Szárazságtűrő évelők: A gyapjas tisztesfű

Nem cseng ismerősen a név? Pedig biztosan ismered te is!
A hétköznapokban csak nyuszifülként emlegetett növény bizony a gyapjas tisztesfű. A nyuszifület gyógynövényként tartják számon antibakteriális, sebgyógyító hatása miatt.

Amit tudni érdemes a gyapjas tisztesfűről

TalajJó vízáteresztő, laza talajban érzi jól magát.
Típus: Homokos, vályog, meszes.
pH: savas, semleges, lúgos
FényigényNapos fekvés
VízigényAlacsony
SzárazságtűrőIgen
Virágarózsaszín – tavasszal és nyáron (május – augusztus)
Magasság30-60 cm
Szélesség10-50 cm
Télállóságtélálló -20 fok alatt is
GondozásNyári aszályos időkben heti egy alapos öntözést meghálál.
Február végén kell a szárakat visszavágni.
SzaporításTavasztól őszig tőosztással szaporítható.
VeszélyességNincs.
Növények, amikkel jól mutat társításbanKúpvirágok (Rudbeckia), Díszgyertya (Gaura), Szamárkenyér (Echinops), Bíbor kasvirág (Echinacea), Ernyős verbéna (Verbena bonariensis), Pompás varjúháj (Sedum vagy Hylotelephium) Veronikafélék, Cickafark (Achillea), Díszcsorba (Liatris spicata), Sédkender (Eutrochium), Vesszős köles (Panicum), Varfű (Knautia), Vérfű (Sanguisorba), Csinos árvalányhaj (Stipa tenuissima)Keskenylevelű csillagmeténg (Amsonia hubrichtii), Macskahere (Phlomis)

A gyapjas tisztesfű gondozása- Stachys byzantina

Más néven nyuszifülként ismert, talajtakarásra is kifejezetten alkalmas gyapjas tisztesfű nagyon jól tűri a szárazságot. Ezüstös, szőrös levelei minimalizálják a napsütés okozta felhevülést és a párologtatást. Ez sok mediterrán, szárazságtűrő növényre jellemző egyébként, ilyen például a levendula vagy az orvosi zsálya is.

Az ezüstös levelű növények nagyon jól kombinálhatóak bármilyen más levélszínnel. Csodás kontrasztot alkothat élénk színű virágokkal, ezért nagyon sok kerttervező előszeretettel használja.

Oszlopszerű szárain rózsaszín virágai jelentéktelenek, a szárak inkább strukturális elemei a kertnek, mintsem látványos, színes foltjai. Lágy füvekkel (például árvalányhajjal) kombinálva nagyon szép összhatást kelt, mert a szárak erősek, nem szükséges nekik semmiféle támasz, és a füvek simogatóan körbelengik őket.

Tavasszal szoktam visszavágni a szárakat, mert az őszi kertben is jól mutatnak. A levelek télen kicsit visszaszáradnak, de alapvetően egész évben takarják a talajt.

A gyapjas tisztesfű szaporítása

Szaporítása tőosztással a legpraktikusabb, és nagyon nagy sikerrel járhatunk, ha az első 1-2 hétben locsoljuk a leválasztott sarjakat. Az időzítés nem annyira kritikus, igazából tavasztól őszig szinte bármikor sikerrel járhatunk.

A gyapjas tisztesfű fajtái

A Stachys byzantina ‘Big Ears’ változata jóval nagyobb levelekkel rendelkezik, azonban sokkal kevesebb virágot hoz. Nagyon kedvelt fajta, mert meghökkentően nagyok a levelei. 🙂
Nagyon bírja a strapát az utcafronton is, olykor egy-egy autó áthajt rajta, és mégis él. 🙂

Gyűjtöttem néhány inspirációs képet, hogy egy ilyen régi ismerőst is új szemmel láss.

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek