Őszi napfényvirág, a nyár végi szépség – Helenium

A napfényvirág egy nagyon különleges, viszonylag magas, késői virágzású évelő. Júliustól nyílik, virágai a citromsárgától a sötétbordó színig változik fajtától függően. Napos fekvésben, csoportosan ültetve mutat jól. Füvekkel, pompás varjúhájjal, zsályákkal, keserűfűvel és izsópfűvel párosítva szép összhatást ad. Erős szárai miatt a szél nem fekteti el. Levirágzás után is szépen mutat, télen a hó kifejezetten jól áll neki.
A napfényvirág gondozása, szaporítása gyerekjáték. 🙂

Nekem a narancssárga színű a kedvencem, de persze ebből a növényből is van gyűjteményem, hisz hogy mondhatnék nemet a citromsárgára vagy a sötétbordóra? 🙂

Tipp: Minden évben az Aldiban és a Lidlben is lehet kapni viszonylag olcsón zacskós kiszerelésben. Nagyon fontos, hogy vásárlás után 2-3 napon belül elültessük nedves földbe a gyökereket, akár egyből a kerti földbe.
Ne tartsuk szobahőmérsékleten, ha cserépbe ültetjük, tegyük ki a kertbe egy védett helyre, míg elég erős nem lesz, hogy kiültessük.

A napfényvirág (Helenium) gondozása

Az őszi napfényvirág (Helenium autumnale) gondozása

A napfényvirág Észak-Amerikából származik, ezért igen jól bírja a fagyos teleket is. 3-4 évente tőosztással érdemes megújítani. Napos helyre ültessük, begyökerezésig tartsuk nedvesen a földjét. Nedvesebb és szárazabb talajokban is megél, de a nagy nyári melegekben heti egy, alapos öntözést igényel.

Május végén vissza lehet vágni a friss hajtásokat, melyekből zölddugvány készíthető. A tavasz végi visszavágás, az úgynevezett “Chelsea chop” alacsonyabb szárhosszt, kompaktabb termetet és dúsabb és hosszantartó virágzást eredményez. Az elnyílt virágfejeket levágva serkenthetjük a virágzását, de augusztus után már ne vágjuk le, hanem hagyjuk meg őszi dísznek azokat. Február végén szoktam visszavágni a tövétől 4-5 cm-re, amikor már látszanak a tavaszra készülő zöld hajtásai.

Amit tudni érdemes az őszi napfényvirágról

TalajJó vízáteresztő, nedves talajban érzi jól magát.
Típus: Homokos, vályog, meszes, agyag
pH: savas, semleges, lúgos
FényigényNapos fekvés
VízigényÁtlagos
SzárazságtűrőIgen
Virágabordó-narancs-citromsárga – nyáron és ősszel (július – szeptember)
Magasság50-120 cm
Szélesség10-50 cm
Télállóságtélálló -20 fok alatt is
Gondozás3-4 évente tőosztással ifjítsuk meg.
Nyári aszályos időkben heti egy alapos öntözést meghálál.
Február végén szoktam a tövétől 4-5 cm-re visszavágni.
SzaporításTavasszal magról, tőosztással, júniusban dugvánnyal szaporítható.
VeszélyességLevelei nagy mennyiségben fogyasztva mérgezőek.
Növények, amikkel jól mutat társításbanKúpvirágok (Rudbeckia), Díszgyertya (Gaura), Szamárkenyér (Echinops), Bíbor kasvirág (Echinacea), Ernyős verbéna (Verbena bonariensis), Pompás varjúháj (Sedum vagy Hylotelephium) Veronikafélék, Cickafark (Achillea), Gyapjas tisztesfű (Stachys byzantina), Díszcsorba (Liatris spicata), Sédkender (Eutrochium), Vesszős köles (Panicum), Varfű (Knautia), Vérfű (Sanguisorba), Csinos árvalányhaj (Stipa tenuissima), Keskenylevelű csillagmeténg (Amsonia hubrichtii)

Az őszi napfényvirág fajtái

  • Helenium ‘Moerheim Beauty’
  • Helenium ‘Rubinzwerg’
  • Helenium ‘Sahin’s Early Flowerer’
  • Helenium ‘Loysder Wieck’
  • Helenium ‘Zimbelstern’

Pinterest album a napfényvirág inspirációnak

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek