Kedvenc évelőim: Nagy völgycsillag – Astrantia major

A káprázatosan szép virágú nagy völgycsillag igen előkelő helyet foglal el a kedvenc növényeim listáján. Egyet sajnos kipusztítottam, mire ráéreztem a trükkjére. A völgycsillag gondozása két dolgot kíván meg: nedves talaj és minimum 3-4 óra napsütés.

Virágai szokatlanok és különlegesek, nem tudnék más hasonlót mondani sem. Egyszerűen gyönyörű!

Nagy völgycsillag - Astrantia major
Nagy völgycsillag – Astrantia major

Amit tudni érdemes a nagy völgycsillagról

TalajNedves, gazdag talajban érzi jól magát.
Típus: Vályog, meszes, homokos, agyagos.
pH: Savanyú, semleges, lúgos.
FényigényNapos, félárnyékos fekvés.
VízigényÁtlagos
SzárazságtűrőNem
Virágazöldes – fehér – rózsaszín– bordó – tavasszal és nyáron virágzik (május-július)
Magasság30-60 cm
Szélesség30-60 cm
Télállóságtélálló -20 fok alatt is
GondozásNe hagyjuk kiszáradni a földjét. A pangó vizes talajokat is bírja, ezért tópartra is ültethető. Teljesen napos helyre csak akkor ültessük, ha a talaj nedves marad alatta.
SzaporításMagvetéssel vagy tavasszal tőosztással.
VeszélyességNincs
Növények, amikkel jól mutat társításbanÁrnyékliliom (Hosta), Páfrányok, Kaukázusi nefelejcs (Brunnera macrophylla) , Gyöngyikés gyepliliom (Liriope muscari), Turbántok (Tiarella), Poloskavész (Actaea), Tollbuga (Astilbe), Örökzöld keserűfű (Persicaria affinis), Hunyor (Helleborus), Tűzeső (Heuchera), Tüdőfű (Pulmonaria), Salamonpecsét (Polygonatum), Erdei pajzsika (Dryopteris filix-mas), Szívvirág (Dicentra), Tündérvirág (Epimedium), Lizinka (Lysimachia), Tőzike (Leucojum)

A nagy völgycsillag gondozása – Astrantia major

A nagy völgycsillag egy bokrosodó évelő. Gyöktörzsével lassan terjeszkedik, és egyre nagyobb bokrot formál. Legfontosabb feltétel a nagy völgycsillag gondozásában a folyton nedves talaj, melynek hiányában valószínűleg elpusztul a kertünkben.

Ezenkívül szüksége van néhány óra napsütésre is, de akár napos helyen is jól érezheti magát, ha a talaj kellően nedves marad a legnagyobb melegekben is. Tópartra, nedves félárnyékba ültetve sokáig élvezhetjük szépségét. Pangó vizes talajokra is jó választás.

Az elvirágzott virágok lecsippentésével meghosszabbíthatjuk a virágzását, illetve a magok elszóródását is megakadályozhatjuk, ha nem szeretnénk, hogy terjedjen.

A nagy völgycsillag szaporítása

Legegyszerűbb módja, ha tőosztással szaporítjuk tavasszal. Magokkal is jól szaporítható ősztől tavaszig, ám itt három dolgot kell betartanunk. A völgycsillag magjainak folyamatos nedvesség és 3-5 hét hideghatás kell, valamint a csírázáshoz fény is.

Vessük, nyomjuk a magokat nedves komposztra, de ne vagy alig fedjük be őket, majd minimum 3-5 hétig hidegben kell tartani (4 fok körül) átlátszó zacskóval takarva.

Majd vigyük meleg helyre, és 3-5 hét után pikírozhatóak külön cserepekbe a palánták. Ezeket ajánlatos 7 fok környékén tartani, és 2 hét alatt fokozatosan hozzászoktatni a kültéri léthez. 🙂

Mivel a nagy völgycsillag igen drága, ezért a magról szaporítást is sokan választják.

A magyar klímán március elején érdemes elvetni a magokat kültéren, ahol átlátszó műanyagzacskóval takarjuk be a tálcát, cserepet. Így nem szükséges mesterségesen hűtőben tartani, mert az időjárás pont megfelelő lesz a magoknak.

Völgycsillagrók képek a pinteresten

Klassz növénykombinációkat is találhattok a képek között.

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek