Illatos lonc – A télből a tavaszba

Az illatos lonc (Lonicera fragrantissima) Kelet-Kínából származik, ahol tisztások szélén, erdőszéleken és erdős területeken él jó talajban, párás környezetben. Korai virágzása és nagyon kellemes illata miatt kedveljük, több angol becenévvel is rendelkezik: “csókolj meg a kapuban” és “a tavasz édes lélegzete”. 🙂

Virágai már február végétől illatosíthatják a kertünket. Nagyon kedvelik a beporzók és a énekesmadarak is, mert korai nektárforrást jelent számukra.

A fehéres virágok párban fejlődnek és rendkívül illatosak. Édeskés, kicsit citrusos, még parfümnek is gond nélkül el tudnám képzelni.

Illatos lonc - Lonicera fragrantissima
Illatos lonc – Lonicera fragrantissima
Alcsúti arborétum – 2023. március 5.

Lombját általában megtartja (ha nincs extrém hideg), levelei télen is zöldek, rövid levélnyéllel kapcsolódnak az ágakhoz, lándzsa vagy ovális alakúak. A cserje szerkezetét tekintve egy laza bokor, melynek ágai kezdetben felfelé törőek, később ívesen hajlanak szét.

Termése pirosas-bordós bogyótermés, melyet a madarak előszeretettel fogyasztanak, majd a magokat ürülékükkel együtt elpottyantják, így terjesztik az illatos loncot.

Amit tudni érdemes az illatos loncról

TalajJó vízáteresztő, nedves talaj.
Típus: Meszes, homokos, vályog, agyag.
pH: Savanyú, semleges, lúgos.
FényigényFélárnyékos fekvés.
VízigényÁtlagos
SzárazságtűrőIgen
Virágafehéres – tavasszal (február – március)
Termésepiros, mérgező bogyó
Magasság2-3 m
Szélesség1,5-3 m
Télállóságtélálló -30 fok alatt is
GondozásFélárnyékos helyre, átlagosnál jobb talajba ültessük.
MetszésNem különösebben kell metszeni. Formaigazító metszést virágzás után lehet megejteni.
SzaporításFélfás dugványokkal nyár végén, esetleg magról.
VeszélyességMérgező. A nedve bőrirritációt okozhat.
Illatos lonc - Lonicera fragrantissima
Illatos lonc – Lonicera fragrantissima
Alcsúti arborétum – 2023. március 5.

Az illatos lonc gondozása

Az illatos lonc egy hosszú életű cserje, növekedése viszonylag lassú. Magassága ritkán haladja meg a 4 métert, átlagosan 2-3 méteres magasságot ér el.

Szárazságtűrése begyökeresedés után nagyon jó, de párás környezetet igényel. Félárnyékos fekvést válasszunk számára, mert a mi klímánkon túl forróak és szárazak a nyarak számára. Hűvösebb éghajlaton napos helyen is szépen fejlődik, sőt olykor korábban is virágzik a több napsütés hatására. Egyébként körülbelül együtt virágzik a farkasboroszlánnal.

Sokszor alkalmazzák a loncokat térhatároló tömegcserjeként, ültethetünk belőle nagyobb csoportokat is, ha a kertünk mérete engedi. Átlagosnál jobb, humuszos, semleges vagy enyhén savanyú talajt kedveli, erdőkertekbe is szuper választás lehet.

Igényes cserjének számít, ezért sovány, alacsony humusztartalmú talajok esetén ültetéskor és minden évben tavasszal támogassuk meg komposzttal a tövét.

Szerencsére a lonctetű nem támadja.

Illatos lonc - Lonicera fragrantissima
Illatos lonc – Lonicera fragrantissima
Alcsúti arborétum – 2023. március 5.

Az illatos lonc szaporítása

Nyár végi félfás dugványokról könnyen gyökereztethető, de magvetéssel is lehetséges szaporítani, csak nem ez az elterjedt szaporítási módja.

Galéria a Pinteresten

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek