A babérmeggy – Miért szeretjük ennyire?

Minden kornak megvannak a maga “sztárnövényei”. A 1990-es években mindenki tujákat ültetett, mert akkor még a mi klímánk sem volt ilyen forró ezeknek, az északi vidékekről érkezett növénynek.

Ezután a felmelegedés és az olykor nagyon száraz időjárásunk miatt a tuják elkezdtek kipusztulni az ország legtöbb részén, ekkor váltottunk a jóval tágabb tűrésű leylandi ciprusokra. A jobb alkalmazkodóképesség ennél a növénynél együtt járt a magasabb nyírási igénnyel. Felismerték az emberek, hogy a sok nyírás, az sok munka, főleg ha egy évben kétszer is kell metszeni, és az egyre vastagodó ágakkal megküzdeni.

És ezután lett a kedvenc növény a babérmeggy (Prunus laurocerasus). Több dolog segítette a trónra emelkedését, egyrészt szép a neve, másrészt szintén viszonylag tág tűrésű növénnyel van dolgunk, harmadrészt látványosan és illatosan virágzik májusban, negyedrészt örökzöld és jól bírja a metszést.

Babérmeggy virágzás előtt – Prunus laurocerasus

A babérmeggy egy nagyon remek növény, de az, hogy nagyon-nagyon sok helyen látjuk, és szinte csak ezt ültetik az új kertekbe, ez előidézett egy viszolygást sok emberben.

Unalmas lett a növény, pont úgy, mint mikor hallasz egy kellemes dalt, ami megtetszik, aztán fél-egy évig azt hallgatod a rádión bárhová is kapcsolsz, és már elmondhatatlanul unod. Mindeközben maga a dal tényleg kiváló, ahogy a babérmeggy is egy szuper növény.

Babérmeggy - Prunus laurocerasus gondozása
Babérmeggy virágban – Prunus laurocerasus

Amit tudni érdemes a babérmeggyről

TalajNedves, jó vízáteresztő talaj.
Típus: Agyagos, homokos, vályog, meszes.
pH: Savanyú, semleges, lúgos.
FényigényNapos fekvés, félárnyékos fekvés.
VízigényÁtlagos
SzárazságtűrőIgen
VirágaFehér – tavasz és nyár (május – június)
TerméseBogyótermés, mely először meggypiros, majd fekete lesz
Magasság4-8 m
Szélesség4-8 m
Teljes méret20-50 év
Télállóságtélálló -15 fokig (az alapfaj)
GondozásNapos, félárnyékos fekvésbe ültessük, biztosítsunk öntözést az ültetést követő, első két évben. Aszályos időszakban heti egy alapos öntözést meghálál. Erősen meszes talajon klorózis előfordulhat.
MetszésVirágzást követően júniustól szeptemberig, évente egy-két alkalommal. Metszéskor viseljünk kesztyűt!
SzaporításDugványozással augusztusban, magvetéssel ősszel.
Betegség, kártevőPajzstetű, lisztharmat ritkán megtámadja.
VeszélyességMinden része mérgező

A babérmeggy gondozása

Babérmeggy klorózis jeleivel

A babérmeggy hazája Délkelet-Európa és Kisázsia. Páraigényes faj. A jó vízelvezetésű, semleges vagy enyhén savanyú talajt kedveli a legjobban, de meszes talajokban is megél, olykor azonban klorózis fordulhat elő.

A lúgos kémhatású, meszes talajokból nehezebb felvennie a tápanyagokat, ezért tápanyaghiányos lesz a növény. Táppal és a talaj savanyításával érhető el javulás.

Babérmeggy levele klorózis jeleivel a fotón.

Napos és árnyékos fekvésbe egyaránt ültethető. Hidegebb klímán napon, melegebb éghajlaton árnyékosabb pozícióban érzi jobban magát. Átlagos vízigényű cserje vagy kisebb fa, mely begyökeresedés után jól tűri a szárazságot.

Tavasszal illatos, fehér virágokat hoz, melyekből először piros, majd később feketére színeződő, mérgező bogyók fejlődnek. A madarak szeretik ezeket a bogyókat 🙂

A babérmeggy mérgező bogyói - Prunus laurocerasus
A babérmeggy mérgező bogyói – Prunus laurocerasus

Kissé fagyérzékeny, és a forró, perzselő napsütést, a légszárazságot sem bírja, ilyenkor károsodnak a levelei, de ha az extrém hideg vagy meleg hatás nem tart sokáig, kiheveri majd a növény.

Ültetésénél ügyeljünk a laza, jó vízáteresztő talaj kialakítására. A babérmeggy karógyökeret fejleszt, ha megfelelő a talaj, akár 60 cm-est is, ezért jól bírja a szárazabb időszakokat is, de a légszárazság megviseli.

Sövénynek kiválóan alkalmas, de cserjecsoportokba is ültethetjük . Nagyon jól mutat virágos, lombhullató cserjékkel, más örökzöldekkel vagy akár egy télkerti kertrészletben.

A babérmeggy gondozása
A babérmeggy virága közelről

A babérmeggy metszése

Fényes, sötétzöld levelei a babérra emlékeztetnek, de mérgező anyagot tartalmaznak, ezért metszéskor viseljünk kesztyűt!

A babérmeggy metszési ideje nyártól ősz elejéig, azaz júniustól szeptemberig tart. Ebben az időszakban bármikor metszhető, évente egy-két alkalommal javasolt növekedéstől függően. Szerencsére könnyen metszhető, jóval könnyebben, mint a leylandi ciprus. Metszhető formára is, szögletes vagy ívelt formákra egyaránt.

Metszési tipp: Ne hagyjunk hosszú, kopasz ágakat az utolsó levél felett, mert ezek általában visszaszáradnak, és ápolatlannak fog tűnni a sövényünk!

Babaérmeggy sövény - Prunus laurocerasus
Babaérmeggy sövény – Prunus laurocerasus – őszi nyúlfarkfüvekkel
Fotó: https://www.houzz.co.nz

A babérmeggy szaporítása

A babérmeggyet ősszel magról is lehet szaporítani, de sokkal praktikusabb és gyorsabb dugványról nevelni. Viszonylag nagy sikerrel járhatunk a dugványozásnál, de gyökereztető hormonnal még jobb eredménnyel szaporíthatunk. A dugványokat nyáron és ősszel is készíthetjük, nyáron félfás, ősszel fás dugványokkal dolgozhatunk.

Azonban a legideálisabb, ha augusztusban félfás dugványokkal szaporítunk.

Vágjuk le egy 10-15 cm-es ágvéget, melyet a következőképpen alakítsunk:

 • minden dugványunknak 2 levélcsomópontot kell tartalmaznia, ezért a dugványokat úgy készítjük, hogy közvetlenül egy levélcsomópont alatt elvágjuk. A vágás feletti leveleket távolítsuk el.
 • A következő levélcsomónál a leveleket vágjuk félbe, és a csomópont felett 0,5 cm-rel vágjuk le a szárat. Egy ágból akár 2 dugvány is kialakítható.
 • A dugványok végét mártsuk gyökereztetőhormonba, majd szúrjuk laza, nedves közegbe (2 rész tőzeges palántaföld + 1 rész homok) úgy, hogy a dugvány fele a talajba kerüljön.
 • Húzzunk zacskót a dugványokra, hogy az állandó nedvességet biztosítani tudjuk. Ideális hőmérséklet a gyökeresedéshez 25-27 fok. Árnyékos, félárnyékos helyen tartsuk a dugványokat, míg begyökeresednek, ami kb 7 hét. Előfordulhat, hogy ledobja a félbevágott leveleket, de nem kell aggódni, csak nedvesen, nyirkosan tartani a dugványok ültetőközegét.
Cserjék dugványozása
Illusztráció: Dr. Nagy Béla - Díszfák, díszcserjék termesztése és kertészeti felhasználása - Kertészeti dendrológia c. könyvből
Ez egy nagyon jó könyv!
Cserjék dugványozása – dugványok kialakítása
Illusztráció: Dr. Nagy Béla – Díszfák, díszcserjék termesztése és kertészeti felhasználása – Kertészeti dendrológia c. könyvből
Ez egy nagyon jó könyv!

A babérmeggy fajtái

Általánosságban elmondható a babérmeggyről, hogy azok a fajták, melyek nagy leveleket nevelnek, érzékenyebbek, igényesebbek, mint a kisebb levelű fajták. Az utóbbiak jobban bírják a fagyokat és a hőséget.

Kaphatóak magastörzsű és többtörzsű babérmeggyek is, és természetesen rengeteg más fajta is, amit itt most nem soroltam fel.

Oszlopos babérmeggy – Prunus laurocerasus Genolia ‘Mariblon’

A növény 5-10 méteres végső magasságával szemben igen karcsú termetű.

Prunus laurocerasus Genolia ‘Mariblon’
Prunus laurocerasus Genolia ‘Mariblon’

Tulajdonságok:

 • Magasság: 5-10 m (nyírás nélkül)
 • Szélesség: 0,8-1,5 m (nyírás nélkül)
 • Ültetési távolság sövénynek:  40-50 cm
 • Növekedés: 30-60 cm/év
 • Végleges méretét eléri: 10-15 év
 • Metszési igény: közepes – évi 2 alkalom
 • Metszés ideje: június – szeptember

Kereklevelű babérmeggy – Prunus laurocerasus Rotundifolia

Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’ egy bokrosabb, felfelé törőbb babérmeggy fajta, mint az alapfaj. Szép kerekített levelei is szépek, ugyan rövidebbek is. Nagyon elterjedt sövénynövény annak ellenére is, hogy már sokkal jobb tulajdonságú fajták is kaphatóak.

Tulajdonságok:

 • Magasság: 5-6 m (nyírás nélkül)
 • Szélesség: 1-3 m (nyírás nélkül)
 • Ültetési távolság: 50-60 cm
 • Növekedés: 30-60 cm/év
 • Végleges méretét eléri: 5-10 év
 • Metszési igény: alacsony – évi max. 1 alkalom
 • Metszés ideje: június – szeptember

Novita babérmeggy – Prunus laurocerasus ‘Novita’

Ez a fajta egy szelekció, melyet a ‘Rotundifolia’ fajta magoncai közül válogattak, így nagyon hasonló a kinézete is ehhez. A legjobb fagytűrésű fajtának bizonyult, mely a -27 fokos fagyokat is elviseli, ezért nagyon kedvelt fajta lett Európa hidegebb telű területein is. Nem olyan látványos a virágzása, levelei 10-15 cm hosszúak.

Novita babérmeggy – Prunus laurocerasus ‘Novita’
Kép: https://www.blumen-senf.de

Tulajdonságok:

 • Magasság: 5-6 m (nyírás nélkül)
 • Szélesség: 1-3 m (nyírás nélkül)
 • Ültetési távolság: 50-80 cm
 • Növekedés: 30-60 cm/év
 • Végleges méretét eléri: 5-10 év
 • Metszési igény: közepes – évi 1-2 alkalom
 • Metszés ideje: június – szeptember

Prunus laurocerasus ‘Caucasica’

A ‘Caucasica’ levelei keskenyebbek az alapfajénál, de ez is gyors növekedésű, felfelőtörő fajta. Fagyra kissé érzékeny, mint a legtöbb nagy levelű fajta.

Tulajdonságok:

 • Magasság: 3-6 m (nyírás nélkül)
 • Szélesség: 1-3 m (nyírás nélkül)
 • Ültetési távolság: 50-80 cm
 • Növekedés: 30-60 cm/év
 • Végleges méretét eléri: 5-10 év
 • Metszési igény: közepes – évi 1-2 alkalom
 • Metszés ideje: június – szeptember

Sipka babérmeggy – Prunus laurocerasus ‘Schipkaensis’

Származási helye a Sipka-szoros (Bulgária). Nagyon edzett fajta. Tömegesen is telepíthető. Alacsonyabb, laza ágrendszerű, széles növekedésű bokor, legfeljebb 5-12 cm hosszú, 2-3 cm széles levelekkel. Jó télállósággal rendelkezik. Védett helyen dúsan virágzik és terem.

Tulajdonságok:

 • Magasság: 2 m (nyírás nélkül)
 • Szélesség: 2-4 m (nyírás nélkül)
 • Ültetési távolság: 50-60 cm
 • Növekedés: 10-15 cm
 • Végleges méretét eléri: 5-10 év
 • Metszési igény: alacsony – évi 1 alkalom
 • Metszés ideje: június – szeptember

Alacsony növésű babérmeggy – Prunus laurocerasus ‘Zabeliana’

Alacsony, széles növekedésű cserje szinte vízszintes ágrendszerrel. , legfeljebb 8-12 cm hosszú, keskeny levelekkel, bár kerekebbek, mint az ‘Otto Luyken’ fajtáé. Kiemelten jó télállósággal rendelkezik, de lassan gyökeresedik. Májusban gazdagon virágzik.

Tulajdonságok:

 • Magasság: 1-1,2 m (nyírás nélkül)
 • Szélesség: 1,5 m (nyírás nélkül)
 • Ültetési távolság: 40-50 cm
 • Növekedés: 10-15 cm
 • Végleges méretét eléri: 5-10 év
 • Metszési igény: alacsony – évi 1 alkalom
 • Metszés ideje: június – szeptember

Alacsony növésű babérmeggy – Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’

Alacsony, széles növekedésű bokor, legfeljebb 10 cm hosszú, keskeny levelekkel. Jó télállósággal rendelkezik.

Otto Luyken babérmeggy
Kép: https://www.koju.de

Tulajdonságok:

 • Magasság: 1-1,2 m (nyírás nélkül)
 • Szélesség: 1,5-2 m (nyírás nélkül)
 • Ültetési távolság: 40-50 cm
 • Növekedés: 10-15 cm
 • Végleges méretét eléri: 15 év
 • Metszési igény: alacsony – évi 1 alkalom
 • Metszés ideje: június – szeptember

Magyar nemesítésű babérmeggyek – Prunus laurocerasus ‘Mari’ és Prunus laurocerasus ‘Piri’

Józsa Miklós nevéhez fűződnek ezek a fajták. Alacsony, széles növekedésű bokrok, leginkább alacsony sövénynek alkalmasak. Télállóságuk nagyon jó.

A ‘Piri‘ 1-2 méter magas, lassú növekedésű fajta, apró, matt zöld levelekkel. A ‘Mari‘ fajta pedig 1-2,5 m magas, fényes zöld levelű, felálló ágú, sűrű bokrú fajta.

Tulajdonságok:

 • Magasság: 1,5-2,5 m (nyírás nélkül)
 • Szélesség: 2-4 m (nyírás nélkül)
 • Ültetési távolság: 50-60 cm
 • Növekedés: 10-15 cm
 • Végleges méretét eléri: 15-20 év
 • Metszési igény: alacsony – évi 1 alkalom
 • Metszés ideje: június – szeptember

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek