Árnyékos kert: A kaukázusi nefelejcs

Az igazán kék virágokból kevés van, de a kaukázusi nefelejcs (Brunnera macrophylla) pont ilyen. Feltűnő kéksége kiragyog az árnyékos ágyásokból, a virágok mintha lebegnének a levegőben. A kaukázusi nefelejcs gondozása gyerekjáték, mert talajra nem igényes, és szárazabb körülmények közt is megél.

Kaukázusi nefelejcs gondozása - Brunnera macrophylla
Kaukázusi nefelejcs gondozása – Brunnera macrophylla

Szív alakú levelei változatos színekben fordulnak elő, nagyon szép ezüstös, sárga és cirmos fajták is kaphatóak. A levelek tapintása nagyon érdekes, kicsit durva és érdes, a felszínük szőrös. Télen elszáradnak levelei, de áprilisban az első melegebb időkkel elő is bújnak.

Virágai nem olyan bőségesen nyílnak, mint a kék nefelejcsnek, de kárpótolhat minket az a tény, hogy a kaukázusi nefelejcs viszont egy hosszú életű, évelő növény.

Nagyon klasszul mutat páfrányok vagy a gyöngyikés gyepliliom társaságában, kisebb csoportokban (3-5) mutat a legjobban.

Amit tudni érdemes a kaukázusi nefelejcsről

TalajJó vízáteresztő, nedves talajban érzi jól magát.
Típus: Agyagos, vályog, meszes, homokos.
pH: Savanyú, semleges, lúgos
FényigényFélárnyékos fekvés, árnyékos fekvés.
VízigényÁtlagos
SzárazságtűrőIgen
Virágafehér – kék – tavasszal virágzik (április-május)
Magasság30-60 cm
Szélesség30-90 cm
Télállóságtélálló -20 fokig
GondozásNyári aszályos időkben heti egy alapos öntözést igényel.
SzaporításMagról nyár elején vagy tőosztással ősszel.
VeszélyességNincs
Növények, amikkel jól mutat társításbanÁrnyékliliom (Hosta), Páfrányok, Tündérvirág (Epimedium), Gyöngyikés gyepliliom (Liriope muscari), Turbántok (Tiarella), Poloskavész (Actaea), Tollbuga (Astilbe), Hunyor (Helleborus), Tűzeső (Heuchera), Tüdőfű (Pulmonaria), Salamonpecsét (Polygonatum)

A kaukázusi nefelejcs gondozása- Brunnera macrophylla

A kaukázusi nefelejcs pangó vizes talajokban hajlamos a gyökérrothadásra, ezért a jó vízelvezetésre figyelni kell. Árnyékos és félárnyékos helyeken érzi jól magát, az erős napsütés megégetheti a leveleket. Szerencsére a talajtípusokban nem válogat, és szárazabb körülmények közt is megél.

Különösebb visszametszést nem igényel, de az elvirágzott szárakat és az elöregedett leveleket lecsíphetjük, hogy ápolt maradjon ősz végéig.

Kaukázusi nefelejcs gondozása - Brunnera macrophylla
Kaukázusi nefelejcs – Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’

A kaukázusi nefelejcs szaporítása

A kaukázusi nefelejcs magról is szaporítható, bár nekem még sosem volt egyetlen magoncom sem, így azt gyanítom, hogy vannak steril fajták.

Ősszel viszont tőosztással biztosan tudjuk szaporítani, amikor is ki kell ásnunk a kaukázusi nefelejcs gyökérzetét, és óvatosan szétválasztva a csomókat, új növényeket hozhatunk létre. A beültetés után tartsuk nedvesen a talajt, hogy a téli időszakra begyökeresedjen.

Kaukázusi nefelejcs – Brunnera macrophylla ‘Looking Glass’

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek