Egy kert a város felett – Rékáék kertje

Augusztus elején Réka hívott meg a kertjükbe, hogy megmutassa nekem azt a helyet, ahol megtalálták a nyugalmat, ahonnan erőt merítenek a dolgos hétköznapjaikhoz. Nagyon igényesen kialakított, alaposan végiggondolt terület ez, mely teljes mértékben Rékáék igényeihez lett alakítva.

Kellemes hangulatban telt a délután, nagyon jót beszélgettünk, egy finom sütit is elmajszoltunk a teraszon Csizmi cicus társaságában. Réka olyan lelkesedéssel beszélt a kertjükről, hogy öröm volt hallgatni. Mondjuk, meg is értem, mert tényleg nagyon szép és különleges atmoszférája van.

Egyébként a kert a német nyelvű “Az év kertjei” kiadványba is bekerült.

Rékáék kertje
A kőlépcső és a burjánzó növényzet

Ismerjétek meg Rékáékat!

Mondanál egy pár szót magadról és a családról?

A férjemmel mind a ketten természetszerető emberek vagyunk. Szívesen túrázunk, biciklizünk, és ha lehet, akkor a természetben vagyunk. A gyerekek érkezése előtt természetesen ez kicsit egyszerűbb volt, de most már ők is elég nagyok ahhoz, hogy együtt kiránduljunk vagy bringázzunk.

Kertészkedni – úgy a klasszikus értelemben, mint a haszonkert – egyikünk sem szeret, viszont a modern értelmében engem kikapcsol akár a gazolás is. Szeretek ülni a kert bármely sarkában, és csak nézni a fákat, virágokat, méheket, pillangókat, meg a többi nagyobb állatot.

Rékáék kertje
Réka gondozza a gyepet. Elmesélte, hogy sokat tanult erről facebook csoportokban, és most már pontosan tud mindent. Amikor ott voltam, éppen megállapította, hogy el kell árassza a gyepet, mert az extrém meleg miatt kezdenek itt-ott sötétebb szárazságfoltok kialakulni.

És ha nem arra figyelek, hogy Oh, épp itt-ott kibújt egy gyom, akkor nagyon-nagyon kikapcsoló a csodás virágok látványa, a szép zöld gyep puhasága, a víz csobogása és a szél játéka a falevelekkel. Várni a gyümölcsfák termését, napról napra türelemmel nézegetni a palánták növekedését, és várni a zöldségek, gyümölcsök beérését. Véletlenül észre venni egy-egy érett bogyót vagy egy-egy fügét (amit nem értek el a rókák, és ettek meg előlünk).

Sóvárogva nézni az öreg cseresznyefa roskadozásig tele ágait, amire mi nem tudunk felmászni, így át kell adnunk a termést az állatoknak.

A kertben a pihenésen kívül az elvégzett munka eredményének jól eső érzése is csodálatos.

Amikor egy végiggazolt nap után az ember végre lezuhanyozhat vagy úszhat egyet a medencében, az elégedettséggel tölt el. Mellesleg szeretek sütni, főzni is. Tavasszal lekvárt főzünk be, és bodza szörpöt készítünk a gyerekekkel, nyáron a friss zöldségekből készítek ételeket. Gyümölcsökből könnyű süteményeket készítünk együtt.

Szóval persze, hogy van munka a kerttel, de nem olyan sok, mint ahogy azt egy kívülálló gondolná.

Rékáék kertje
A sós vízű medence fenntartásához nem kell vegyszer

Mi inspirált Titeket, hogy természetes hatású kertet alakítsatok ki?

Évet óta tudtuk már, hogy milyen házban szeretnénk lakni. Mindketten szeretjük az átlátható, egybefüggő és világos tereket, a napfényt, ahogy átjárja a házat. Ezért bármelyik házban laktunk (mert sok helyen laktunk, mielőtt saját házat építettünk), sehol nem volt függöny, és mindenhol igyekeztünk az adottságokból a legtágasabb és legtermészetesebb tereket kialakítani.

Aztán amikor megszületett a döntés, hogy Budapesten maradunk, és saját házat fogunk építeni, megkerestük azt a készház építő céget Németországban, akiknek az épületei lenyűgöztek bennünket, és terveztettünk velük egy házat a telkünkre, melyet vagy már 8 évvel ezelőtt megvásároltunk a Széchenyi-hegyen.

Rékáék kertje
Látkép a kert erdő felőli oldalából

Ezek a fajta házak leegyszerűsítve fából és üvegből készülnek. A fa szerkezetet kívánság szerinti üveg felületek kötik ki. Mivel az ilyen fajta házban élés a természet közelségére alapozza lényegét, a külső környezet nagyon meghatározó. Ez a ház egy lehetőleg nagy, zöld és természetes környezetben mutat a legjobban, és így is érdemes élni benne. A bent kintté, a kint pedig bentté minősül. Egy városi szűkebb beépítés mellett elvész a ház lényege.

Az általunk választott telek pontosan megfelelt egy HUF ház külső környezetének. Erdővel határos, nyugodt zsákutca és még szép a kilátás is. Így helyszínből és az épített ház igényeiből adódóan következett, hogy a kert csakis természetes lehet.

A lejtős környezetből adódóan a ház egyik oldalon három, másikon kettő és a harmadik oldalon egy emeletes. Ebből adódóan a ház összes oldala és emelete kertkapcsolatos.

Ismerjétek meg Rékáék kertjét!

A telketek mekkora és hol található?

A telkünk összesen 5.000 m2, de ebből 3.000 m2 van beültetve, a maradék vadon van hagyva.

Rékáék kertje
Vadvirágos ösvény megy le a kert aljába

A telket az Budai hegység erdeje határolja. Így nagyon zárt és nagyon természetközeli. Mindenféle állat megfordul felénk: rókáink vannak (minden évben kicsik jönnek), őz, vaddisznó, pele, borz, mókus és rengeteg a madár. Mindezt Budapest szívében, pár percre a Széll Kálmán tértől.

A telketeknek csodálatos panorámája van. Általában a remek panoráma együtt jár azzal, hogy a telek lejtése nagy. Így van ez nálatok is. Okozott ez nehézséget a kertépítésnél?

A telek lejtése nagy, de számunkra teljesen elfogadható. A természetes domborzati viszonyokat az építkezés és a kertépítés során annyira szem előtt tartottuk, hogy szinte nem is változtattunk rajta, csupán minimálisat. Erről tanúskodik a sok fa, melyeket gondos figyelemmel tartottunk meg az eredeti környezetből, és védtük őket építkezés közben. Ilyen a négy mogyoró fa, az öreg cseresznyefa, almafa és a diófa is, hogy csak a nagyobbakat említsem.

Rékáék kertje
Pihenő a mogyorófák alatt, ahol a mókusok is lakmároznak 🙂

Sosem szerettük volna megerőszakolva kiegyenesíteni a terepet, vagy sok lépcsős fura falakkal támasztott környezetet létrehozni. Ehelyett a lejtőket inkább rengeteg évelő virággal, bokrokkal ültettük be, és sok-sok fával támasztottuk a széleken.

Ezen felül összesen 120 tonna bazalt szikla került a kertbe, melyeket Uzsáról hozattunk. A 3-5 tonnás sziklatömböket a kertészek hihetetlen precizitással és szakértelemmel helyezték bele a tájba. Némely sziklát úgy elásták, hogy alig látszik belőlük valami is, viszont azok tartják meg a rézsűt.

Három helyen találkozhatunk a kertben épített, természetes hatású kőfalakkal. Ezek mind szárazon rakott kőfalak, melyeknek csak a tetején van egy nagyon kevés malter, ami összefogja a legfelső sort.

Rékáék kertje
Alacsony kőfal a házhoz közel

Hogyan választottátok ki a tervezőt és a kivitelezőt?

Mivel konkrét elképzeléseink voltak az épített környezetről, és nem ismertünk olyan kerttervezőt és kivitelezőt, aki ilyet tudott volna készíteni, a ház tervező/kivitelező céget kértük segítségül. Ők ajánlották a bécsi Argegarten céget.

Milyen volt a közös munka?

A kerttervezőkkel a közös munka zökkenőmentes volt. Az első telefonhívást követően az első beszélgetés alkalmával már terveket vetettünk papírra, ezt finomítottuk még egy-két alkalommal, így született a most látható eredmény. A tervezőmérnök profizmusa, szakértelme, effektív munkája és javaslatai meggyőztek minket arról, hogy azt fogunk kapni, amire vágytunk.

Amikor kb. 6 hónappal később a kivitelezés részhez jutottunk, nem csalódtunk. Profi csapat, gyors és precíz munkával varázsolta a holdbéli kőtengert csodálatos kertté. A növények mind megmaradtak, a 40 fából egy sem pusztult el, pedig idős, értékes fákat ültettünk.

A japán gyertyánszil (Zelkova serrata)

Mindezek mellett el kell mondanom, hogy nem volt könnyű a kert építése. Több szakágat kellett egyszerre koordinálni, hogy ne csússzunk ki az időből.

Milyen tereket és funkciókat kértetek a kertbe?

A ház elhelyezkedése adta, hol legyen a medence, és e kettő befolyásolta a kerti funkciókat is. Szerettünk volna több teret kialakítani.

Az első, amivel a látogató találkozik, a kapu előtti bejárati rész, majd a kapun belüli bejárat. Ide lebegő, különleges, sötét, beton kőlépcsőket terveztünk és bazaltból rakott természetes falat, melyeket kaspóba ültetett növények kompenzálnak. A kőfalon is egy lapos kaspó ül tele pozsgásokkal.

Rékáék kertje
Nagyon szép kaspóban mutatós pozsgások

A belső, utcáról rejtett terület egyike a medence és környezete, a fürdés és pihenés helyszíne.

A medence mellett van egy tűzrakó hely, ahol nyílt tűzön sütögethetünk tavasztól őszig, télen pedig melegedhetünk.

Kívánalom volt még egy vízszintes, füves terület, a játék helye.

Én szerettem volna egy magaságyásos veteményest, mely körül gyümölcsfák sorakoznak. Ez a két terület egymás mellett helyezkedik, terméskő lépcsők kötik össze őket, mint ahogyan a medencéhez is ugyanilyen szikla lépcsőkön jutunk el.

Rékáék kertje
Magaságyások

A medence és tűzrakó egymás melletti összehangjára rímel a szauna ház.

Sötét színt szerettünk volna, hasonlót, mint az Alpokban lévő, régi hütték színe. A szauna panoráma felé eső oldala csupa üveg. Innen látszik az Erzsébet híd is.

Oh, és a vadvirágos rétet majdnem elfelejtettem! A gyümölcsös kerttől lefelé, a lejtőkre vadvirágos rétet szerettünk volna, és meg is kaptuk. Az eső persze viszi a magokat, és a beültetés utáni második évben a csodás pipacsmező már nem a lejtőkön ült, hanem a lejtők alatti vízszintes részen 😀 de sebaj, így is nagyon szép tavasszal!

A konyha mellett a csodás kaspóba ültetett díszjuhar alatt a fűszernővényeim nőnek.
Nagyon nőnek. Nagyon. Így folyamatosan vágnom kell őket, és szárítani. Van itt borsmenta, citromfű, borsikafű, babér, lestyán, rozmaring, ánizs, snidling, tárkony, ruta és majoranna. Ezeket mind használom főzéshez (kivéve a rutát, mert annak a levele mérgező).

Rékáék kertje
A lépcsőtől jobbra van a fűszerkert

A növények kiválasztásakor tekintettel voltak a tervezők a helyi növény- és állatvilágra?

Természetesen. Csak olyan növények kerülhettek a kertbe, amik illenek a meglévő
környezethez. Használtak itthon is honos cserjéket, évelő virágokat és fákat is.

A vadvirágos és a vadon hagyott területek pedig teljes mértékben támogatják a honos rovar- és állatvilágot.

Vannak kedvenc növényeid?

Imádom a bugás hortenziákat, a japán gyertyánszilt és a francia tamariskát, ahogy apró rózsaszín virágait ontja. Kecsesen hajladoznak a pillangócsalogató nyáriorgonák is egészen sokáig virágozva.

A legszebb és igazán a szívem csücske a gyönyörű, vöröslevelű bükk.

Rékáék kertje
A vöröslevelű bükk középen

Van öntözőrendszeretek? Alkalmaztatok valamilyen víztakarékos megoldást?

A fák és nagyobb bokrok alatt kisebb, talajtakaró évelők bújnak meg, és segítenek a talajt nedvesen tartani. Ilyenek a lágyszőrű palástfű tövecskék és a nyuszifülek.

Apropó talajtakarás. A természetes kerthez hozzá tartozik, hogy szinte saját magát tartja fenn, szinte gondozásmentes és keveset kell locsolni. Ezt úgy érhetjük el legtermészetesebb módon, hogy mulcsolunk.

Ausztriából egy fenomenális találmány érkezett hozzánk, amit itthon sajnos még sehol sem találtam, ez a Gartenfaser. Egy olyan növényi mulcs, ami majdnem annyira finom, mint a föld. Ezzel az anyaggal lett beterítve a növények alatt a talaj kb. 10 cm vastagságban.

Majdnem 4 éve terítettük, és most érzem, hogy egyes helyeken újra kellene teríteni, ilyen sokáig kitartott. Szép, véd a kiszáradás és a gyomok ellen. Annyira csodálatos!

Rékáék kertje
Gartenfaser közelről. A kupacba alagutat fúrtak a rókák, és itt játszanak.

Emellett az esővizet ciszternában gyűjtjük, és erről megy a locsolás. A nagy nyári melegben heti 3x locsolunk csepegtetőktől 20 percet. A gyepet is legfeljebb 3x locsoljuk egy héten.

Sikerült olyan mikroklímát alkotnunk, ahol legalább 5 fokkal hűvösebb van, mint az utcában máshol, nem száradnak ki a növények, és jól érzik magukat a bogarak, a méhek, a pillangók és a szitakötők is.

Mit szerettek legjobban a kertben?

A kertünkben imádunk mindent. Itt mi nyaralunk az év minden napján, számunkra ez a legszebb hely a világon

Rékáék kertje

Ez a kert gyönyörű télen a hótakaró alatt, amikor jönnek a kis madárkák az etetőbe magokért, és a mókussal meg a pelével versenyeznek, ki tud gyorsabban enni. Tavasszal nyílnak a hagymás virágok csodálatos színpompával (minden 3 héttel később nyílik itt, mint máshol, mert olyan magasan vagyunk). Nyáron a kert csúcson jár, minden mint egy őserdő. Ősszel, amikor hullanak a levelek és esik az eső, szeretünk begubózni, és bentről figyelni a barna, sárga tengert.

Minden évszaknak megvan a saját egyedi hangulata, melyet mi itt közvetlenül és nagyon intenzíven élünk meg. Imádjuk.

Képgaléria Rékáék kertjéhez

A kert elkészülésében közreműködő cégek

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek