A szagtalan orbáncfű gondozása, metszése – Hypericum x inodorum

Sokat foglalkoztam a napokban azzal, hogy meghatározzam a kertünkben található orbáncfű cserje pontos faját. Végül arra a következtetésre jutottam, hogy egy szagtalan orbáncfű éldegél nálunk. Félárnyékos fekvésben van, és nagyon egészségesen fejlődik a sovány talajunkban is. A szagtalan orbáncfű gondozása nagyon egyszerű, csak a metszésre kell időnként odafigyelni.

Az azonosításban a leveleinek igencsak aromás, citrusos illata és a viszonylag magas termete segített, valamint a csészeleveleknél hosszabb szirmok és a csészelevelek jelenléte a bogyótermés fejlődésénél.

Legalább 10 éves már ez a cserjénk, sajnos nem emlékszem a pontos ültetési idejére. Nagyon jól bírja a homokos talajt, és szárazságtűrése is kiváló. Most 1,5 méter magas és ugyanilyen széles.

Szagtalan orbáncfű gondozása - Hypericum x inodorum

Amit tudni érdemes a szagtalan orbáncfűről

TalajJó vízáteresztő, közepesen nedves talaj.
Típus: Homokos, vályog, agyag, meszes.
pH: Savanyú, semleges, lúgos.
FényigényNapos fekvés, félárnyékos fekvés.
VízigényÁtlagos
SzárazságtűrőIgen
Virágasárga – nyáron (június – július)
Termésebarna bogyó
Magasság0,5-1,5 m
Szélesség0,5-1,5 m
Télállóságtélálló -20 fokig
GondozásSzáraz időben heti egy alapos öntözést meghálál.
MetszésA szagtalan orbáncfüvet tavasszal lehet metszeni. Várjuk meg, míg hajtani kezd, s csak a száraz részeket távolítsuk el.
SzaporításNyári dugványozással, magvetéssel.
VeszélyességNincs.
Szagtalan orbáncfű gondozása - Hypericum x inodorum
Szagtalan orbáncfű – Hypericum x inodorum

A szagtalan orbáncfű gondozása

A szagtalan orbáncfű egy olyan cserje, mely egyáltalán nem problémás. Átlagos kerti talajban is szépen fejlődik, a talaj pH-értékére nem kifejezetten érzékeny, de az extrém meszes talajokat nem kedveli. Jó vízelvezetést igényel, a pangó vizet nem bírja. Napos vagy félárnyékos fekvésbe pozícionáljuk.

Néha lisztharmat megtámadhatja, tavasszal levéltetvek megjelenhetnek rajta, de kezelés nélkül kiheveri.

Habitusa laza, széthajló ágú, ezért természetközeli kertekbe kiváló választás. Őszi levélszíneződése és télen is megmaradó termése értékessé teszi a hidegebb hónapokban is.

Tavasszal későn hajt ki, de mikor végül nekilát, élénkzöld leveleivel kellemesen üde hatást kelt. Alacsony sövénynek is kiváló. Egészen sok kertészeti fajta kapható kereskedelmi forgalomban. a fajták bogyószíne és mérete eltérő.

A szagtalan orbáncfű egyébként a bogyós és a nehézszagú hibridje.

A szagtalan orbáncfű metszése

Nem szoktam elkapkodni a metszését, ugyanis ezt a fajt nem kell erősen visszametszeni tavasszal. Valójában csak “kozmetikai” visszavágást szoktam alkalmazni a rügyek megjelenését követően, ami annyit jelent, hogy levágom az előző év elszáradt ágvégeit a termésekkel együtt, illetve tőből kivágom az esetlegesen elhalt vesszőket. Ha egy-két évig elmulasztjuk ezt megtenni, akkor sincs semmi probléma, de időnként érdemes megszabadítani bokrunkat az elszáradt részektől.

Formaalakító metszést virágzás után alkalmazhatunk.

Szagtalan orbáncfű gondozása - Hypericum x inodorum
Szagtalan orbáncfű – Hypericum x inodorum

A szagtalan orbáncfű szaporítása

Nyári dugványozással érdemes próbálkoznunk, ha szaporítani szeretnénk a szagtalan orbáncfüvet. Válasszunk ki egy egészséges, friss ágvéget és készítsünk belőle dugványt a lenti módon.

Cserjék dugványozása
Cserjék dugványozása
Díszfák, díszcserjék termesztése és felhasználása c. könyv illusztrációja

A dugványt tűzzük nedves palántaföld és perlit keverékébe, és közvetlen fénytől védett, világos helyen tartsuk. Ügyeljünk, hogy a dugványok földje ne száradjon ki.

Magról is szaporítható.

Szagtalan orbáncfű és bugás hortenzia a Zöld Pagonyban
Szagtalan orbáncfű és bugás hortenzia a Zöld Pagonyban

A szagtalan orbáncfű elnevezése

A nemzetség Hypericum elnevezése onnan ered, hogy képeket, ablakokat díszítettek az orbáncfű virágos ágaival, mert varázserőt tulajdonítottak nekik. A képek illetve ablakok fölé helyezték, hogy elűzzék a gonosz lelkeket. A Hypericum jelentése az, hogy “képek feletti“.

A fajra jellemző tulajdonság (inodorum) a “szagtalan”, vagyis nem illatosak a virágai.

Az orbáncfüvek egyéb ismertebb fajai, fajtái

Az orbáncfüvek (Hypericum) nemzetségébe tartozó növények igen sokfélék, egynyári növények, lágyszárú évelők, félcserjék és cserjék, illetve fácskák is megtalálhatóak közöttük. Közös jellemzőjük a sárga színű, ötszirmú virágok sok, hosszú porzóval.

Nehézszagú orbáncfű – Hypericum hircinum

90-120 cm magas cserje felfelé törő, majd széthajló ágakkal. Bogyói barnásak kezdetben, majd feketévé érnek. Magról félfás dugvánnyal is szaporítható. A hircinum jelentése: kecskeszagú. 🙂 Eredeti élőhelyén erdőszéleken, bozótosokban fordul elő, közepesen nedves, ám jó vízelvezetésű talajt kedvel.

Nehézszagú orbáncfű - Hypericum hircinum
Nehézszagú orbáncfű – Hypericum hircinum
Kép: Meneerke bloem – CC BY-SA 4.0.

Bogyós orbáncfű – Hypericum androsaemum

A fajspecifikus elnevezés két görög szóból áll össze: andro (ember) és haima (vér) utalva a pirosas, vérszerű nedvére.

Bogyós orbáncfű - Hypericum androsaemum
Bogyós orbáncfű – Hypericum androsaemum

60-120 cm magas, télizöld cserje. Bogyói húsosak, kezdetben pirosak, majd feketévé válnak az érés során. Sok kertészeti fajtája kapható, a méretük és a bogyók színe változatos. A bogyós orbáncfű gondozása megegyezik a szagtalanéval.

Olimposzi orbáncfű – Hypericum olympicum

Hypericum olympicum - Olimposzi orbáncfű
Hypericum olympicum – Olimposzi orbáncfű a kertünkben 2023. június 18-án

A Balkán egy nagyszerű növénye, mely napos helyeken, sziklakertekben, soványabb talajokban szeret lenni. Felálló szárai végén hatalmas virágokat hoz, az egyébként apró termetű, 15-20 cm magas olimposzi orbáncfű. Levelei ezüstösek, virágait nyáron hozza.

Örökzöld vagy bőrlevelű orbáncfű – Hypericum calycinum

Délkelet-Európából, Kis-ázsiából származó félcserje. Tarackolva terjed, 20-30 cm magas, jó talajtakaró növény. Napos, félárnyékos fekvést és jó talajt kedvel, de az árnyékot is elviseli. Az egyik igen különleges fajtája a ‘Golden Rule’, melynek levelei sárgásak.

Örökzöld vagy bőrlevelű orbáncfű - Hypericum calycinum
Örökzöld vagy bőrlevelű orbáncfű – Hypericum calycinum

Japán orbáncfű – Hypericum patulum

Nagy virágaival (7 cm-es átmérő) emelkedik ki a többi felsorolt faj közül. Virágzása nyár közepétől októberig is eltarthat. Napos vagy félárnyékos helyre ültessük. Magassága elérni a 100-120 cm-t is. A japán orbáncfű gondozása is hasonló a szagtalanéhoz.

Japán orbáncfű - Hypericum patulum
Japán orbáncfű – Hypericum patulum

Kisvirágú orbáncfű – Hypericum x moserianum

Az előző kettő faj hibridje. Érdekes fajtája a ‘Tricolor’, melynek levelei rózsaszín, fehér és zöld színűek. Magassága 60-90 cm, ágai enyhén ívesen kihajlók. Kerek bokrot formál, virágai 4-5 cm-esek. Az örökzöld és a japán orbáncfű hibridje.

Kisvirágú orbáncfű - Hypericum x moserianum 'Tricolor'
Kisvirágú orbáncfű – Hypericum x moserianum ‘Tricolor’
Kép: David J. Stang – CC BY-SA 4.0.

Hidcote orbáncfű – Hypericum ‘Hidcote’

Angliában nemesített fajta, mely 1-1,5 m magas, gömbölyded cserje. Viszonylag nagy, 5-7 cm-es virágai sejtetik, hogy köze van a japán orbáncfűhöz, a H. patulumhoz. Napos fekvést, jó talajt kedvel, virágzása júliustól októberig tart. Nyíratlan sövénynek is alkalmas, de szépen mutat szoliterként is.

Hidcote orbáncfű - Hypericum 'Hydcote'
Hidcote orbáncfű – Hypericum ‘Hydcote’
Kép: Wouter Hagens – CC BY-SA 3.0.

Közönséges orbáncfű – Hypericum perforatum

Egynyári vadvirágunk, gyógynövényünk, mely kb 30-90 cm magasra nő. Levelein apró áttetsző pontok vannak. Július – augusztus hónapokban virágzik.

Hypericum perforatum - Közönséges orbáncfű
Hypericum perforatum – Közönséges orbáncfű

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek