Staudenwiese, az évelő rét – Angelika és Peter kertje

Nagyon klassz kertet hozok nektek a dél-németországi Baden-Württembergből! 🙂

Angelika és Peter ugyan nem kertészek, a kertészkedés “csak” a hobbijuk, de azt gondolom, nagyon nagy tudással alakították ki a kertjüket, amiből bárki tud tanulni.

A kert klímája leginkább Magyarország nyugati határvidékéhez hasonlít, ha a csapadékmennyiséget és a talajt tekintjük, úgyhogy abszolút releváns információkat tartalmaz azok számára, akik a nyugati országrészben, vagy nedvesebb, agyagosabb talajon kertészkednek.

Évelő rét - Staudenwiese
Vesszős füzény és borkóró a füvek ölelésében – Évelő rét – Staudenwiese, Ohmden, Németország

Vágjunk hát bele és ismerjétek meg ezt a csodás kertet, amit Angelika és Peter Funke létrehozott!

Ismerjétek meg Angelikát és Petert!

Olyan tökéletes a kertetek! Szakmabeliek vagytok? Vagy ez csak egy hobbi?

A házunk kertje és az évelő rét a hobbink. A tudásunkat kertek látogatásával, könyvekkel és a növényekkel való kísérletezéssel gyűjtöttük össze.

2012-ben ültettük be a házunk kertjét évelőkkel, hagymásokkal és díszfüvekkel. A célunk az volt, hogy egy egész évben vonzó látványt nyújtó kertet alakítsunk ki.

Évelő rét - Staudenwiese
Őszi színkavalkád – Évelő rét – Staudenwiese, Ohmden, Németország

Minden egyes kertlátogatás után az új ötletekkel feltöltve és azokat kipróbálva általában alakítottunk a saját kertünkön is. 2016-ban először vettünk rész az eszlingeni nyitott kertek programon. De ezenkívül volt jó néhány kertlátogatás is, ami nagy hatással volt ránk, rendkívül inspirált minket.

Jártunk a The Hauser & Wirth és a Vlinderhof kertekben is, amiket Piet Oudolf tervezett, a Le Jardin Plume-ban, a Sussex Prairie Gardenben és a Kwekerij Goede Aarde-ben is, ezek mind nagyon-nagyon lenyűgözőek voltak.

Rengeteg ötletet gyűjtöttünk ezekből a kertekből. Sajnos a házunk kertje kicsinek bizonyult ezek megvalósításához, ezért 2018-ban megvásároltuk a szomszédos telket, és belekezdtük az évelő rét kialakításába. 2022 tavaszán sikerült beültetnünk az utolsó hármat is a 23 virágágyásunkból.

Ismerjétek meg az évelő rétet, azaz a Staudenwiese-t!

Hol található az évelő rét? Milyen ott a klíma?

A Staudenwiese a baden-württembergi Ohmdenben található 350 méteres tengerszint feletti magasságon. A rét mérete 2000 m2, és a terület teljesen napos fekvésű.
A talaj vályogtalaj egy kicsit nedvesebb, nyirkosabb altalajjal. Az éves csapadékmennyiség 750 és 900 mm között mozog.

Évelő rét - Staudenwiese, Ohmden, Németország
Lélegzetelállító szín- és fényjáték – Évelő rét – Staudenwiese, Ohmden, Németország

Végeztetek talajvizsgálatot, mielőtt belekezdtetek a munkálatokba? Javítottátok a talajt valamivel?

Nem vizsgáltattuk be a talajt, és nem is javítottuk semmivel.

Inkább megpróbáltuk úgy megtervezni az évelő rétet, hogy a rendelkezésre álló talajon, öntözőrendszer nélkül, a területi adottságokhoz illeszkedő füveket és évelőket választottuk.

Milyen érzés volt, mikor először láttátok életre kelni a Staudenwiese-t? Vétettetek esetleg hibákat?

Az első ágyásunk egy kör alakú ágyás volt, ami a legnagyobb ágyásunk a maga 200 m2-ével. Elkészítettünk egy részletes tervet, majd megrendeltük hozzá a több, mint 700 növényt. A növényeket 2018 tavaszán el is ültettük pontosan úgy, ahogy megterveztük.

Nagyon kíváncsiak voltunk arra, hogy láthassuk, hogy a növényeink hogyan fognak fejlődni az év folyamán. Szerencsére nem követtünk el hibákat, a növények nagyon gyorsan fejlődtek. Már az első évben szemtanúi lehettünk annak, hogy hogyan változnak többször is a struktúrák és a színkombinációk az idő múlásával. Először az egymást követően virágzó évelők pompáztak a kertben, aztán augusztusban már számtalan virágmaradvány lengedezett hosszú szárakon.

Lenyűgöző volt látni, hogy milyen gyorsan fejlődik egy évelőágyás. Már a következő évben minden sűrűn be volt nőve.

Évelő rét - Staudenwiese, Ohmden, Németország
Sóvirágok, zsályák, kasvirágok a füvek tengerében – Évelő rét – Staudenwiese, Ohmden, Németország

Azonban azt észrevettük, hogy a mocsári kutyatej (Euphorbia palustris ‘Walenburgs Glorie’) kétszer akkora helyet igényelt, mint amit terveztünk. Ennek az lett az eredménye, hogy az ágyás kinézete nagymértékben megváltozott, ezért végül úgy döntöttünk, hogy lefelezzük a kutyatejek számát.

Évelő rét - Staudenwiese, Ohmden, Németország
Macskaherék és tollborzfüvek
Évelő rét – Staudenwiese, Ohmden, Németország

Növénylista a kerek ágyáshoz (A9-es ágyás)

Achnatherum calamagrostis – ezüstös szőrtippan
Allium sphaerocephalon – Bunkós hagyma
Aster pringlei ‘Pink Star’ – őszirózsa
Aster × herveyi ‘Twilight’ – őszirózsa
Cephalaria alpina – alpesi fejvirág
Deschampsia cespitosa ‘Goldtau’ – Gyepes sédbúza
Echinacea purpurea ‘Alba’ – Bíbor kasvirág
Euphorbia palustris ‘Walenburg’s Glorie’ – mocsári kutyatej
Geranium Pratense-Hybride ‘Brookside’ – mezei gólyaorr
Lychnis chalcedonica – bársonyos kakukkszegfű
Lythrum virgatum ‘Dropmore Purple’ – vesszős füzény
Molinia caerulea ‘Moorhexe’ – közönséges kékperje
Monarda fistulosa ‘On Parade’ – csöves méhbalzsam
Nectaroscordum bulgaricum – Bolgár nektárhagyma
Phlomis russeliana – kis-ázsiai macskahere
Sanguisorba tenuifolia ‘Scapino’ – keskenylevelű vérfű
Succisa pratensis – réti ördögharaptafű 🙂
Telekia speciosa – pompás Teleki-virág

Itt találhattok németül részletes leírást ehhez az ágyáshoz.

Láttam, hogy kihelyeztetek a kertben rovarhoteleket is. Nagyon szuper, hogy ezzel is támogatjátok a természetet!

Úgy gondoljuk, hogy nagyon jó dolog, hogy természetközeli kertet alakítottunk ki a megfelelő növények kiválasztásával. Azt is szerettük volna, hogy a kertünk egy élőhely is legyen a vadvilág számára. A növények változatossága, sokfélesége segít a méheknek, a poszméheknek és a lepkéknek is táplálékot találni egész évben. Számos, a rovarok fészkelését segítő helyet alakítottunk ki azért, hogy segítsük a vadméheket is.

Nagyon fontos számunkra a biodiverzitás támogatása. Éppen ezért nem használunk semmilyen mérgező anyagot, vegyszert a kertben.

Évelő rét - Staudenwiese, Ohmden, Németország
Rovartoronyház 🙂 a deres évelők fölött – Staudenwiese, Ohmden, Németország

2018 óta változott a kertetek a klímaváltozás miatt? Vannak olyan növények, amiket nem tudtok tartani emiatt?

Nagy előnye a kertünknek, hogy még a legmelegebb nyarakon is van elég nedvesség a talajban. Két – három hét forróság után eddig még mindig kaptunk elég esőt. A növényeink egyelőre jól megvannak ezzel így.

Az viszont fontos, hogy a megfelelő növények lettek kiválasztva erre a területre. Szinte kizárólag száraz és enyhén nedves talajra (1,2)* való növényeink vannak, csak néhány olyan van, ami közepesen nedves talajra (3)* való. Ezek a legyezőfű (Filipendula), a nőszirom (Iris siberica) és a füzény (Lythrum), talán ezek vannak egy kicsit bajban, mikor nem esik sokáig az eső.

*Általában 5 csoportba soroljuk a talajokat a talajnedvesség szerint:
1 – száraz
2 – enyhén nedves, üde
3 – nedves
4 – enyhén vizes
5 – vizes, vízállásos – a vízzel telítettség miatt felléphet oxigénhiány a talajban

Ezt a skálát sok német oldal használja, ezért érdemes megjegyezni!

Inkább a téli hónapok kritikusak, mert az évelőágyások ilyenkor is nedvesek. Ezt is figyelembe kell venni a növények kiválasztásánál, mert nagyon sok növény nem tolerálja a télen is nedves talajt. Például ezért nincs egyetlen izsópfű (Agastache) sem a kertben, pedig nagyon szeretnénk, ha lenne.

Évelő rét - Staudenwiese, Ohmden, Németország
Szépséges veronikák és egy remek keserűfű nedves talajokra, és az elmaradhatatlan rózsaszín kasvirágok – Staudenwiese, Ohmden, Németország

Mit ajánlanátok azoknak, akik hasonló kertet szeretnének, mint a tiétek? Hol kezdjék?

A legfontosabb az, hogy meg kell ismerjék a saját területük, kertjük adottságait. És azokat a növényeket kell kiválasztaniuk, amik alkalmasak az adott területhez. Olyan növényeket válasszanak, amik robusztusak, erős szerkezetűek, hosszú életűek, így semmilyen speciális gondoskodást nem igényelnek.

A dizájn szempontjából nagyon figyeltünk a virágokra, a struktúrákra, az őszi színekre és a télen is megmaradó magtokokra, virágmaradványokra. Leginkább azokat a füveket és évelőket részesítettük előnyben, amik csomókban nőnek, és nem fejlesztenek rizómákat vagy tarackokat. Azoktól is tartózkodtunk, amik erősen önvetőek.

Ha kertet szeretnél kialakítani, mindenképpen látogass el sok más kertbe is az év különböző időszakaiban. A dizájnt tekintve nagyon fontos figyelmet fordítani a növénykombinációkra. A legtöbb kertlátogató csak a virágokat látja, és nem gondol bele, hogy hogyan változik a kert egy év alatt. Bárkinek, aki meglátogat egy kertet nyáron, érdemes elképzelnie, hogy vajon hogyan mutathat ugyanaz a kert tavasszal és hogyan változik meg benne minden ősszel. Milyen hangulatot sugároz? És hogyan változik az évszakokkal?

Ha lehetséges, akkor érdemes megkérdezni a kerttulajdonosokat a pontos latin nevekről és a növények tulajdonságairól. Néhány évelő kertészet vagy a www.staudensichtung.de oldalon is található nagyon részletes leírás a füvekről és az évelőkről.

És itt van pár nagyon érdekes könyv is, ami tele van képekkel, hasznos információkkal, dizájn- és növényleírásokkal:

  • Neues Gartendesign mit Stauden und Gräsern – Piet Oudolf & Noel Kingsbury
  • Faszination Weite – Petra Pelz
  • Präriegärten – Laurence Machiels
  • Piet Oudolf Landscapes in Landscapes – Piet Oudolf & Noel Kingsbury (angol nyelvű)
  • Naturalistische Gartengestaltung – Nigel Dunnett (ez angolul is elérhető)
  • Planting the Oudolf Gardens at Hauser & Wirth Somerset – Rory Dusoir (angol nyelvű)

Kifejezetten fontos, hogy egész éven átívelően tervezzünk: figyeljünk a tavaszi, nyári és őszi színekre és a magtokokra. Próbáljuk ki az ötleteinket, és figyeljük, hogyan fejlődnek a növények!

Egy kert megtervezése és kialakítása egy állandó tanulási folyamat, így a javítások és a módosítások ebben a folyamatban teljes mértékben normálisnak számítanak.

Angelika és Peter kertje előzetes bejelentkezéssel látogatható, így aki teheti, annak érdemes elmennie és megnézni élőben is ezt a remekművet. 🙂

Évelő rét - Staudenwiese, Ohmden, Németország

Kövessétek Angelikát és Petert!

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063199781633

Instagram: https://www.instagram.com/staudenwiese/

Weboldal: https://staudenwiese.de/
A weboldalon nagyon sok információt találtok a kertről. Vannak fent ültetési tervek, növénylisták, évszakonkénti fotósorozatok. Nagyon-nagyon sokat lehet belőlük tanulni, ezért érdemes meglátogatni. Aki nem tud németül, ne csüggedjen, mert ha Chrome böngészőben nézi, le tudja fordítani a Google Fordító segítségével.

Galéria az évelő réthez – Staudenwiese

Az évelő rét C4-es ágyása

Angelika és Peter rendelkezésemre bocsátotta az egyik ágyásuk tervét és növénylistáját. Nagyon izgalmas megfigyelni, hogy a terv és a képek hogyan passzolnak össze. 🙂

A teljes kert, az évelő rét

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek