A spanyol küllőrojt gondozása – Erigeron karvinskianus


A spanyol küllőrojt (Erigeron karvinskianus) egy nagyon hálás, terülő növény, mely szinte egész évben ontja magából a százszorszépre emlékeztető virágait. A virágok kinyíláskor fehér színűek, majd ahogy idősödnek, egyre inkább rózsaszínné válnak. A méhek és a pillangók is imádják.

Kiválóan alkalmazható kőfalak tetejére ültetve, mert hosszú szárai lecsüngenek. Emiatt szokták függesztett kosarakba vagy nagyobb cserepek szélére is ültetni, nagyon szépen mutat úgy is.

Ez egy amolyan naaaaaagyon cuki növény. Ami miatt ritkábban látható a kertjeinkben, az az, hogy csak -15 fokig télálló, egy erősebb fagy kipusztíthatja. Talán a klímaváltozás tendenciája miatt elterjedhet évelőként hazánkban is.

A spanyol küllőrojt (Erigeron karvinskianus) Mexikóból származik (még jó, hogy spanyol a magyar neve 😀 ), ahol sziklarepedésekben él, illetve mérsékelten zavart, nedvesebb környezetben: mezőgazdasági területeken, erdőszéleken, folyópartokon, utak mentén, városi területeken és nedves réteken.

Spanyol küllőrojt - Erigeron karvinskianus 'Blütenmeer'
Spanyol küllőrojt a kertünkben 2023. június 12.- Erigeron karvinskianus ‘Blütenmeer’

Amit tudni érdemes a spanyol küllőrojtról

TalajJó vízelvezetésű talaj.
Típus: Homokos, vályog, meszes.
pH:  Savanyú, semleges, lúgos.
FényigényNapos fekvés
VízigényAlacsony
SzárazságtűrőIgen
Virágafehér – rózsaszín – lilás – tavasszal, nyáron és ősszel (május-október)
Magasság30-60 cm
Szélesség30-90 cm
Télállóságtélálló -15 fokig
GondozásNapos helyre, jó vízelvezetésű talajba ültessük. Begyökeresedés után nagyon jól bírja a szárazságot.
SzaporításMagról, tőosztással és zölddugvánnyal.
VeszélyességMérgező.
Növények, amikkel jól mutat társításbanDalmát harangvirág (Campanula portenschlagiana), Árlevelű lángvirág (Phlox subulata)Alpesi hanga (Erica carnea), Tulipán (Tulipa), Örökzöld tatárvirág (Iberis sempervirens), Sziklai ternye (Aurinia saxatilis), Napvirág (Helianthemum), Napvirág (Helianthemum), Pázsitviola (Aubierta), Pázsitszegfű (Armenia), Molyhos madárhúr (Cerastium tomentosum)
Spanyol küllőrojt - Erigeron karvinskianus 'Blütenmeer'
Spanyol küllőrojt a kertünkben 2023. június 3.- Erigeron karvinskianus ‘Blütenmeer’

A spanyol küllőrojt (Erigeron karvinskianus) gondozása

A teljesen napos fekvés a megfelelő számára. Sziklakert, kőfal, cserép, bárhol szépen fejlődik, ha kellő napsütést kap. Kedveli a nedves talajt, de a pangó vizet nem szereti, főleg a téli nedvességre érzékeny, ezért jó vízelvezetést kell neki biztosítani.

Az elnyílt virágokat le lehet csípni, hogy meghosszabbítsuk a virágzást. Én nem vagyok ilyen szorgos, szóval, én inkább magokat fogok gyűjteni majd róla. 🙂

Nagyon jól terjed természetesen is, nem agresszív, de szuperül megtalálja azokat a lehetetlen repedéseket, amikből kinőhet. Lépcsők tövében, járdaközökben nagyon lenyűgözően mutat.

A spanyol küllőrojt szaporítása

Zölddugványozással is lehet szaporítani, a dugványokat a megszokottak szerint készítjük elő: egy egészséges, 6-8 cm hosszú szárat levágunk, az alsó leveleket eltávolítjuk, és 2/3 részig nedves palántaföldbe szúrjuk. Közvetlen napsütéstől védett, de világos helyen tartjuk. 6-8 hét alatt gyökeret ereszt, de ehhez figyelnünk kell arra, hogy sose száradjon ki a földje.

Magról is nevelhetjük a spanyol küllőrojtot. Nagyon jól kelnek a magok, ha nem ássuk el őket a palántaföldbe, hanem csak a tetejére szórjuk, és ujjunkkal kissé belenyomjuk a felszínébe. Érdemes zacskót húzni a cserépre, míg a csírázás megtörténik. Szintén világos helyen kell tartani, és a nedves talajra odafigyelni. Nem kell tocsogjon a víztől, nyirkos kell legyen. 15-20 fok kell a magoknak a csírázáshoz, ezért kültéren júniustól vessük. Beltéren márciustól próbálkozhatunk már.

Spanyol küllőrojt - Erigeron karvinskianus 'Blütenmeer'
Spanyol küllőrojt a kertünkben 2023. június 12.- Erigeron karvinskianus ‘Blütenmeer’

Galéria a Pinteresten

Szuper ötletek, társítások. Kattints a Spanyol küllőrojt feliratra!

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek