Az aranyfürt gondozása – Aster linosyris

Az aranyfürt (Aster linosyris) egy Ázsiában, Európában és hazánkban is honos, nagyon szárazságtűrő évelő. Napos, sziklás, köves lejtőkön, meszes talajú legelőkön találkozhatunk vele a természetben. 10-50 cm magasra nő, szárai felfelé törők. Levelei keskenyek, lándzsa alakúak, színük sötétzöld.

Aranysárga virágai sziromtalanok, csoportosan nyílnak a szárak végén. Elvirágzása után érdemes meghagyni a virágokat, mert szép, őszi díszei lesznek a kertnek. A rovarok nagyon kedvelik, természetes, rovarbarát kertekbe érdemes ültetni.

Aster linosyris - Aranyfürt
Aranyfürt a kertünkben – 2023. szeptember 14.

Amit tudni érdemes az aranyfürtről

TalajJó vízáteresztő talajban érzi jól magát.
Típus: Homokos, vályog, meszes, agyagos.
pH: semleges, lúgos.
FényigényNapos fekvés.
VízigényAlacsony
SzárazságtűrőIgen
Virágasárga – nyáron és ősszel (augusztus – szeptember)
Magasság10-50 cm
Szélesség20-50 cm
Télállóságtélálló -20 fok alatt is
GondozásNagyon fontos, hogy jó vízelvezetésű talajba ültessük. Tavasszal kell visszavágni az elszáradt virágszárakat.
SzaporításTőosztással vagy magvetéssel.
VeszélyességNincs.
Növények, amikkel jól mutat társításbanVarjúháj (Sedum)Pereszlény (Calamintha), Ürömfélék (Artemisia), Nagyvirágú tisztesfű (Stachys monieri), Kúpvirágok (Rudbeckia), Díszgyertya (Gaura)Izsópfüvek (Agastache)Bíbor kasvirág (Echinacea), Ernyős verbéna (Verbena bonariensis), Veronikafélék, Cickafark (Achillea)Gyapjas tisztesfű (Stachys byzantina),  Díszcsorba (Liatris spicata)Zsálya (Salvia)Macskahere (Phlomis)Kékszakáll (Caryopteris), Őszirózsák (Aster / Eurybia), Őszi nyúlfarkfű (Sesleria autumnalis)Árvalányhaj (Stipa), Szamárkenyér (Echinops)
Aster linosyris - Aranyfürt
Aranyfürt és közönséges cickafark a kertünkben 2022. szeptemberében

Az aranyfürt gondozása

Az aranyfürt nem igényel komolyabb törődést.

Napos helyre, jó vízelvezetésű, köves, homokos talajba ültessük. Közepesen nedves és száraz talajok növénye. Enyhe árnyékolást elvisel, ilyenkor nyújtózik a fény felé, de teljesen napos fekvésben pompázik igazán.

Ültetés után ügyeljünk az öntözésére, mert a begyökeresedés időszakában még szüksége van a nedvességre. Második évtől már nem szükséges öntözni.

Jól lehet társítani füvekkel, nagyon szépen mutat lila virágokkal is. Természetközeli sztyepp és préri ültetésekben, de bármilyen öntözésmentes kertekben is remekül alkalmazható.

Az aranyfürt szaporítása

Az aranyfürt lassan terjed a rizómáival, ezért tőosztással nagyon könnyen szaporítható. Tavasszal a növekedési időszak kezdetén érdemes szétosztani, mint általában az összes őszirózsát.

Magról is könnyen nevelhető, a magok csírázási aránya magas, így nagy biztonsággal sikerrel járhatunk. A magokat vessük nedves palántaföldre, nyomjuk finoman a felszínbe, és tartsuk nedvesen.

Aster linosyris - Aranyfürt
Aranyfürt (Aster linosyris) a háttérben, elől Matrona varjúháj és őszi nyúlfarkfű.
Aster linosyris - Aranyfürt
Egykori legelőn kialakult hegyvidéki szárazgyep aranyfürt-őszirózsákkal (Aster linosyris) – Pilikáni-mező, Keszthelyi-hegység
Kép: Magyar Nemzeti Digitális Archívum

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek