A színpompás tarackoló kékgyökér – Ceratostigma plumbaginoides

A tarackoló kékgyökér egy terjedő tövű, talajtakaró félcserje. Viszonylag későn, május környékén hajt ki. Szárain kb 5 cm hosszú, fényes zöld levelek fejlődnek, melyek ősszel lilás, bordós színűvé válnak. A középkék virágai csak úgy kiragyognak a színeződő levelek sokaságából. Télen a föld feletti részei elhalnak, a növény visszahúzódik a föld alá.

Tarackolva terjed, jobb minőségű talajokon olykor agresszíven. Jól bírja a száraz talajviszonyokat is, az agyagos talajokon is jól boldogul, ám a vizenyős területeken nem él meg. Nehezen viseli a gyökérkonkurenciát, ezért fák alatt nem mindig fejlődik jól.

Kína területéről származik, ahol napos, sziklás területeken, hegyek lábánál található meg.

A strapabíró tarackoló kékgyökér - Ceratostigma plumbagionides
Tarackoló kékgyökér – Ceratostigma plumbaginoides

Amit tudni érdemes a tarackoló kékgyökérről

TalajJó vízelvezetésű, átlagos talaj.
Típus: Homokos, vályog, meszes, agyagos.
pH:  Savanyú, semleges, lúgos.
FényigényNapos fekvés, félárnyékos fekvés.
VízigényAlacsony
SzárazságtűrőIgen
Virágakék – nyáron és ősszel (augusztus – október)
Magasság15-30 cm
Szélesség30-60 cm
Télállóságtélálló -15 fokig
GondozásNapos vagy félárnyékos helyre, jó vízelvezetésű talajba ültessük. Begyökeresedés után nagyon jól bírja a szárazságot. Tavasszal vágjuk vissza az elszáradt növénymaradványokat.
SzaporításTőosztással, dugványozással vagy magvetéssel
VeszélyességNem ismert.
Növények, amikkel jól mutat társításbanLevendula (Lavandula), Napvirág (Helianthemum), Olasz szalmagyopár (Helichrysum italicum), Orvosi zsálya (Salvia officinalis), Szárnyas kecskerágó (Euonymus alatus)
A strapabíró tarackoló kékgyökér - Ceratostigma plumbagionides
Tarackoló kékgyökér – Ceratostigma plumbaginoides

A tarackoló kékgyökér gondozása

A legfőbb kritérium a jó vízelvezetésű talaj, ha sikeresen szeretnénk a kékgyökeret gondozni. Télállósága -15-10 fok körül alakul, ezért hidegebb területeken érdemes télen is napos helyre telepíteni.

A tavaszi visszavágáson kívül különösebb gondozást nem igényel. Tarackolva terjed, ezért jobb minőségű talajokban ügyeljünk a gyors terjedésére.

Ágyásszegélyekbe, cserjék tövébe, sziklakertbe ültethető napos, félárnyékos fekvésbe. Őszi bordós lombszíne napos fekvésben lesz igazán látványos.

A tarackoló kékgyökér szaporítása

Legegyszerűbben tőosztással szaporíthatjuk a tarackoló kékgyökeret. Ez leginkább házikertekben jó eljárás.

Ha nagy tömegben szaporítjuk, akkor ősszel be kell cserepeznünk néhány tövet, melyet télen meleg helyen meghajtatunk és dugványt gyűjtünk róluk, melyeket növényházban nevelünk palántává. A dugványok nyárra már kiültethetővé válnak.

Magról is vethető, bár a csírázás 1-3 hónapot is igénybe vehet. A magoknak 5-6 hét hideghatás szükséges. A magokat tegyük nyirkos homokba egy zacskóba, amit helyezzünk a hűtőbe 5-6 hétre, ezután vessük őket cserepekbe. Március elején kezdjünk hozzá, így május végén ki is tudjuk ültetni a palántákat.

A tarackoló kékgyökér elnevezése

A nyolc fajt magába foglaló Ceratostigma nemzetség neve két görög szóból áll össze: keras (szarv) és stigma (a növény bibéjének felső része). Arra utal, hogy a virág bibéjének stigma része szarv alakú. A faji sajátos elnevezés (plumbaginoides) pedig a Plumbago nemzetség növényeihez való hasonlóságára utal.

A kékgyökér egyéb fajai

  • Ceratostigma griffithii
    60 cm magas és széles félcserje, mely fagyérzékenyebb, mint a tarackoló kékgyökér. Vékony, drótszerű ágain apró levelek nőnek, melyek szintén színeződnek ősszel. Lombját enyhébb klímán megtartja.
Ceratostigma griffithii
Ceratostigma griffithii természetes élőhelyén
Kép: Vinayaraj – CC BY-SA 4.0.
  • Kislevelű kékgyökér – Ceratostigma willmottianum
    Nagyon megbízható és mutatós kékgyökér, 90 cm magas és széles félcserje. Levelei kb. 2,5 cm-esek, és enyhébb klímán télen megmaradnak. -10 fokig télálló, ezért meleg, védett helyre ültessük.

Kislevelű kékgyökér - Ceratostigma willmottianum
Kislevelű kékgyökér – Ceratostigma willmottianum
Kép: je_wyer – CC BY 2.0.
  • Ceratostigma minus
    Nagyon hasonló a kislevelű kékgyökérhez, csak mérete kisebb, 60 cm körüli magasságot és szélességet ér el.
Ceratostigma minus
Ceratostigma minus
Kép: S. Rae – CC BY 2.0.

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek