Szárazságtűrő évelők: A széleslevelű sóvirág

A széleslevelű sóvirág (Limonium latifolium vagy Limonium platyphyllum) egy szuper, különleges, hosszú életű évelő. Gondozása roppant egyszerű, emellett szárazságtűrő és látványos virága igazán lenyűgöző, és még a rovarok is nagyon kedvelik.

A napos fekvés a legmegfelelőbb számára, és jó vízelvezetésű talajt kíván.

Mivel a széleslevelű sóvirág virágzata igen nagy méretű, ezért figyeljünk arra ültetésénél, hogy megfelelő hely álljon rendelkezésre a virágok számára.

A sóvirág széles, sötétzöld levelei a talaj közelében, szinte vízszintesen nőnek, a levéltelen virágszárak közülük emelkednek ki, akár 40-60 cm magasságban. A szárak gyönyörű bordós színűek kezdetben, így már a virágzás előtt is dekoratívak.

A felhőszerű, lila virágai nyáron folyamatosan nyílnak. Annyira légies a virágzat, hogy igazán különleges hatást ad, olyan mintha ott sem lenne, de mégis ott van. 🙂 Talán a fátyolvirághoz tudnám hasonlítani.
Jól lágyítja a sarkokat, a kőfalakat légies megjelenésével.

A prériágyásba került a kertben, egy nagyon napos helyre. A növényt az egyik barátnőmtől kaptam ajándékba két éve, mert Obiban egy leárazáson rábukkant, és emlékezett rá, hogy szerettem volna. 🙂

Amit tudni érdemes a széleslevelű sóvirágról

TalajJó vízáteresztő talajban érzi jól magát.
Típus: Homokos, vályog, meszes, agyagos.
pH: savanyú, semleges, lúgos
FényigényNapos fekvés
VízigényAlacsony
SzárazságtűrőIgen
VirágaLila – nyáron (június – augusztus)
Magasság30-60 cm
Szélesség30-60 cm
Télállóságtélálló -20 fok alatt is
GondozásNagyon fontos, hogy jó vízelvezetésű talajba, teljes napra ültessük. Tavasszal kell visszavágni az elszáradt virágszárakat.
SzaporításTőosztással tavasszal vagy magvetéssel.
VeszélyességNem ismert.
Növények, amikkel jól mutat társításbanVarjúháj (Sedum), Pereszlény (Calamintha), Ürömfélék (Artemisia), Nagyvirágú tisztesfű (Stachys monieri), Kúpvirágok (Rudbeckia), Díszgyertya (Gaura), Izsópfüvek (Agastache), Szamárkenyér fajták (Echinops), Bíbor kasvirág (Echinacea), Napfényvirág (Helenium), Ernyős verbéna (Verbena bonariensis), Veronikafélék, Cickafark (Achillea)Gyapjas tisztesfű (Stachys byzantina)Díszcsorba (Liatris spicata), Zsálya (Salvia), Macskahere (Phlomis), Kékszakáll (Caryopteris), Őszirózsák (Aster / Eurybia), Őszi nyúlfarkfű (Sesleria autumnalis)Árvalányhaj (Stipa)
Széleslevelű sóvirág - Limonium latifolium
Júliusi csúcs a prérikertben – Széleslevelű sóvirág

A széleslevelű sóvirág gondozása

A széleslevelű sóvirág kisebb árnyékot sem visel el, mert olyankor nem virágzik. Teljes napra, szárazágyásokba, sziklakertbe, sziklás talajokra kiváló választás. Jó vízelvezetésű talajt kíván, nem bírja a pangó vizet.

Ültetés után rendszeres öntözést igényel a begyökeresedésig.

Tavasszal vágjuk vissza az elszáradt virágmaradványokat.

A széleslevelű sóvirág szaporítása

A sóvirágot legkönnyebben magról lehet szaporítani. Ősszel gyűjthetünk magokat.

A magokat nagyon enyhén kell betakarni, vagy alaposan nyomkodjuk rá a palántaföld felszínére, és folyamatosan nedvesen kell tartani kb 20 fokos hőmérsékleten. A csírázás után a magokat hűteni kell, ezért praktikusan tavasszal a fagyok elmúlta előtt pár héttel érdemes elkezdeni a magvetést. Mire a kicsírázott magok elég nagyok lesznek, már ki lehet tenni őket a szabadba.

Illetve ősszel is indítható a magvetés, októberben sem vagyunk elkésve. Beltéren egy napos ablakban elvetjük a magokat, majd 2-3 hét múlva védett helyre tegyük ki kültérre.

Tőosztással is lehet szaporítani, ám nem egyszerű, mert a gyökérzete nagyon mélyen nyúlik a talajba.

A sóvirágok egyéb fajtái

Sziki sóvirág – Limonium gmelinii

A sziki sóvirág a magas sótartalmú, szikes, száraz talajokon megtalálható növény. Magyarországon egy alfaja, a magyar sóvirág a Tiszántúl szikes pusztáin fordul elő a legnagyobb számban. Tömeges virágázása augusztusra esik.

A növény különleges képessége, hogy sókiválasztó mirigyeivel képes sót kiválasztani, így magas sótartalmú, szikes területeken is megél.

Magyar sóvirág - Limonium gmelinii ssp. hungaricum
Fotó: Sallainé Kapocsi Judit
Magyar sóvirág – Limonium gmelinii ssp. hungaricum
Fotó: Sallainé Kapocsi Judit
Ezt a gyönyörű fotót a Kőrös-Maros Nemzeti Park oldalán találtam.

Egynyári sóvirág – Limonium sinuatum

Szárazvirágként sokan láthattuk már. Fagyérzékeny, rövid életű növény. Érdekessége az, hogy nem a virágszirmok színesek, hanem a virágokat körül ölelő csészelevelek.

Egynyári sóvirág – Limonium sinuatum

A világban még Amerikában és a Kanári-szigeteken is megtalálhatóak a sóvirágok. Mind egytől egyig gyönyörűek!

Galéria a Pinteresten kedvcsinálónak

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek