Magasság30-60 cm
Szélesség60-90 cm
Télállóságtélálló -15 fokig
GondozásNem szabad túlöntözni. Virágzás után visszavágást alkalmazhatunk a kompakt forma megőrzése érdekében.
SzaporításDugványozással és magvetéssel.
VeszélyességNincs.
Növények, amikkel jól mutat társításbanKúpvirágok (Rudbeckia), Díszgyertya (Gaura), Levendula (Lavandula), Szamárkenyér (Echinops), Bíbor kasvirág (Echinacea), Ernyős verbéna (Verbena bonariensis), Pompás varjúháj (Sedum vagy Hylotelephium), Rozmaring (Rosmarinus) , Zsálya (Salvia), Veronikafélék, Cickafark (Achillea), Vesszős köles (Panicum), Varfű (Knautia), Csinos árvalányhaj (Stipa tenuissima)
Hamvas cipruska gondozása - Santolina chamaecyparissus
Hamvas cipruska – Santolina chamaecyparissus

A hamvas cipruska gondozása

Napos, meleg helyre ültessük a kertbe. Ott van a kertünk legmelegebb pontja, ahol télen legelőször olvad el a hó, és ott, ahol egy bögre kávéval szívesen ücsörgünk a tavaszi napsütésben.

Az egyetlen dolog, amit nem kedvel a cipruska, az a tápdús, nedves talaj. Így akiknél nagyon agyagos a talaj, vagy szuper vályogtalaj található a kertben, azoknál nem biztos, hogy jó választás ez a növény.

Ha valaki nagyon-nagyon szeretné mégis, akkor nagy ültetőgödröt ásson, és a földet 1/3-2/3-ad arányban kvarchomokkal keverve (a homok legyen a több) “rontsa le”. Így valamelyest megvalósulhat a jó vízelvezetés és a sovány talaj egy jobb minőségű területen is.

A hamvas cipruskát az első évben öntözni kell, de amint megerősödött és begyökeresedett, egy kiemelkedően szárazságtűrő, alacsony igényű cserjénk lesz.

Az öntözést nem szabad túlzásba vinni, mert elrohad a gyökere. Ugyan ezen ok miatt, ne kerüljön alá csepegtető öntözés sem, ha az túl gyakran öntöz. A levelére se kerüljön rendszeresen víz (pl szórófejes öntözés), mert hajlamos a párás melegben gombásodni.

Legtöbbször igen apró méretben kapható a kertészetekben, ezért nagy a csábítás, hogy többet vegyünk belőle, mint amennyi szükséges. Jó tudni, hogy kb. 3 év alatt igencsak nagyra nő. Végleges szélessége – metszéstől függően – eléri a 60-90 cm-t. Négyzetméterenként 2 db nagyjából elég is.

A hamvas cipruska levelei

A hamvas cipruska metszése

A cipruskát 1-2 évente virágzása után vissza lehet metszeni, hogy megtartsa kompakt formáját.

Az első évben én ezt elhagytam, de mikor nagyobb már a mérete, igényli a metszést, különben kifekszik, és a közepe felkopaszodik. Az erős visszametszést is bírja, de ha ilyet tervezünk, azt legjobb júliusban megtenni. Ha tél végén – tavasszal metsszük erősebben, gyérebb virágzással számoljunk.

Ugyan sokan csak a leveléért szeretik, de az erős sárga virágai nekem a nyarat szimbolizálják.

Hamvas cipruska gondozása - Santolina chamaecyparissus
Az oldalsó kertünk 2021 nyarán.
Nyuszifül, ördögszem, hamvas cipruska, árvalányhaj, sudárzsálya, díszgyertya, cickafark, izsópfű egy csodás káoszt alkotnak.

A hamvas cipruska szaporítása

Nagyon könnyen szaporítható dugványozással, leginkább a nyári időszak alkalmas erre.

Vágjunk 6-7 cm-es ágvégeket, az alsó leveleket vágjuk le, a felsők tetejét csípjük le. Homokkal kevert palántaföldbe (2:1), perlittel kevert palántaföldbe (2:1) vagy csak homokba szúrjuk a dugványokat. A gyökeresedéshez melegre van szükség, és mérsékelten nedves közegre. A legnagyobb buktató a nedves, de nem túl nedves közeg biztosítása, mert könnyen elrohadnak a dugványok a túl sok víztől. Direkt napfénytől, széltől védett helyen tartsuk a dugványainkat. A gyökeresedéshez szükséges idő kb. 2-3 hónap, következő tavasszal ültessük ki őket a kertbe.

Szaporítható magról is. A magokat ne fedjük be földdel, csak nyomjuk rá a palántaföld felszínére, és tartsuk nedvesen a földet. 20 fokon csírázik, de csirázás után hidegre van szüksége a magoncoknak. Ezt úgy tudjuk legkönnyebben megvalósítani, hogy március elején beltéren elvetjük a magokat, majd csírázás után fagyvédett helyre visszük kültérre.

Hamvas cipruska gondozása - Santolina chamaecyparissus
Hamvas cipruska virágai – Santolina chamaecyparissus

A cipruska egyéb fajtái

Santolina viridis /virens /rosmarinifolia – Zöld cipruska

Zöld levelű faj, kicsit vízigényesebb és filigránabb a hamvas cipruskánál, de még így is nagyon klassz növény.

Santolina viridis /virens /rosmarinifolia - Zöld cipruska
Santolina viridis /virens /rosmarinifolia – Zöld cipruska
Kép: https://www.hooksgreenherbs.com

Santolina etrusca

Krémszínű virágai nyáron nyílnak, kisebb termetű, mint a hamvas cipruska ( max. 60 cm x 60 cm). Levelei zöldek, ezért kevésbé szárazságtűrő, de -15 fokig télálló.

Santolina etrusca - Beth Chatto
Santolina etrusca
Kép: www.bethchatto.co.uk

Santolina pinnata ssp. neapolitana – Tollas vagy Fehérmolyhos cipruska

Ennek az alfajnak a levele finomabb textúrájú, virágai kissé fakóbb sárgák. Méretben és virágzásban nem különbözik a hamvas cipruskától, télállósága is ugyanolyan jó.

Tollas cipruska - Santolina pinnata ssp. neapolitana
Tollas cipruska – Santolina pinnata ssp. neapolitana
Kép: https://www.smgrowers.com

Inspirációs képek a cipruskák alkalmazásához

Top 10-es nálam ez a növény is, egyszerűen lélegzetelállítóan szép kompozíciókat lehet vele létrehozni.

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek