A császárkorona gondozása, ültetése

A császárkorona egy nagyon különleges megjelenésű liliomféle.
Törökországtól egészen Himalája nyugati lábáig honos, ahol sziklás, köves hegyoldalak, cserjések, északi fekvésű, sziklás területek növénye 1.000-3.000 méteres magasságokon.

Legfontosabb tudnivalók a császárkorona gondozásához:

 • jó vízelvezetésű talajt kedvel
 • meleg klímákon félárnyékos fekvést igényel
 • télállósága kiváló
 • nem szereti, ha bolygatják

Virágait szárai végén hozza, és jó 2-3 hétig gyönyörködhetünk bennük áprilisban és májusban. A bókoló virágok többnyire csoportosan nőnek, felettük fényes levelekből álló, mókás üstök fejlődik. Jellegzetes illatot áraszt, jó nektártermelő, a beporzók kedvelik.

Császárkorona - Fritillaria imperialis
Császárkorona – Fritillaria imperialis

Amit tudni érdemes a császárkoronáról (Fritillaria imperialis)

TalajJó vízelvezetésű, közepesen tápdús talaj.
Típus: Homokos, vályog, meszes.
pH: savas, semleges, lúgos.
FényigényNapos fekvés, félárnyékos fekvés.
VízigényÁtlagos
SzárazságtűrőIgen
Virágasárga – narancs – piros – tavasszal (április-május)
Magasság60-100 cm
Szélesség15-20 cm
Télállóságtélálló -20 fok alatt is
GondozásHagymáit napos vagy félárnyékos helyre ültessük. Ne vágjuk le az elnyílt virágokat, hagyjuk természetesen visszahúzódni.
SzaporításMagról vagy vegetatív módon.
VeszélyességMérgező, nedve bőrirritációt okozhat.
Növények, amikkel jól mutat társításbanHunyor (Helleborus)Hóvirág (Galanthus)Recéshagymájú Nőszirom (Iris reticulata)Téltemető (Eranthis hyemalis)Krókusz (Crocus), Ciklámen (Cyclamen), Csillagvirág (Scilla)Csinos szellőrózsa (Anemone blanda), Tőzike (Leucojum)Örmény gyöngyike (Muscari armeniacum)Nárcisz (Narcissus), Alpesi hanga (Erica carnea), Tulipán (Tulipa)

A császárkorona gondozása – Fritillaria imperialis

A császárkorona jó vízelvezetésű talajt igényel, ha ezt nem vesszük komolyan, akkor a pénztárcánk fogja bánni. Könnyen kirohad ugyanis a császárkorona hagymája nedves, agyagos talajban.

Tavasz elején, ha száraz a talaj öntözzük meg a hagymákat. Mindig csak akkor öntözzünk újra, ha már a legutóbbi öntözés óta felszáradt a víz.

A virágzást követően a növény visszahúzódik, levelei elsárgulnak és végül elszáradnak. Emiatt érdemes olyan növénnyel társítanunk, mely eltakarja majd az év többi részében a császárkorona helyét. Én koreai nádtippanok (Calamagrostis brachytricha) mellé ültettem.

Téli takarást nem igényel, megbízhatóan télálló.

Császárkorona - Fritillaria imperialis
Császárkorona – Fritillaria imperialis

A császárkorona ültetése – Fritillaria imperialis

A császárkorona hagymája igen nagy, több, mint 20 cm-es átmérőt is elérhet. A hagymáknak orrba vágóan kellemetlen szaga van, és ráadásul mérgező anyagot tartalmaznak. Érdekesség, hogy hagymája főzve fogyasztható.

A császárkorona hosszú életének egyik alapvető feltétele a jó vízelvezetésű talaj. Éppen ezért agyagos talajú kertekben érdemes nagyobb cserépbe ültetni, vagy az ültetésnél homokot felhasználva olyan környezetet kialakítani, ahol a víz könnyen elszivárog.

A hagymák közepén gyakran kis odú vezet keresztül, azzal is csökkenthetjük a kirohadás veszélyét, ha a császárkorona hagymáit a függőlegestől 45 fokkal elforgatva tesszük a talajba, így kevesebb nedvesség jut be a hagymába, és az is könnyen átszalad rajta.

Ültetési mélysége a hagyma méretéből is adódóan nagy, minimum 30 cm, és az ültetési távolsága is ennyi. Nyár végén, koraősszel ültessük a császárkoronát, mert nagyon korán gyökeret hajt.

A császárkorona nem szereti a bolygatást, ha békén hagyjuk, szépen el fog szaporodni, ha jó helyet választottunk neki. A hagymák 4-5 évig maradhatnak ugyanott, utána érdemes júniusban felszedni és augusztus végén újraültetni.

Császárkorona - Fritillaria imperialis
Császárkorona – Fritillaria imperialis

A császárkorona szaporítása – Fritillaria imperialis

A császárkorona magról és úgy nevezett vegetatív úton szaporítható.

Az érett magvakat azonnal vessük a szabadba. Egy hagyma nevelése 4-6 évig tart, ezalatt 2-3-szor is át kell ültetni. Nyáron felszedni és augusztus végén visszaültetni. Tápanyagot kell juttatni a növekedő hagymáknak kihajtáskor és április végén ahhoz, hogy mihamarabb egészséges, virágzó felnőttekké válhassanak.

Fritillaria imperialis
Császárkorona a barátnőm kertjében, ahol igencsak meszes a talaj – Fritillaria imperialis

Vegetatív szaporítás a hagyma felvágásával történik a nyugalmi időszak kezdetén, júniusban. 4 vagy 8 felé vágják fel a hagymát úgy, hogy mindegyik darab alján maradjon a gyökér hajtási felületéből. Ezeket a darabokat vermikulit és perlit gombaölővel átitatott keverékébe helyezik egy fekete zacskóba és 2-3 hónapig 17-23 fokon tárolják.

Ősszel, mikor a kis gerezdek gyökere hajtani kezd, ki kell ültetni őket a szabadba.

Ez a módszer elég macerás, mert nagyon nagy a gombás fertőzések veszélye. Csak alaposan fertőtlenített felületen és eszközökkel szabad dolgozni, és hagymánként mindent újra kell fertőtleníteni.

Ilyenkor értjük meg, hogy miért is drága a császárkorona hagymája, ugye? 🙂

Császárkorona
Császárkorona – Fritillaria imperialis

A császárkorona gondozása nem nehéz, inkább a szaporítása az időigényes és a körülményes. Talán az a legjobb módszer, ha találunk neki egy igazán jó helyet, ahol szépen növekszik és természetesen szaporodik. Mi gyönyörködünk benne, ő pedig elvégzi a munkát helyettünk! 🙂

A császárkorona fajtái – Fritillaria imperialis

A császárkorona fajtáiból néhány ismertebb és néhány különlegesség:

 • ‘Aureomarginata’
  Levelei sárga szegélyűek, virága narancs színű, magassága 80-100 cm
 • ‘Aurora’
  Virága pirosas naracs, magassága 80-100 cm
 • ‘Early Fantasy’
  Virága rózsaszínes barack, magassága 80-100 cm
 • ‘Helena’
  Halványsárga virág, magassága 80-100 cm
 • ‘Maxima Lutea’
  Élénksárga virág, magassága 80-100 cm
 • ‘Paradise Beauty’
  Virága bronzos sárga, magassága 80-100 cm
 • ‘Rubra’
  Virága pirosas naracs, magassága 80-100 cm
Timi kertje
Fritillaria imperialis ‘Early Fantasy’ ritkaság Timi kertjében

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek