Árnyékos kert: A csodálatos tüdőfű – Pulmonaria

A tüdőfű (Pulmonaria) egy szuper, tavaszi virágzású évelő, melynek virágai színváltósak. A virágok a rózsaszínből a kékbe váltanak át, ahogy idősödnek. A tüdőfű gondozása kicsit nehezebb dió, ugyanis nagyon érzékeny a kiszáradásra és kicsit a talaj pH-értékére is. Azonban, ha sikerül megfelelő helyet találnunk neki, nagyon szép dísze lehet az árnyékos kertnek.

Nemcsak virágai szépek, hanem különleges levelei is magas díszítőértékűek. Teljesen ezüstös, pöttyös, világos szélű és zöld levélszínekben is kapható. A levelek szőrösek, kellemes tapintásúak.

A beporzók nagyon szeretik a tüdőfüveket, különösen a bundás méh (Anthophora plumipes).

Rizómáival nagyon lassan terjed, nem agresszív növény.

Európában és Eurázsiában honos, hazánkban gyertyánosok, bükkösök aljnövényzetében él. Humuszban gazdag, nedves, meszes, köves, agyagos talajt kedvel, ahol jó a vízelvezetés. A félányékos, árnyékos területek növénye, erős napsütésben levelei megégnek, elszáradnak. Enyhe teleken a levelei áttelelnek.

Elnevezése onnan ered, hogy gyógynövényként hatásos volt a köhögés és különböző mellkasi betegségek kezelésében. A pulmo latin szó jelentése tüdő. 🙂

Tüdőfű gondozása - Pulmonaria
Pettyegetett vagy orvosi tüdőfű – Pulmonaria officinalis

Amit tudni érdemes a tüdőfűről

TalajJó vízáteresztő, nedves talajban érzi jól magát.
Típus: Agyagos, vályog, meszes.
pH: Semleges, lúgos
FényigényFélárnyékos fekvés, árnyékos fekvés.
VízigényÁtlagos
SzárazságtűrőNem
Virágafehér – rózsaszín – kék – tavasszal virágzik (április-május)
Magasság20-30 cm
Szélesség30-60 cm
Télállóságtélálló -20 fokig
GondozásNe hagyjuk kiszáradni a földjét. Az elnyílt virágszárakat vágjuk le virágzás után. Forró, száraz időszakokban visszahúzódik, levelei elszáradnak. Tőosztással fiatalítsuk meg 3-5 évente. A csigák szeretik, néha a lisztharmat támadhatja.
SzaporításTőosztással virágzás után vagy ősszel.
VeszélyességNincs
Növények, amikkel jól mutat társításbanÁrnyékliliom (Hosta), Páfrányok, Tündérvirág (Epimedium), Gyöngyikés gyepliliom (Liriope muscari), Turbántok (Tiarella), Poloskavész (Actaea), Tollbuga (Astilbe), Hunyor (Helleborus), Tűzeső (Heuchera), Kaukázusi nefelejcs (Brunnera), Salamonpecsét (Polygonatum), Illatos gólyaorr (Geranium macrorrhizum)
Tüdőfű gondozása - Pulmonaria
A tüdőfű virágai színt váltanak, ahogy idősödnek – Pulmonaria

A tüdőfű gondozása – Pulmonaria

Sok fajjal és fajtával találkozhatunk, de a tüdőfüvek gondozása és igényeik nagy részben megegyeznek.

A tüdőfüvek nedves, humuszban gazdag, meszes, agyagos vályogtalajt kedvelnek. Sajnos gyökerük hajlamos elrohadni pangó víz hatására, ezért nagyon jó vízelvezetést igényelnek. Ugyanakkor nem szeretik, ha kiszárad a talajuk.

Lombos fák árnyékába ültessük, ahol nem kap erős napsütést. Áprilisi-májusi virágzása után a virágszárakat és a megviselt leveleket vágjuk le, így sokáig esztétikus látványt fog nyújtani a kertben a díszes leveleivel. Kisebb csoportokba ültetve mutat a legszebben, és mivel viszonylag alacsony, kerti utak mellé érdemes ültetni őket.

A nyári, forró és száraz időszakokban visszahúzódik a földbe, ezzel vészeli át a számára kedvezőtlen évszakot, a forró és száraz nyarat.

A tüdőfű élettartama kb. 5 év, sajnos ez nem túl sok, de ne csüggedjünk, mert ha tőosztással 3-5 évente megfiatalítjuk, sokáig kedves növényünk lehet.

Ideális számára a 7,5 pH értékű talaj, de 6-8 pH között remekül elvan, ami egy átlagos kerti talaj kémhatásának felel meg.

Tüdőfű gondozása - Pulmonaria
Ezüst levelű tüdőfű a Zöld Király Kertészetben – Pulmonaria ‘Majeste’

A tüdőfű szaporítása – Pulmonaria

A tüdőfüvet tőosztással szaporíthatjuk virágzás után vagy ősszel. Forgassuk ki a növényt a földből, mossuk le a gyökerét, és óvatosan válasszuk szét kisebb csomókra.

A tüdőfű fajtái – Pulmonaria

A tüdőfű Európa sok részén fellelhető. Sok faja ismert, melyekből a nemesítők számos fajtát hoztak létre. Vannak fehér és nagyon szép, málnaszínű virágúak is közöttük. A felsorolás nem teljes, de lejjebb a Pinterest galériában érdemes szétnézni. 🙂

Pettyegetett vagy orvosi tüdőfű – Pulmonaria officinalis

Virágai rózsaszínből változnak lilává, levelei pettyesek. Magyarországon honos. Egyik legismertebb, fehérvirágú fajtája a ‘Sissinghurst White’.

Keskenylevelű tüdőfű – Pulmonaria angustifolia

Keskeny, lándzsás levelei szőrösek, sötétzöldek és egyszerre bújnak elő a virágokkal. Jó talajtakaró lombhullató cserjék alá, pl az aranycserje alá, ami szintén nedves talajon a legszebb. 🙂

Jó választás a lombhullató fák közül a nyír is, mely ugyancsak a nedvességet kedveli.

Tüdőfű gondozása - Pulmonaria
Tüdőfüvek a nyírfák tövében. Klassz a fehér törzs és az ezüstös levél együtt.
Kép: Ron Porter

Bársonyos tüdőfű – Pulmonaria mollis

Viszonylag magasra növő, honos faj (60 cm). Kifejlett virágai igazi kékek, lila és korall színekből váltanak mélykékbe. A csészelevelei ragacsosak. Ismertebb fajtája a ‘Royal Blue’.

Fehérfoltos vagy édes tüdőfű – Pulmonaria saccharata

Hosszú, lándzsás levelei pettyesek vagy teljesen ezüstösek. Rózsaszín bimbóit lilásbordó csészelevelek veszik körül. A virágok kék színűek lesznek. Örökzöld. Az ‘Argenta’ fajtája teljesen szürke levelű, kék virágú, míg a ‘Dora Bielefeld’ fajta csak halványan pettyes levelű, viszont a virágai nagyon szép rózsaszínek.

Folttalan tüdőfű – Pulmonaria obscura

Magyarországon szintén honos. Levelei folttalanok, téli zöldek, virágai rózsaszínből liláskékbe váltanak.

Vörös vagy bíboros tüdőfű – Pulmonaria rubra

60 cm magas, korai virágzású, már januárban megjelennek a bimbók, amik márciusban nyílni kezdenek. Virágai rózsaszín – korall színűek. Krém színű szegélyű levelei vannak a ‘David Ward’ fajtának, mely Beth Chatto kertjében is megtalálható. Van fehér virágú változata is: P. rubra var. albocorollata.

Tüdőfű a kertünkben – 2023. március 31.
Nálam sajnos homoktalaj van, és szárazság, de a tüdőfű kitart, a 2022-es, extrém aszályos évben nem virágzott, hamar el is száradt. Most újra itt van, kicsit meg kellene tutujgatnom, hogy ilyen ügyes volt 😀

Elterjedtebb fajták

 • Pulmonaria ‘Blue Ensign’
  Megbízható, díjnyertes fajta zafírkék virágokkal, sötétzöld levelekkel. 25-30 cm magas
 • Pulmonaria ‘High Contrast’
  20-25 cm magas, levelei erőteljesen, ezüstösen foltosak. Ellenálló a lisztharmattal szemben, enyhe klímán örökzöld.
 • Pulmonaria ‘Majeste’
  Hosszú, lándzsa alakú levelei ezüstösek, csak a levelek töve, illetve a főér zöld. 20-30 cm magas.
 • Pulmonaria ‘Raspberry Splash’
  Virágai olyan dúsan és szorosan nőnek, hogy a hortenzia virágára emlékeztetnek. Különleges, színátmenetes gombócokká válnak a virágok. Levelei sötétzöldek és erősen pettyezettek. 25-30 cm magas.
 • Pulmonaria ‘Shrimps on the Barbie’
  Nagyméretű, málnaszínű virágai bájosak, levelei világoszöldek és ezüstösen pettyezettek. 20-25 cm magas. Felvettem a kívánságlistámra.
 • Pulmonaria ‘Silver Bouquet’
  Erősen ezüstös levelei felett málnaszínből lilába váltó virágokat hoz. 20-25 cm magas.
 • Pulmonaria ‘Victorian Brooch’
  Világoszöld, apró levelei pettyesek, alacsony fajta. 20 cm magas.
 • Pulmonaria ‘Trevi Fountain
  Virágai dús fürtökben nőnek, jobban tolerálja a forróságot és nedvességet, mint a legtöbb tüdőfű. Magassága 25-30 cm.
 • Pulmonaria ‘Dora Bielefeld’
  Rózsaszín virágú, világoszöld, ezüst pettyes levelű fajta. 40 cm magas.

Galéria a Pinteresten

Kattints a Tüdőfű feliratra és betöltődik a galéria!

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek