A kerttervezés alapjai – Gondolatindító

Az alapvető kiindulási pont egy kert létrehozásánál az ember. A kertet azért hozzuk létre, azért gondozzuk, mert szeretjük az érzést, ami bennünk ébred, mikor ott vagyunk. A kert meglehetősen szubjektív dolog, ugyanis mindenkiben más váltja ki a kellemes, “otthon vagyok” érzést. A kerttervezés alapjai ezáltal belőlünk indulnak, éppen ezért a legfontosabb az, hogy megtaláld azt a típusú kertet, ami hozzád illik, megérinti és elhozza a belső nyugalmad.

Egy érdekes megközelítés, amit egy könyvben olvastam, hogy az ember olyan helyeken érzi jól magát, ami biztonságot nyújt számára. A biztonságra való törekvésünk azonban oly ősi ösztön, hogy egyidős az emberiséggel. Az életben maradás záloga a biztonságos környezet.

De mi adja meg a biztonságot egy kertben?

A gyors, könnyen átlátható szerkezet, más szóval a kert “olvashatósága”. Érthető, természetes képletek, melyek mélyen gyökereznek bennünk, ezeket keressük tudat alatt.

A kuszaság, zsúfoltság, elvadult állapotok vagy akár a természetidegen elrendezések okozhatnak ösztönös bizonytalanságot bennünk, amitől nem érezzük magunkat komfortosan. A másik véglet pedig az, amikor a túlontúl ingerszegény kert untat, az üresség érzésével tölt el minket. E két véglet között található valahol az a környezet, mely érzékszerveinkre és érzelmeinkre is kellemesen hat. Ilyen kertet szeretnénk magunknak is.

A kerttervezés alapjai
Unalmasnak ható túl nagy gyep

Mi kell még a biztonság mellett?

Az emberben a biztonságra törekvés mellett rejtőzik a kíváncsiság is, mely olyan tettekre sarkall minket, hogy egy adott kérdésre választ találjunk, megoldjunk egy problémát, mely után jó érzésünk, sikerélményünk van. Tehát az ember keresi azokat a kihívásokat, melyeket képes megoldani.

Ezt úgy fordítanám le a kert esetében, hogy szükséges némi játékosság, misztikum, eldugott helyek minden kertben, ami arra sarkallja az embert, hogy körbejárja, felfedezze minden alkalommal. A játékosság megtestesülhet növénytársításokban is, nem kell egy kert nagy legyen ahhoz, hogy izgalmasnak lássuk.

A kerttervezés alapjai
Kalandos, rejtett menedék, de oldalról nézve kicsit nyomasztó is, mert nem látom mi van balra

A szemlélő befolyásolhatja a biztonságérzetét azzal, hogy megváltoztatja a nézőpontját. Ezért indul el felfedezni, megismerni a rejtett részeket, s mikor megérkezik, már nem a veszélyt, az ismeretlent látja, hanem a kíváncsiság izgalma és a felfedezés öröme járja át.

Ha megfigyeljük, még mindig az ember az, akiről, illetve akinek az érzéseiről beszélünk. És pontosan ezért nehéz egy mindenki számára megfelelő, egységes megoldást adni arra, hogy hogyan tervezze meg a kertjét. Csak iránymutatás létezik, mert ahány ember, annyi kert.

Valójában a megoldás ott van benned, csak ki kell hoznod magadból. Erre több út is van.

 • Megkérsz valakit, aki ért a kerttervezéshez (és az emberekhez) és megtalálja neked a megfelelő tervet, és kertépítőt fogadsz a megvalósításhoz.
 • Megtervezteted tervezővel a kertet, de te építed meg.
 • Teljesen te magad csinálod a kerttervezést és a kialakítást.

Mindhárom járható út, az elsőnél a legkisebb a hibázás lehetősége, de meg kell fizetned a tervezést és a kivitelezést, a harmadiknál pedig a tapasztalat hiánya okozhat pluszköltséget (ami nem feltétlenül kisebb, mint a tervezés díja).

Kompromisszum lehet, ha megterveztetjük a kertet, és magunk építjük meg, ültetjük be. Ezt a megoldást akkor ajánlom, ha biztosan birtokában vagyunk annak a tudásnak, amit a terveken szereplő kert megépítése kíván.

Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy vagy belemerül ebbe a témába, és megpróbálja saját maga megalkotni a kertet, vagy nem annyira fekszik neki a dolog, és megkér egy szakértőt.

A cikkem mindkét előbb említett csoportnak szól, hisz a kerttervezés folyamatában részt kell venni mindkét típusú embernek. Aki csináltatja a tervet, annak is válaszolnia kell az alábbi kérdésekre a kerttervezőjének. Aki maga készítené a tervet, annak annyiban különbözik a folyamat, hogy nem áll meg az egyéni kérdéseknél, hanem velem tart majd a gyakorlatiasabb kérdések tárgyalásában is.

A kerttervezés alapjai – Egyéni szempontok

Az első kérdések, amiket tisztázni kell magadban, a következőek:

Milyen stílusú kertek tetszenek?

Mindenki azt javasolja, hogy gyűjts fotókat, amik tetszenek. Én is ezt javasolom, mert ha először még csak csapongsz, hamarosan összeáll a kép, hogy mi is az, ami neked tetszik. A képeken lehetnek kertek, kertrészletek, virágok, kerti kiegészítők, bármi, ami tetszik.

Ha összegyűjtöttél legalább 50 képet, akkor válaszd ki a legjobban tetsző 5-10 képet. Ez alapján már meg tudjuk határozni, hogy mi az, amit igazán szeretnél, milyen stílusban gondolkozol.
A kertek stílusait majd egy következő cikkben fogom bemutatni.

(Gyűjtögetésre a legjobb platform a pinterest. Könnyen lehet regisztrálni (facebook profillal is), és létre lehet hozni táblákat (board), ahova menthetjük a nekünk tetsző képeket. De az is jó, ha google-on keresünk a képek közt, és lementjük a legjobbakat.)

Hányan használjátok és kik használják a kertet rendszeresen?

A közös terek méretét (pl. egy kültéri étkező rész), az határozza meg, hogy hány ember szeretné rendszeresen használni. A kényelmes használat alapkövetelmény, hiszen egy kényelmetlen, nehezen használható kültéri étkezőt nem fogunk igénybe venni, mert nyűgös lesz ott enni. Megfelelő kell legyen napi használatra, viszont abban már lehet kompromisszumot kötni, hogy kivételes alkalmakkor, mikor többen lesznek a kertben, kicsit szűkösebben, de megoldható legyen az étkezés.

Kik használják a kertet? Gyerekek? Felnőttek? Idősek? Ebbe a kérdéskörbe tartozik az is, hogy van-e háziállat a családban? Ezeket is mind figyelembe kell vennünk a biztonságosság szempontjából. Az alkalmazott anyagok, növények, elrendezés és funkciók miatt.

Példák:

 • Lépcsők, burkolatok és korlátok megfontolása idősek és gyerekek esetében
 • Kerekesszékesek esetében a megfelelő szélességű és minőségű utak, feljárók
 • Erősen mérgező növények megfontolása kisgyerekek, kutya, cica esetén

Milyen funkciókat szeretnél a kertbe?

A funkciók erősen függnek a kert használóitól, így végig kell menni a listánkon és felírni fontossági sorrendben, hogy mit szeretnétek csinálni a kertben, mire van szükségetek.

Példák:

 • Kültéri étkező, grillező, kültéri konyha, bográcsozó, pergola
 • Sportok: foci, tollas, pingpong, trambulin
 • Medence, hinta, homokozó, hullámvasút, teljes vidámpark 🙂
 • Padok, függőágyak olvasáshoz, nézelődéshez
 • Faház tárolásra vagy műhelynek
 • Konyhakert, magaságyás, melegház
 • Kerti tó, szökőkút
 • Elzárható kertrész kutyáknak, kacsáknak, nyusziknak

Mennyi időt tudsz eltölteni a kert gondozásával naponta/ hetente/ havonta?

Ez már a karbantartás témaköre, ezért el kell döntenünk, hogy mi szeretnénk gondozni a kertet vagy nem. Ha igen, mennyi időnk áll erre rendelkezésre. Az ezekre a kérdésekre kapott válaszokból meg tudjuk határozni, hogy milyen növények valók a kertünkbe, és milyenek nem.

Akinek sok ideje van, az metszheti és gondozhatja a legkülönlegesebb rózsákat, akinek nincs ideje, annak alacsony gondozási igényű évelők, örökzöldek, virágzó cserjék a barátai. Mint mindent, ezt is egyénre szabva kell kiválasztani.

Mennyi a rendelkezésre álló anyagi keret?

A tervezéskor tisztában kell lennünk, hogy mire elég az anyagi keretünk. Tájékozódjunk az árakról, legyen szó alapanyagról, szállítási díjakról vagy munkadíjakról.

Az anyagi keret mindig befolyásolja a megvalósítható álmokat, de kis költségvetésből is kihozható szép kert.

Ha van megfelelő, reális költségkeret a terveinkhez, akkor nagyon szuper helyzetben vagyunk. Azonban sosem árt odafigyelni, és költséghatékony megoldásokat keresni akkor is, ha van anyagi fedezet, mert mindig lesz olyan költség, amire nem gondoltunk. És nem mindig a legdrágább a legjobb megoldás.

Ha szűkek a lehetőségek, akkor nagyon ügyesnek és kreatívnak kell lennünk, mert sok helyen spórolhatunk. Pl: nevelhetjük magról az évelőket, kérhetünk növényeket szomszédoktól, ismerősöktől is.

Ha úgy döntesz, hogy kerttervezőt és / vagy kertépítőt választasz, akkor ezekre érdemes figyelni

 • A kerttervezőt úgy válaszd, hogy abban a stílusban legyen jó, ami neked tetszik. Egy profi kerttervező tud minden minden stílusban tervezni, ismeri a fogásokat, növényeket, de biztosan van egy olyan irányzat, amit nagyon kedvel. Próbálj olyan szakembert választani, ami a teáltalad vágyott stílusban a legjobb.
 • A kertépítő nem mindig tervez. Vagy válassz komplex megoldást nyújtó céget, vagy keress kerttervezőt és kertépítőt is.
 • Olyan tervezőt/kivitelezőt válassz, akivel egy hullámhosszon vagytok, mert csak így tudtok sikeresen együttműködni.
 • Ha választottál számodra hiteles tervezőt, bízz meg benne. Ne vond kétségbe a tudását, neki ez a hivatása. Az megint más, ha a terv nem tetszik, amit készített, biztosan sikerül olyan megoldást találnotok, amivel boldog leszel.
 • Nem árt, ha a kertépítőnek vannak referenciái, amik megerősítik a szakmai megfelelőségét. Általában a kerttervezők is tudnak ajánlani megbízható kertépítőt.

Innen és így indul egy kert megtervezése, tehát a kerttervezés alapjai, a legelső lépések sokkal inkább szólnak rólad, mint a földterületről, amin a házad van. Meg kell keresned a stílusod, az igényeidet, és innen lehet továbblépni a kerted lehetőségein át a gyakorlati megvalósításhoz!

Ha van kedved, tarts velem a hamarosan következő cikkemben is, ahol megtárgyaljuk, hogy miket kell figyelembe venni és kiértékelni egy kert fizikai tulajdonságainál!

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek